iPhone (of iPad) als meetlint

Door: Ronald Smit | 15 september 2019 13:18

Met een iPhone en iOS 12 kun je altijd meten
How To

Een gemiddeld mens loopt niet altijd met een centimeter of meetlint op zak. En dan kom je soms in een situatie terecht dat je toch wel heel erg graag iets op wilt meten... Kijk dan toch nog eens goed in je broekzak! Tref je daar een iPhone in aan, dan kun je alsnog meten.

Apple heeft met de meer recente versies van iOS (vanaf 12) groot ingezet op AR ofwel Augmented Reality. Daarbij wordt computergegenereerd beeld over het beeld dat door de camera wordt gezien geplaatst. Het gat echter verder dan een simpele overlay, want - afhankelijk van de app - is dat computerbeeld interactief. Leuk voor een game waarbij de hoofdpersonen over je huiskamertafel rennen, of praktisch in het geval van een app die bijvoorbeeld dingen opmeet. Het is precies dat laatste wat de app Meten doet. Hij is standaard te vinden in iOS, je hoeft 'm dus niet apart te installeren of downloaden. Start de app en tik - indien nodig - op Meten linksonder in beeld. Er wordt nu gevraagd om je iPhone te bewegen, zoals getoond in de animatie. Doe dat en vervolgens worden - met een beetje geluk - vormen in beeld herkend. Je ziet dan een geel stippeltjesraster verschijnen. Tik vervolgens op de plusknop en het gekozen oppervlak wordt melkwit. Je ziet bovendien de lengte en breedte getoond. Tik op de ronde fotoknop en er wordt een afbeelding op de filmrol geplaatst, inclusief gemeten waarden en een berekende oppervlakte. Handig voor als je weer eens in de Ikea rondloopt, bijvoorbeeld. Wordt een vorm niet herkend, dan is er geen man overboord. Plaats het puntje op de cirkel aan de ene kant van het te meten object en tik op de plusknop. Ga naar het eind van het te meten object en klik weer op +. Je ziet nu de lengte in beeld. Op dezelfde manier - blijven plussen - zijn meer meetpunten toe te voegen. Het is wellicht even spelen voordat je de slag te pakken hebt, maar dan werkt het aardig. Bedenk daarbij wel dat de gemeten waarden minder precies zijn dan wanneer je een echt meetlint zou gebruiken. Niet iets dus om op de centimeter nauwkeurig mee te werken en dure aankopen op een iPhone-meting te baseren! Maar wel handig voor het maken van snelle schattingen.

Meet lengten en (of) oppervlakten met je iPhone en iOS 12

Waterpas

Los van het meetlint beschikt je iPhone ook over een waterpas. Tik daarvoor op de knop Waterpas in de app Meten. Zet je telefoon op z'n rand en je hebt de beschikking over een reguliere waterpas. Leg je de telefoon plat, dan krijg je een waterpas die in alle richtingen werkt. Vergelijkbaar met een rond glaasje met daarin water en een luchtbel, zoals je die bijvoorbeeld op sommige camerastatieven aantreft. Iets precies helemaal vlak leggen is dan snel geregeld. Bedenk wel dat iPhones waarvan de lens uitsteekt een kleine afwijking zullen hebben als je het toestel in deze plat liggende modus gebruikt; het toestel ligt immers nooit volledig vlak! Een oplossing is dan om een strak passend hoesje te gebruiken waardoor de uitstekende lens niet meer uitsteekt. Sowieso voorkomt dat ook beschadigingen als je je toestel gebruikt op materialen die de potentie hebben om krassen te veroorzaken. Denk aan steen, beton, staal enzovoort.

0 Reactie(s) op: iPhone (of iPad) als meetlint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.