Stilte, opname! Dictafoon in iOS 12

Door: Ronald Smit | 24 oktober 2018 06:29

iPhone Xs
How To

iOS 12 beschikt over een handige dictafoon in app-vorm. Een dictafoon is altijd praktisch om bij de hand te hebben en deze biedt aardige mogelijkheden.

iOS 12 bevat een gloednieuwe app voor het maken van geluidsopnamen. Meest voor de hand liggende toepassing is natuurlijk het vastleggen van interviews, vergaderingen enzovoorts. De nieuwe app heet Dictafoon en bevat niet alleen een recorder, maar ook een geluidseditor. Zo zijn opnamen eenvoudig in te korten bijvoorbeeld. Voordat je met opnemen aan de slag gaat, is het goed te weten dat de opnamekwaliteit ingesteld kan worden. Standaard staat deze op gecomprimeerd ingesteld. An sich is dat prima voor spraakopnamen, maar wil je muziek opnemen, dan is een ongecomprimeerde kwaliteit ook mogelijk. Bedenk wel dat deze laatste optie meer opslagruimte kost, dus gebruik hem spaarzaam als je een apparaat met relatief weinig (vrije) opslagruimte hebt. Om de opnamekwaliteit aan te passen, start je eerst de app Instellingen. Tik daarin op Dictafoon en vervolgens op Audiokwaliteit. Vervolgens kan je kiezen uit Gecomprimeerd (standaardinstelling) of Zonder Verlies. Overigens: een niveau terug vind je ook de optie Wis verwijderde onderdelen. Net als Foto's beschikt Dictafoon namelijk over een prullenbak. Verwijderde opnamen worden daarin standaard 30 dagen bewaard. Deze tijdsperiode kan aangepast worden door op Wis verwijderde onderdelen te tikken. Eventueel kun je nu zelfs Nooit kiezen, maar dan heeft verwijderen natuurlijk niet zo heel veel zin meer.

Kies in de iOS 12 Dictafoon voor gecomprimeerd of ongecomprimeerd geluid

Gebruik

De werking van de Dictafoon is simpel. Start de app en tik op de uitnodigende rode knop om een opname te starten. Je ziet meteen live de golfvorm van de opname meelopen, altijd handig. Tegelijkertijd zie je dat het bestand een naam heeft gekregen, bestaande uit de opnamelocatie (bijvoorbeeld een straatnaam in de buurt). Tik op Gereed als je klaar bent met opnemen. Bevalt de standaardbestandsnaam niet, tik dan - na het beëindigen van de opname - op de naam en pas deze aan in iets wat je zelf prettiger vindt. Om de opname aan te passen of in te korten tik je op Wijzig rechtsboven in beeld. Nu komt het grotere scherm van een iPad goed van pas! Je ziet dan immers een lekker ruim bemeten editor in beeld. Maar ook op een iPhone werkt het verder prima. Om een stuk uit de opname te knippen (en de omliggende oninteressante zaken te verwijderen) tik je rechtsboven op het uitsnijden-knopje. Maak gebruik van het gele selectieblok onder in beeld om het gewenste deel te selecteren en tik op Kort in. Ook zou je kunnen tikken op Verwijder, dan wordt juist de selectie verwijderd en blijft de omliggende opname bewaard. Net wat je wilt dus. Tik op Bewaar na je trim- of uitknipactie.

Achteraf bewerken van een opname kan in de Dictafoon app van iOS 12

Beheer

Een gemaakte opname uit het lijstje verwijderen doe je door op de naam naar links te vegen en dan op Verwijder te tikken. Verwijderde opnamen vind je terug onder Recent verwijderd. Via nog een veegactie naar links en dan Verwijder kun je ze definitief verwijderen. Of je wacht de eerder ingestelde tijd tot ze vanzelf gewist worden. Wil je een opname delen met iemand anders, dan veeg je eveneens naar links, maar tik je nu op de knop met de drie puntjes. Kies vervolgens de app die je voor delen wil gebruiken, bijvoorbeeld E-mail. De opname wordt vervolgens als audiobestand bijgevoegd aan een mailbericht. Mocht je het tot slot willen, dan kan Dictafoon ook bestanden in iCloud bewaren. Tik daarvoor in de app Instellingen op je gebruikersnaam helemaal bovenaan. Tik vervolgens op iCloud en zet de schakelaar achter Dictafoon aan.

0 Reactie(s) op: Stilte, opname! Dictafoon in iOS 12

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.