Zo hou je je Mac snel met OnyX

© PXimport

Zo hou je je Mac snel met OnyX

Geplaatst: 8 januari 2020 - 04:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Richard Veenstra

Je Mac draait meestal snel en soepel, maar de computers van Apple hebben ook wel eens last van een griepje of zijn eens minder snel. Vaak heeft dit te maken met een corrupte cache, te weinig schijfruimte of een ander softwareprobleem. Met OnyX kun je dit soort problemen snel oplossen.

Tip 01: Voor je begint

Het is belangrijk dat je de juiste versie van OnyX voor jouw versie van macOS downloadt. Elke versie van macOS heeft namelijk net iets andere functies en als je een verkeerde versie van het programma gebruikt, kan het zijn dat functies niet juist worden uitgevoerd. Om te bepalen welke versie van macOS je hebt, klik je links bovenin op het Apple-icoontje en kies je voor Over deze Mac. Je ziet de naam van de macOS-versie bovenin weergegeven worden. In de meeste gevallen zal dit macOS Sierra, macOS High Sierra of macOS Mojave zijn. Ben je een early-adopter, dan zie je hier het spiksplinternieuwe macOS Catalina staan. Ga naar deze website en klik op de knop Download achter het juiste besturingssysteem. Dubbelcheck of je werkelijk de goede versie hebt, want een andere versie kan ervoor zorgen dat je systeem vastloopt of dat bewerkingen niet juist worden uitgevoerd.

Tip 01 Zorg dat je de juiste versie van OnyX installeert.

© PXimport

Met een verkeerde versie van OnyX kan het zijn dat functies niet juist worden uitgevoerd

-

Volledige schijftoegang geven

OnyX heeft volledige schijftoegang nodig om zijn werk te kunnen doen.

© PXimport

Tip 02: Bestudeer je systeem

Onder het tabblad Info zie je gegevens over je systeem, vergelijkbaar met wanneer je linksboven op het Apple-icoontje klikt en voor Over deze Mac kiest. OnyX laat je echter nog veel meer zien, bij Geheugen zie je bijvoorbeeld achter Fysiek geheugen hoeveel ram jouw systeem heeft. Interessant is echter hoeveel geheugen er daadwerkelijk wordt gebruikt, dit zie je achter Geheugengebruik. Onderin kun je inactief geheugen opruimen door voor Opruimen te kiezen. Klik op Volume om snel te zien hoeveel vrije ruimte je nog op je schijf hebt. Onderin zie je een balk met het aantal procent vrije ruimte. Het is slim om een ssd niet meer dan 80 procent te vullen met data, dit zorgt voor de langste levensduur van de schijf. Alles boven de 80 procent wordt dan ook met een gele balk en alles boven de 90 procent met een rode balk weergegeven.

Tip 02 OnyX geeft je een overzicht van alle belangrijke systeemcomponenten.

© PXimport

Tip 03: Onderhoud plegen

Ga naar het tabblad Onderhoud en je ziet een overzicht van alle taken die je kunt uitvoeren. Je zet een vinkje voor het onderdeel en klikt op Uitvoeren om al deze taken na elkaar te doen. Dit kan echter wel een tijdje duren, dus het is aan te raden om te beginnen met wat kleine taken. Het is goed om te weten wat elke optie eigenlijk precies doet. Je vindt een Engelse uitleg over alle onderdelen als je in OnyX naar Help / OnyX Help gaat en op Onderhoud klikt. OnyX biedt je drie verschillende onderhoudsopties: Herstellen, Schoonmaken en Diverse opties. Laten we beginnen bij het schoonmaken van je systeem. Je vindt hier vier dingen die je kunt schoonmaken: Systeem, Applicaties, Internet en Logberichten en rapporten. Als je op Opties klikt, zie je per onderdeel welke dingen worden schoongemaakt.

Tip 03 De onderhoudsopties in OnyX.

