Stapels (stacks) in macOS Mojave

Door: Ronald Smit | 30 oktober 2018 12:08

In macOS bieden stapels overzicht op je bureaublad
How To

MacOS Mojave kent diverse nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om je bureablad er net weer wat georganiseerder uit te laten zien. Stapels (ofwel Stacks) in goed Engels groepeert soorten documenten.

Eigenlijk moet je je bureaublad op een computer alleen gebruiken voor het plaatsen van de hoogstnoodzakelijke snelkoppelingen en bestanden. Hou het voor de rest zo schoon mogelijk. Dat houdt de zaak niet alleen overzichtelijk, maar zorgt ook voor onnodig trage opbouw van het geheel. Wel kan je natuurlijk tijdelijk bestanden op het bureaublad bewaren, daarmee wordt het een soort prikbord voor je lopende project waar je aan werkt. Zodra je klaar bent met de klus gooi je alle dan niet meer nodige bestanden in de prullenbak, of je hevelt ze over naar een speciaal daarvoor aangemaakte projectmap elders op de harde schijf of een NAS. Als je jezelf die werkwijze aanleert heb je niet alleen altijd een schoon bureaublad, maar is de kans ook een heel stuk kleiner dat je bestanden kwijt raakt of niet meer terug kunt vinden. Toch zullen notoire bureraubladvervuilers nooit helemaal zijn uit te roeien. Voor hen heeft Apple in macOS Mojave toch iets bedacht om wat meer orde in de chaos te creëren: Stapels ofwel Stacks. Hierbij worden soortgelijke documenten zoals bijvoorbeeld afbeeldingen samengevoegd tot een pictogram dat eruit ziet als een stapeltje. Om deze feature te activeren klik je eerst op een leeg stukje bureaublad. Klik vervolgens in het Finder menu in de menubalk onder Weergave op Gebruik stapels.

Stapelen maar met de optie Stapels

Gebruik

Schrik niet: mogelijk verandert de rangschikking van pictogrammen op je bureaublad drastisch. Logisch, want bij elkaar behorende bestanden zijn op één hoop geveegd. Ze zijn makkelijk toegankelijk door simpelweg op het pictogram van zo'n stapel te klikken. Zodra je dat doet vouwt het snel open en zijn alle afzonderlijke bestanden weer zichtbaar. Je kunt ze dan gebruiken zoals je gewend bent. De bestanden weer terugstapelen doe je door nogmaals op het verzamelpictogram te klikken. Wat ons betreft is het een truc waar je wel van moet houden. Zeker als je gewend bent dat bepaalde bestanden of snelkoppelingen op een bepaalde plek staan, moet je je even helemaal opnieuw oriënteren. Ook verspringt alles weer zodra je een stapel 'opent'. Het is dus echt een optie die voor de een een zegen en voor de ander een vloek zal zijn. Het is daarom waarschijnlijk ook niet voor niets dat Apple de mogelijkheid tot stapelen in Mojave niet standaard heeft ingeschakeld. Proberen kan echter geen kwaad, als het je niet bevalt klik je nogmaals op een leeg stukje bureaublad. En dan in de Finder-menubalk onder Weergave wederom op Gebruik stapels, waarna alles weer bij het oude is.

0 Reactie(s) op: Stapels (stacks) in macOS Mojave

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.