5 apps om betere foto's te maken met je iPhone

Door: Dirk Schoofs | 18 februari 2014 09:30

How To

De beste camera is degene die je bij hebt. Daarin schuilt het succes van 'iPhonografie', fotografie met een iPhone. Bovendien gaat de beeldkwaliteit van de smartphone er danig op vooruit. Om foto's te bewerken heb je zelfs geen programma op de pc meer nodig. Wij zetten vijf foto-apps op een rij.

Camera+

iOS - € 1,79

De Canadese fotografe Lisa Bettany waakt erover dat Camera+ werkt zoals de volbloedfotograaf het graag wil. Dat merk je zowel tijdens de opname als in de nabewerking. Voordat je een opname maakt, is het mogelijk om zowel de focus als de belichting op het scherm vast te leggen. Hiervoor tik je gewoon op de gewenste plaats op het iPhone-scherm.

In het begin zitten de meetpunten voor focus en belichting over elkaar, maar door het scherm met twee vingers aan te raken positioneert je beide punten exact waar je ze hebben wil. Ook de burst-instelling is interessant om razendsnel foto's te schieten. Op de iPhone 5, iPhone 5c en iPhone 5s kun je burst-foto's trouwens ook in hoge resolutie vastleggen, zodat je zowel scherpte als beweging mooi op de gevoelige plaat vastlegt. Bovendien bevat de opnamestand een stabilisator voor het geval dat je geen vertrouwen hebt in je vaste hand.

In Lightbox, de omgeving van de nabewerking, heb je een stel filters en effecten ter beschikking om alledaagse plaatjes tot sterfoto's op te krikken. In de postproductie maak je de gewenste uitsnede, masseer je de kleuren en optimaliseer je de helderheid en het contrast. Daarna beschik je naast de standaardeffecten van de gewone Apple-camera over een stel retrofilters en andere speciale filters. Heel leuk is het analoge FX pack, waarmee je terugkeert naar de tijd dat een filmrolletje nog in de donkere kamer werd belicht. Onze favoriet onder de effecten is trouwens het Pinhole-effect om 'camera obscura'-plaatjes te schieten.

Tip 01: Gps

In de Lightbox van Camera+ (iOS) kun je de info van iedere foto opvragen. Daar verschijnt niet alleen de ISO-waarde, brandpuntsafstand, sluitertijd en het diafragma, maar ook de opnamelocatie in een kaartje. Deze gps-gegevens kan een programma zoals Lightroom 4 of Photoshop Elements 12 inlezen om de foto's op een kaart te plaatsen. Je ziet hier overigens ook een lijstje van alle bewerkingen die je hebt toegepast.

Tip 01 Behalve de locatie en de tijd, lees je ook de bewerkingen die je hebt toegepast.

Tip 02: Delen

Om het beste resultaat te verkrijgen, hoeft de focus en de belichting niet samen te vallen. Je kunt beide meetpunten uit elkaar slepen.

Tip 02 Op het scherm sleep je de focus en de belichting naar de juiste plaatsen.

Tip 03: Importeren

Eenmaal je draai gevonden in de vele bewerkingsmogelijkheden? Dan kun je dezelfde functies gebruiken op foto's die al op je iOS-apparaat staan. Je kunt met de opdracht Import de gewenste foto's inladen, daarna bewerk je deze foto's op dezelfde manier als je in deze app gewend bent.

Tip 03 Alle afbeeldingen uit je fotobibliotheek kun je voorzien van de effecten.

Hueless 2.6

iOS - € 2,69

De specialist van de zwart-witfotografie is Hueless. Dat komt voornamelijk omdat je de opnames rechtstreeks in zwart-wit maakt. Doordat je niet eerst in kleur foto's schiet die je daarna omzet naar zwart-wit, krijg je van meet af aan een goed beeld van het lichtspel, het contrast en de poëzie tussen wit, grijs en zwart.

Tijdens de opname zoek je naar het ideale beeld door live met een schuifregelaar de belichting en het contrast in te stellen. Je kunt ook het scherm ergens aanraken om de belichting en het contrast automatisch te optimaliseren.

