Android en iOS gaan marktaandeel inleveren

Door: kristian-van-tuil | 21 december 2012 08:17

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

2013 wordt een zeer interessant jaar wat betreft de verdere ontwikkeling van mobiele platformen. Vechten Microsoft en RIM zich terug? Computerworld blikt vooruit.

We hebben afgelopen jaren op gebied van mobility een gigantische omwenteling meegemaakt. Niet alleen werden Nokia en RIM ruw verstoten uit de markt voor high-end smartphones, ook moesten zelfs de pc en de laptop pas op de plaats maken om ruimte te bieden aan smartphones en tablets waarop gewerkt kon gaan worden. De ontwikkelingen zijn nog steeds in volle gang en er staat veel interessants te gebeuren.

Android: Grafische pracht, maar legacykriebels

Allereerst is er marktleider Android, het open-source besturingssysteem van Google. Android kent als grote kracht dat het op vele typen smartphones draait en goedkoop is; fabrikanten hoeven geen licentiekosten aan Google te betalen. De veelzijdigheid van het besturingssysteem maakt dat je het OS op alle soorten en maten apparaten van tientallen fabrikanten tegenkomt.

Wat betreft ontwikkeling kun je stellen dat Android tegenhanger iOS van Apple op een aantal vlakken voorbij is gestoken. Niet alleen qua functionaliteit timmert Android flink aan de weg, ook wat betreft look-and-feel heeft Android flinke stappen gezet, bijvoorbeeld door de opbouw van het scherm sinds Android ICS door de GPU te laten verzorgen. Android lijkt op dit moment heer en meester, maar de nodige gevaren liggen op de loer.

Allereerst is er de onstuimige ontwikkeling van mobiele malware waarvoor vrijwel iedere securityleverancier de laatste maanden is gaan waarschuwen. Met name op het Android-platform rijst het aantal malware-besmettingen de pan uit. Dit is met name te wijten aan alternatieve appstores en de lossere voorwaarden die Google hanteert bij het goedkeuren van een app. Bovendien is Android als grootste platform voor hackers het aantrekkelijkst. Het aantal gebruikers dat door malware getroffen is, neemt nu nog beperkte vormen aan maar zou in 2013 veel groter kunnen zijn.

Daarnaast heeft Android te kampen met een grote legacy. De meeste toestellen draaien niet op de laatste versie. Sterker nog, de meeste toestellen draaien op versies van meerdere generaties terug. Deze Android-versies ontvangen geen patches waardoor open lekken gewoon open blijven. Daarnaast willen veel ontwikkelaars hun app achterwaarts compatible houden en oudere versies blijven ondersteunen, wat op zich een nobel streven is, maar wat wel maakt dat Google druk zal ervaren vanuit de developercommunity om in volgende versies geen aanpassingen te doen die deze compatibiliteit te doorbreken.

Tot slot zit Android met het probleem van de vele verschillende apparaten. Deze honderden devices kennen elk andere hardware en, misschien belangrijker nog, een ander soort scherm. Het is voor appontwikkelaars ongelooflijk moeilijk om met alle verschijningsvormen rekening te houden. Zo heeft de ene smartphone een touchscreen en de andere niet (of slechts deels) en kent de ene tablet een vierkant en de andere een rechthoekig scherm. Om nog maar niet te spreken over nieuwe Android-apparaten als tv's en fototoestellen. Het is aan de ene kant een van de redenen dat Android een doorslaand succes is, maar ik vraag me af of ze dit systeem in stand kunnen houden - dat wil zeggen: zowel ontwikkelaars als gebruikers tevreden houden als je geen uniforme Android-ervaring kunt bieden. Ik ben benieuwd hoe Google in 2013 met deze zorgen zal omgaan in de nieuwe versie Key Lime Pie.

iOS: Still going strong?

Dan is er iOS, het systeem dat we voor het eerst zagen in de eerste iPhone uit 2007. Eigenlijk is het oorspronkelijke ontwerp, dat toentertijd zeer vooruitstrevend was, in jaren nauwelijks veranderd. Weliswaar zijn we inmiddels bij versie zes aanbeland, maar het startscherm ziet er nog steeds hetzelfde uit. Ook de menu's kennen dezelfde structuur. Gewoon zo houden dus?

0 Reactie(s) op: Android en iOS gaan marktaandeel inleveren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.