© PXimport

Na het opruimen is je Mac vaak iets slomer, doordat de caches opnieuw moeten worden opgebouwd

-

Tip 04: Caches verwijderen

Bij Systeem vind je allerlei cachebestanden die kunnen worden verwijderd. Je kunt alle opties gewoon selecteren, het opruimen van cachebestanden is niet gevaarlijk. Het kan helpen met de snelheid van je systeem en zorgt dat je harde schijf wat meer ruimte krijgt. Je Mac is na het opruimen van de cachebestanden vaak iets slomer, doordat de caches opnieuw opgebouwd moeten worden. Heb je geen problemen met de snelheid van je Mac, wees dan terughoudend met het verwijderen van cachebestanden. Deze bestanden zorgen er namelijk voor dat programma’s snel opstarten en zijn een normaal onderdeel van je besturingssysteem. Bij Applicaties vind je specifieke cachebestanden die te maken hebben met het openen en sluiten van applicaties. Zo zorgt een vinkje voor Opgeslagen applicatiestatus ervoor dat je de staat van programma’s herstelt. Normaal gesproken onthoudt macOS zaken als geopende vensters, de groottes van de vensters en de locatie van de vensters op je scherm per programma en zal dit bij de volgende keer ook weer zo openen. Soms kan zo’n cache echter corrupt raken en ervoor zorgen dat een applicatie langzamer opent. Het is ook slim om af en toe even het Java en Java Applets cachegeheugen te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat websites na de schoonmaakactie weer even een nieuwere versie moeten downloaden.

Tip 04 Verwijder een cache alleen als je problemen ondervindt.

© PXimport

Internetgegevens wissen

Verwijder internetbestanden van allerlei browsers in één keer met OnyX.

© PXimport

Tip 05: Databases herstellen

Het onderdeel Herstellen gebruik je eigenlijk alleen als je problemen ondervindt met het systeem. Een bekend probleem is bijvoorbeeld dat Spotlight niet goed functioneert. Spotlight is de zoekfunctie die je bovenin de taakbalk vindt. Klik op het vergrootglas en geef een zoekterm in. Als je Mac de juiste bestanden niet meer kan vinden of hier erg traag in is geworden, bijvoorbeeld na een update, dan kan het zijn dat je de database opnieuw moet laten opbouwen. In dit geval zet je bij OnyX een vinkje voor Spotlight index. Het opnieuw opbouwen van de Spotlight-index kan een tijdje duren overigens. Heb je problemen met mailbijlagen of mails die op je Mac maar half worden weergegeven, dan moet je de maildatabase opnieuw indexeren. Hiervoor zet je een vinkje voor Mail emailmappen. Gebruik de optie Huidige index verwijderen echt alleen als Mail niet goed functioneert, het compleet verwijderen van de database is niet aan te raden als Mail gewoon goed werkt.

Tip 05 Problemen met de app Mail? Zet dan een vinkje voor de optie.

© PXimport

Tip 06: Nog meer opties

Helemaal onderaan vind je nog een paar opties die niet met het herstellen of schoonmaken te maken hebben. Zet een vinkje voor Junk items om bestanden te verwijderen die zijn aangemaakt als je per ongeluk eens een malware- of onzin-applicatie als MacKeeper, ClickAgent of Savekeep hebt geïnstalleerd. Je kunt ook nog even een vinkje zetten voor Recent geopende bestanden om de lijst met recent geopende bestanden in verschillende applicaties te verwijderen. Deze optie werkt overigens nog niet helemaal goed in Mojave; op ons testsysteem verwijderde het bijvoorbeeld geen recente items in de app Voorvertoning.

Tip 06 Deze optie verwijdert onzinnige bestanden van programma’s die je beter niet had kunnen installeren.

© PXimport

Helemaal onderaan vind je nog wat opties die niet met het herstellen of schoonmaken te maken hebben

-

Tip 07: Scripts en processen

Verder naar het tabblad Hulpprogramma’s. Als eerste kun je de structuur van het bestandssysteem controleren. Klik op Controleren om de test uit te voeren, dit kan een tijdje duren, dus het is niet aan te raden dit te doen als je in tijdnood zit. Het tweede tabblad is Onderhoudscripts, hier kun je instellen hoe vaak OnyX de interne macOS-onderhoudstool launchd moet uitvoeren. Wil je precies weten wat elk account precies op de Mac doet, dan kies je Inschakelen bij Processen. Klik op Weergeven/Verversen om de lijst te verversen. Let op dat dit bestand enorm veel ruimte kan gaan innemen als het elke kleine taak die je op de Mac doet, gaat vastleggen. Kijk bij Applicaties om standaard hulpprogramma’s van macOS te openen die op jouw systeem zijn geïnstalleerd.

