Maak prachtige fractal-kunst op je Apple iPad en iPhone

Door: Ronald Smit | 24 juli 2020 09:12

Maak prachtige fractal-kunst op je iPad en iPhone
How To

Fractals, wie kent ze niet? Nou ja, als je een beetje geïnteresseerd bent in wiskunde kún je die dingen niet gemist hebben. De fraaie resulterende grafische weergave van an sich eenvoudige formules blijven indrukwekkend. En je maakt ze zelf in een handomdraai op je Apple iPad of iPhone.

Fractal-formules an sich zijn eenvoudig, maar ze leveren al heel snel uiterst complexe uitkomsten op, die tot bijzonder mooie graphics leiden. Zeker als je ook rekening houdt met kleurschakeringen en meer. Nu hoef je tegenwoordig geen wiskundige meer te zijn, of een computerprogrammeur om te genieten van fractals. De cpu’s en gpu’s in de gemiddelde iPad en iPhone van Apple zijn zo snel dat een deel van dit soort afbeeldingen zelfs in real-time is te genereren.

De app Frax doet precies dat. Frax beschikt over een scala aan ingebouwde formules, die elk een andere basisafbeelding opleveren. Die kun je verschuiven, of er stevig op inzoomen. Wat je al snel zult ontdekken is dat de mogelijkheden van het op deze manier afbeeldingen genereren oneindig is. Hoewel er een element van herhaling in een fractal zit, zijn er zo verschrikkelijk veel denkbare zooms en uitsneden mogelijk dat je er alle kanten mee op kunt.

Real-time en hi-res renderen

Frax is in de basis qua gebruik eenvoudig. Kies een fractaltype, of ga aan de slag met het standaardexemplaar. Zoom in en schuif. Je komt vast wel iets moois tegen. Desgewenst kun je zo’n uitsnede in hoge resolutie laten renderen door de app. Voor extreem hoge resoluties kun je daarvoor zelfs uitwijken naar een externe server bij Frax. Daarvoor dien je een pakket credits aan te schaffen, maar de prijs daarvan is scherp: een paar Euro voor 80 render-opdrachten.

Bovendien is het de vraag of je die externe rendering echt nodig gaat hebben. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om Frax te upgraden naar Pro via een in-app aankoop van – op moment van schrijven - €5,49. En dan kun je ook behoorlijk hoge resoluties lokaal op je iPad of iPhone renderen. De Apple’tjes hebben daar trouwens weinig moeite mee, want snel geregeld. Ook biedt Pro meer extra mogelijkheden op het vlak van ‘finetunen’.

Kies je - in dit geval op het apparaat zelf berekende - resolutie voor de in beeld staande uitsnede in Frax.
Kies je - in dit geval op het apparaat zelf berekende - resolutie voor de in beeld staande uitsnede in Frax.

Ook video’s genereren

In de basis werkt het als volgt. Tik op het scherm en vervolgens op de raster-knop linksboven in beeld. Kies een basisfractal en veeg met je vingers over het scherm op zoek naar een mooi punt. In- en uitzoomen doe je middels de bekende knijp- en spreidbewegingen. Wil je een in het scherm staande locatie in hoge resolutie renderen, dan tik je op het scherm, gevolgd door een tik op de deelknop rechtsboven. Tik op Save Image; houd deze virtuele knop even vast voor een menu met beschikbare resoluties. Zonder gebruik te maken van de externe render-server is het maximum 5864 x 4096, ruim voldoende voor zelfs grote afdrukken op papier.

Terug in de live view-modus kun je je toestel ook kantelen, terwijl – na een schermtik – allerlei extra opties beschikbaar komen. Goed voor oneindig veel variaties en plezier. Ook kun je video’s opnemen van inzoomende, verkleurende en verschuivende fractals. Allemaal in real-time.

0 Reactie(s) op: Maak prachtige fractal-kunst op je Apple iPad en iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.