'BYOD doodt zakelijke tablets en smartphones'

Door: shane-o-neill | 13 juni 2012 09:08

Nieuws

Het Bring Your Own Device (BYOD)-fenomeen is de voornaamste oorzaak van het mislukken van de Cius-tablet van Cisco. Het bewijst dat zakelijke mobiele apparaten niet de toekomst zijn.

Je hoeft niet ver te kijken om bewijs te zien dat BYOD de arbeidscultuur transformeert. Je kunt de invloed van BYOD zien op vliegvelden, waar zakenlui hun ogen niet van de beeldschermen van hun smartphone kunnen afhouden. Of denk maar aan de bestuurder die bij elke bespreking zijn iPad tevoorschijn tovert.

De belofte van BYOD is dat het balans brengt in de relatie tussen werk en privéleven en de productiviteit van werknemers doet toenemen. Keerzijde is dat het de druk op IT vergroot omdat de apparaten wel beveiligd en beheerd moeten worden. Het valt niet langer te ontkennen dat BYOD de traditionele rol van IT laat veranderen.

HP en RIM weten zich geen raad

Het was een kwestie van tijd voordat bedrijven die zakelijke apparaten fabriceren zichzelf zouden overgeven. HP heeft geprobeerd met de op WebOS gebaseerde Touchpad een aantrekkelijk zakelijk alternatief te bieden voor de iPad, maar deze poging mislukte jammerlijk. De BYOD-beweging maakt het BlackBerry-fabrikant RIM lastig omdat werknemers door het bedrijf verstrekte BlackBerrys hebben vervangen door eigen Android- en iOS-smartphones.

Het meest recente voorbeeld van de schade die BYOD gerenommeerde IT-leveranciers toebrengt is de Cisco Cius tablet. Twee weken geleden kondigde Cisco aan dat het stopt met de productie van het apparaat. De Cius werd een jaar geleden geïntroduceerd als een Android-tablet die uitstekend zou integreren met Cisco’s spraak- en videovergadertools. Het zou ongetwijfeld een succes geweest zijn als de iPad, de verconsumentering van IT en BYOD niet bestaan hadden. De realiteit maakt echter dat de scheiding tussen zakelijke en persoonlijke IT verdwijnt.

Eigen onderzoek bevestigt vermoeden

Cisco maakte via een blogbericht duidelijk dat de Cius onmiddellijk uitgefaseerd wordt. Uit bevindingen van het rapport 'Cisco IBSG Horizons Study', dat gaat over virtualisatie en BYOD, blijkt dat 95 procent van de geënquêteerde organisaties door apparaten van werknemers toestaat. 36 procent van deze bedrijven biedt volledige ondersteuning voor zulke apparatuur.

“Op basis van deze marktverschuivingen, heeft Cisco besloten niet langer te investeren in de Cisco Cius tablet form-factor. Er zullen buiten wat momenteel beschikbaar is geen verdere verbeteringen worden gedaan in de huidige Cius”, aldus het bedrijf.

Spijtige timing

Cisco heeft zich gerealiseerd dat het beter kan investeren in unified communications-software als Cisco Jabber en Cisco WebEx en dat geschikt te maken voor verschillende mobiele besturingssystemen. Het op de markt komen met een eigen apparaat was gewoon geen goed idee. Het apparaat was niet slecht, maar het moment was verkeerd gekozen.

Wat denk jij? Betekent BYOD het einde van de ‘zakelijke’ tablet en smartphone?

0 Reactie(s) op: 'BYOD doodt zakelijke tablets en smartphones'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.