PowerPoint op de iPad

Door: Ronald Smit | 26 november 2018 06:18

How To

PowerPoint kent iedereen natuurlijk als het standaard presentatieprogramma dat opduikt tijdens zo ongeveer elke vergadering. Het programma is ook alweer een tijdje in app-vorm beschikbaar voor iOS.

Hoewel PowerPoint voor zowel de iPhone als iPad beschikbaar is gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het eigenlijk alleen goed tot z'n recht komt op het grotere scherm van de iPad. Zeker als je niet alleen een presentatie wilt bekijken, maar ook wilt maken of aanpassen. In dat geval is het overigens wel noodzakelijk om over een Microsoft-account te beschikken. Dat kan een gratis exemplaar zijn, of een account die behoort bij je Office 365-abonnement. In het laatste geval kun je dan documenten ook gelijk openen vanaf of opslaan op de bij het abonnement behorende OneDrive-opslag. Het maken van een presentatie in de mobiele versie van PowerPoint is goed te doen. Lang niet alle meer gespecialiseerde features die je kent van de desktopversie zijn beschikbaar, maar een mooie selectie wel degelijk. Start de app houd je iPad liefst in de horizontale positie. Tik links op Nieuw en kies een van de voorgebakken sjablonen of ga voor een Lege presentatie. Net als in de gewone Powerpoint zie je een titeldia verschijnen waarvan je de onderdelen naar wens aan kunt passen. Dubbeltik op een tekstveld en voer je eigen tekst in.

Animaties en overgangen

Ook de mobiele versie van PowerPoint beschikt over een scala aan voorgebakken animaties. Tik in het lint op Animatie en dan op Begineffecten. Kies een van de effecten via een tik. In tegenstelling tot de desktopversie zie je mobiel helaas geen preview, ook behoort het finetunen van effecten niet tot de mogelijkheden. Tik op Diavoorstellingen en vervolgens op Vanaf begin (of Vanaf huidige). Als je de dia ziet, veeg je naar rechts om de animatie te activeren. Een autostart-optie is standaard niet ingesteld; daarvoor moet je de presentatie verder bewerken in de desktopversie van PowerPoint. Los van de beginanimatie kun je ook nadrukeffecten en eindeffecten instellen, net wat je wilt. Op de tab Overgangen en Overgangseffect stel je mooi ogende of spectaculaire overgangen tussen de dia's in. Maak het overigens allemaal niet té bont, want dan krijgt je publiek zeker hoofdpijn.

Ook in de iOS-versie van PowerPoint zijn genoeg animaties te vinden

Invoegen en tekenen

Via de tab Invoegen zijn foto's van de Filmrol of camera in te te voegen. Ook vind je hier een hele berg voorgedefinieerde vormen. Verder zie je hier nog de knop in de vorm van eendje met een schild ervoor. Die leidt naar allerlei pictogrammen, die zonder meer hier of daar wel eens van pas gaan komen. Ook Tekenen ontbreekt niet in de iOS-versie. De werking spreekt voor zich: voeg 'handgeschreven' tekeningen en teksten toe. Zet je de schakelaar achter Inkt naar vorm aan, dan wordt bijvoorbeeld een grof getekende cirkel naar een mooi vectorexemplaar omgezet. Kortom: de mobiele versie van PowerPoint op de iPad is zonder meer bruikbaar om een basispresentatie in elkaar te zetten. Het is echter te hopen dat Microsoft meer functies gaat toevoegen. Aan de iPad zal het niet liggen, die kan dat makkelijk aan.

0 Reactie(s) op: PowerPoint op de iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.