Tip 07 Open een hulpprogramma direct vanuit OnyX.

© PXimport

Tip 08: Onzichtbaar maken

Het derde tabblad heet Bestanden, bij Zichtbaarheid kun je bepaalde mappen of bestanden onzichtbaar maken. Klik op Verberg map en bevestig dat OnyX de Finder mag herstarten. Selecteer nu de map die je wilt verbergen. Je maakt de map weer zichtbaar door voor Toon map te kiezen. Helaas heb je geen overzicht in OnyX welke mappen of bestanden je onzichtbaar hebt gemaakt. De opties Veilig wissen en Prullenmand gebruik je alleen als je een normale harde schijf hebt. Voor ssd’s is dit niet nodig en zelfs schadelijk. De optie overschrijft namelijk sectoren van de schijf met willekeurige bytes zodat verwijderde bestanden niet teruggezet of hersteld kunnen worden. Dit principe werkt alleen bij een hd, een ssd functioneert anders.

Tip 08 Gebruik deze optie niet als je een ssd hebt, je kunt de levensduur aardig verkorten met de actie.

© PXimport

Tip 09: Schermafbeeldingen

Bij Parameters kun je nog een paar slimme zaken wijzigingen op het systeem. Onder Algemeen vind je bijvoorbeeld de optie om schermafbeeldingen op een andere locatie dan je bureaublad op te slaan. Een handige optie als je niet wilt dat je bureaublad vol komt te staan met afbeeldingen. Klik op Kies achter Map om een locatie aan te geven en geef achter Naam een naam aan die afbeeldingen moeten krijgen. Je kunt de extensie van schermafbeeldingen wijzigen en kiezen of je de schaduw die aan de schermafbeeldingen standaard wordt toegevoegd, wilt uitzetten door het vinkje voor Vensterschaduw in schermafbeelding weg te halen.

Tip 09 Sla je schermafbeeldingen op in een andere map.

© PXimport

Een handige optie die ervoor zorgt dat je bureaublad niet vol komt te staan met afbeeldingen

-

Tip 10: Finder en Dock

Het tabblad Finder verenigt een paar opties die je allemaal via de Terminal kunt doen, maar met OnyX een stuk makkelijker zijn. Zet bijvoorbeeld een vinkje voor Verborgen bestanden en mappen weergeven of kies voor Locatie in titel van venster weergeven. Eén tabblad verderop kun je opties voor het Dock aanpassen. Hier kies je bijvoorbeeld aan welke kant de Dock zich moet bevinden. Een handige optie is Alleen geopende applicaties weergeven. Zo word je niet afgeleid door al je geïnstalleerde applicaties maar zie je alleen de programma’s die je hebt geopend. Bij het tabblad Safari kun je kiezen hoe lang de browser bezochte websites in de geschiedenis moet bewaren. Kies achter Maximaal aantal dagen in geschiedenis bijvoorbeeld voor 1 als de browser elke dag je geschiedenis mag wissen.

Tip 10 Maak verborgen bestanden zichtbaar met OnyX.

© PXimport

Tip 11: Opstart-opties

Onder Inloggen kun je een tekst toevoegen die iedereen ziet als de Mac wordt geopend. Handig als je je Mac eens ergens laat liggen. Zet een vinkje voor Toon een bericht in het inlogvenster en geef eronder bijvoorbeeld een telefoonnummer of e-mailadres aan. Iemand die jouw Mac opent, kan uiteraard niet inloggen zonder wachtwoord, maar ziet wel deze boodschap. Wil je geen opstartgeluid horen, kies dan voor Schakel uit achter Opstartgeluid. Bij Applicaties kun je nog een paar andere zaken voor diverse applicaties instellen, zo is het mogelijk om de grafische effecten bij het openen van Launchpad uit te schakelen en kun je de Movie Inspector bij Quicktime Player 7 automatisch laten zien als je een videobestand opent.

Tip 11 Zet de grafische opties van Launchpad uit.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000