Net als in het analoge tijdperk waar de zwart-witfotograaf kleurenfilters op zijn lens schroefde, beschik je in de app over digitale kleurfilters. Zo'n kleurfilter voegt geen kleur toe, maar verhoogt het contrast op basis van kleur. Een rode filter maakt bijvoorbeeld alle koele kleuren (paars/groen/blauw) donkerder en warme kleuren (geel/oranje/rood) lichter. Eigenlijk komt Hueless met een uitgebreidere set tools dan dat die we ooit op onze oude zwart-witcamera vonden.

Ben je tevreden over een bepaalde stijl, dan kun je die voor later vastleggen in een voorinstelling of preset. In de Instellingen merk je dat Hueless (iOS) gericht is op kwaliteitsfotografie. Hier geef je aan dat de app afbeeldingen moet bewaren in jpeg-bestanden van hoge kwaliteit of zelfs in het tiff-formaat.

Tip 01: Kleurenfilter regelen

Eenmaal een kleurfilter geselecteerd, is het mogelijk om de intensiteit van het filter te regelen. Sleep de filterbol naar boven of onder om de kracht van het filter aan te passen. De live voorvertoning past zich meteen aan.

Tip 01 We plaatsen een roodfilter en regelen de intensiteit door de bol te verslepen.

Tip 02: Beeldverhouding

Om te schakelen tussen de beeldverhoudingen, knijp je op het display van de fotozoeker. Er zijn vier formaten: 4:3, 3:2, 1:1 en 2,39:1.

Tip 02 Het 2,39:1-formaat geeft mooie breedbeeldfoto's.

Tip 03: Presets

Door op een vlaggetje te tikken, bewaar je een beeldinstelling of preset. In zo'n preset sla je de instellingen op van belichting, contrast, verzadiging en kleurfilter. Bovendien kun je de camera-instelling bewaren, zoals de keuze van de camera (voor/achter) en de flitsinstelling.

Tip 03 Ieder vlaggetje houdt een zelfgemaakte preset vast.

Snapseed

iOS, Android, Mac OS - Gratis

Toen Nik Software (de producent van de plug-ins voor populaire commerciële fotobewerkingsprogramma's) met de app Snapseed (iOS, Android) op de proppen kwam, konden we verwachten dat het vooral zou draaien om effecten.

De liefhebbers van indrukwekkende fotografische hoogstandjes, komen in Snapseed ruimschoots aan hun trekken. De app werd door Apple in 2011 uitgeroepen door iPad-app van het jaar. Ondertussen is dit mobiele programma flink doorgegroeid nadat Nik Software werd verkocht aan Google. Er bestaat een versie voor iPad en iPhone maar ook voor Android. Er was tijdelijk een versie voor Mac OS en Windows, maar deze is niet langer beschikbaar.

Je plukt een foto uit het virtuele rolletje en selecteert dan op het scherm één van de vele effecten. Door daarna te vegen, bepaal je de variabelen die je wenst aan te passen. Door een horizontale veeg wijzig je vaak de witbalans en het contrast. Veeg verticaal om een andere variabele te kiezen, en veeg vervolgens weer horizontaal om deze variabele aan te passen. Het is even wennen aan de manier van werken, maar het duurt niet lang voor je aan de lopende band je creatieve lusten kan botvieren op de foto's.

De kwaliteit van de grafische effecten is hoog, kijk maar eens naar het cross-processing- of het tilt-shift effect. Bovendien is het mogelijk om hier en daar de foto plaatselijk op te peppen. Daarna bewaar je de bewerkte versie als nieuw bestand of je deelt de foto via mail, Twitter, Facebook en uiteraard in Google+.

Tip 01: Zwart-wit

Ook in Snapseed kun je zwart-witfoto's maken, daarvoor is er een module Black & White waarmee je beschikt over zeven voorinstellingen. Je kunt telkens helderheid en contrast regelen en kleurfilters toepassen.

Tip 01 In de zwart-witomgeving staan zeven bruikbare voorinstellingen.

Tip 02: Tune Image

Om Snapseed in de vingers te krijgen, probeer je even de functie Tune Image. Houd je vinger op de foto zodat er een keuzemenu verschijnt van de functies die je kunt aanpassen: Brightness, Ambiance, Contrast, Saturation en White Balance. Daarna pas je telkens de intensiteit aan door links of rechts te vegen.

Tip 03: Vergelijken

Tijdens het bewerken kun je gemakkelijk zien hoe de foto er voor deze bewerking uitzag. Tik daarvoor op het icoontje van de foto in de rechterbovenhoek.

