13 onmisbare iPad apps voor IT-ers

Door: brian-chee | 14 mei 2012 14:00

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De tijd dat IT-ers rondliepen met een riem vol gereedschap en een reeks pennen in de borstzak is nu toch echt wel voorbij. In plaats daarvan grossieren ze in onmisbare apps. En wel deze.

Brian Chee leidt het Advanced Network Computing Lab voor de School of Ocean and Earth Science and Technology aan de Universiteit van Hawaii. Zijn iPad is zijn trouwe assistent die hem overal vergezelt. In dit artikel beschrijft hij voor ons de dertien tools die de tablet voor hem onmisbaar hebben gemaakt.

SNMPmon

Test je SNMP-configuratie zonder meteen je hele enterprise monitoring systeem op te hoeven starten. SNMPmon geeft je de configuratiegegevens van al je routers, switches en servers, en biedt je meteen een snelle en simpele manier om de SNMP OID (Object Identifier) in te duiken. Zo kun je je eigen SNMP queries maken als een MIB (Management Information Base) niet of niet volledig beschikbaar is. Dit tooltje is vooral handig als je de configuraties van je apparatuur gaat upgraden van SNMP 1 of 2 naar het veel veiliger SNMP 3.

SNMPmon 5.3.0

Prijs: € 3,99

Ontwikkelaar: Marcio Almeida

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 4.0 en later

NetScanner

Alleen voor dit SNMP-tooltje zou ik al bijna een iPad aanschaffen. NetScanner is eenvoudiger te gebruiken dan de meeste SNMP query tools die voor Windows en Mac beschikbaar zijn. Voer gewoon je SNMP-gegevens in en scan het subnet. Als je meerdere identiteiten gebruikt, kan NetScanner ze allemaal voor je proberen als je een query opzet. Als je al bent overgestapt op SNMP 3 toont NetScanner een enorme hoeveelheid informatie over je lokale netwerkapparatuur, en het voegt apparaten buiten je lokale netwerk toe op basis van IP, range of subnet. Zelfs zonder een volledige set inloggegevens vindt NetScanner allerlei apparaten op je netwerk en geeft het je standaardinformatie zoals de leverancier en het type apparaat. Het toont zelfs alle open poorten, dus een aparte poortscanner heb je niet meer nodig.

NetScanner 2.7

Prijs: € 5,99

Ontwikkelaar: Free Range Developers

Geschikt voor: iPad, iOS 5.1 en later

Network Toolbox

Als echte netwerk-geek kan ik geen diagnostische tools genoeg hebben. Wat me vooral bevalt aan deze app is dat het port scanning en whois lookup toevoegt aan wat ik aan informatie van NetTools krijg. De echte kracht van Network Toolbox schuilt in het configuratiemenu, waar je kunt opgeven hoe groot en hoe vaak je wilt pingen, hoe je je traceroutes wilt invullen (timeouts, time to live), en meer van dat soort specifieke zaken (potscan delay, packet size, range). Er zit ook een LAN tool in die de ARP table voor de iPad toont – handig, maar wel beperkt tot je draadloze verbinding.

Network Toolbox 1.05

Prijs: € 0,79

Ontwikkelaar: Wyllys Ingersoll

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 4.2 of nieuwer

Mocha RDP

Totdat we allemaal zijn overgestapt op PowerShell voor Windows server management, blijven we remote desktop clients nodig hebben. Mocha RDP is een mooie oplossing voor de iPad, met name vanwege de ondersteuning van multitouch gebaren waarmee je de Windows desktop naar behoefte kunt vergroten en verkleinen. Je kunt je afvragen of het altijd zo verstandig is, maar je kunt deze RDP client zowel je gebruikersnaam als je wachtwoord laten onthouden, mits je groepsbeleid dat toestaat. Als de app zelf nou ook nog met een wachtwoord beveiligd was, zou ik er minder moeite mee hebben. Ik heb eigenlijk pas net ontdekt dat Mocha RDP ook voor iedere server een handige wake-on-LAN optie in z’n configuratie heeft verstopt. Daarvoor gebruikte ik daarvoor ik nog de Depicus Wake On Lan app (€ 1,59).

Mocha RDP 2.9

Prijs: € 4,99

Ontwikkelaar: MochaSoft

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 3.0 of nieuwer

NetTools

De basisdingen moet je nooit onderschatten. Je staat er soms versteld van hoeveel je nog kunt opmaken uit simpele dingen als ping, traceroute en DNS, als je netwerkproblemen moet oplossen. NetTools is het eerste tooltje dat ik open als iemand me belt om hulp. Dankzij dit appje hoef ik nooit meer te vragen of het apparaat wel aan staat. Scheelt pijnlijke vragen.

NetTools 1.7

Prijs: € 2,99

Ontwikkelaar: Terminal Software

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 3.1 of nieuwer

iSSH

Wij hebben een simpele regel: Gij zult nimmer onversleutelde logins toestaan. Dat betekent dat het goede oude telnet eruit ligt, en dat het nu allemaal SSH is (Secure Shell). iSSH heeft praktisch alles wat ik nodig heb om op een *NIX machine te kunnen werken: het combineert ondersteuning voor een brede reeks terminal-emulaties (VT100, VT102, VT220, ANSI en xterm) met een getunnelde VNC client, RDP en x-server. Als je wilt kun je zelfs een key uitwisselen voor public-key/private-key authenticatie. Het is misschien wat prijzig voor een iPad app, maar voor die acht euro krijg je wel een erg complete set functionaliteiten.

iSSH – SSH / VNC Console 5.3.1

Prijs: € 7,99

Ontwikkelaar: Zinger-Soft

Geschikt voor: iPhone en iPad, iOS 3.2 of nieuwer

0 Reactie(s) op: 13 onmisbare iPad apps voor IT-ers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.