Paper Camera

iOS, Android - € 1,79 (iOS), € 1,49 (Android)

Ben je de effecten à la Hipstamatic wel zat, dan is het tijd voor Paper Camera. Hiermee lijkt het alsof je foto's in waterverf, wasco of met kleurpotloden werden neergezet. Het mooiste van deze app (iOS, Android) is dat je de bewerking ziet en wijzigt op het moment dat je de foto maakt. Zo lijkt het alsof er geen nabewerking gebeurt, het effect zie je direct. Geniet van het cartooneffect, van halftone of het sketcheffect. Tijdens de opname regel je bovendien het contrast, de belichting en de lijndikte.

Het is ook mogelijk om foto's in te laden die je met de gewone camera hebt gemaakt.

Tip 01: Video

Met de meeste toestellen is het mogelijk om behalve foto's ook filmpjes vast te leggen die je daarna met een player kunt afspelen.

Tip 01 Hier is de videocamera actief in het effect Gotham Noir.

Tip 02: Papieren interface

De interface van Paper Camera blijft in de papieren sfeer. De knoppen zijn geschetst en om naar de verschillende effecten te gaan tik je op de getekende pijltjes.

Tip 02 De werkomgeving lijkt op een schetsboekje.

Tip 03: Warhol en Batman

Na de typische verf- en schetseffecten zitten er ook meer extravagante hoogstandjes in zoals een Warhol-effect, het resultaat van een oude matrixprinter, of het Batman-achtige Gotham Noir-effect.

Tip 03 Regel het contrast, helderheid en de lijndikte om het effect zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.

PicLab

iOS, Android - Gratis (+ in-app-aankopen)

Met PicLab (iOS, Android) heb je een kleine fotostudio in handen. PicLab bestaat in twee versies: er is de gratis basisversie voor iOS en Android, daarnaast is er een HD-versie voor iPhone en iPad waarvoor je 1,79 euro moet neertellen. Met de basisversie krijg je het programma alvast in de vingers, maar bij iedere foto die je bewerkt, moet je wel genoegen nemen met een klein PicLab-watermerkje in de rechterbenedenhoek.

Wanneer je extra betaalt (iOS 0,99 euro, Android 0,74 euro), dan ben je dit watermerk definitief kwijt en beschik je over alle maskers die het programma rijk is. Wil je ook een set extra lettertypes, dan moet nog een keer dit bedrag overmaken. Het toevoegen van tekst is trouwens kinderspel. Eerst plaats je één of meer tekstvakken, dan kies je een lettertype, een tekstkleur en een uitlijning. Wanneer dat is gebeurd, regel je de transparantie van de tekst.

Het aantal fotofilters in de basisversie is beperkt in vergelijking met wat er in de rest van app-land te rapen valt, maar ook hier kun je de gewone instellingen zoals contrast, belichting, verzadiging wijzigen. PicLab heeft een Blur-functie om foto's op de achtergrond te vervagen waardoor de tekst extra scherp lijkt. Dit komt van pas om bijvoorbeeld een digitale wenskaart te maken. De groep Overlays is wel uitgebreid, dat zijn transparante lagen die een bepaalde sfeer aan de foto geven. Op die manier kun je sterretjes of elektrische vonken plaatsen, om maar meteen een paar wilde overlays te noemen.

Daarnaast heeft deze app een stevige set maskers die meestal de rand omheen de foto bedekken, waardoor je kiekjes in allerlei kaders komen te staan, van artistiek tot kitch.

Tip 01: Tekstvakken

Je hoeft het pakket extra lettertypes niet meteen aan te schaffen, in de standaardversie staan voldoende stijlvolle lettertypes om de tekstvakken in te vullen.

Tip 01 Linksboven lees je dat er slechts één tekstvak is, via de plusknop plaats je een volgende.

Tip 02: Masker

Door over de foto een masker te leggen, verkrijg je een kadereffect. Het aanbod is groot, maar de kwaliteit van de kaders is matig.

Tip 03: Overlays

Met de overlays heeft je foto in één klap een bepaalde sfeer. Ook hier regel je de intensiteit van het overlay-effect met een schuifregelaar.

0 Reactie(s) op: 5 apps om betere foto's te maken met je iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.