iOS 13 (en iPadOS) en beveiliging

Door: Ronald Smit | 24 oktober 2019 10:53

iphone 11
How To

De beveiliging en bescherming van privacy zijn met de komst van iOS 13 en iPadOS weer een beetje verbeterd. Dit heeft Apple op het gebied van veiligheid verbeterd.

Marketing of niet: iOS is zonder meer het mobiele besturingssysteem waarbij je je de minste zorgen over privacy en andere ellende hoeft te maken, of kunt maken. Toch leidde de introductie van iOS 13 echter tot wat probleempjes op dit vlak, waaronder de mogelijkheid om contacten in te zien zonder je iPhone (of iPad) te ontgrendelen. Het euvel was snel verholpen met een update en (eerlijk is eerlijk) het was geen extreem ernstige bug. Al was het maar omdat een potentiële digidief fysiek toegang moest hebben tot het toestel. Hoe dan ook, het was snel opgelost. En daarmee kun je je iPhone ook onder iOS 13 zonder zorgen gebruiken. Nieuw is in ieder geval de mogelijkheid om bij sites in te loggen met je Apple-account. Je kent die optie vast wel al van Facebook en Google. Als je soms een site bezoekt waar je een account aan moet maken, kun je er naast een e-mailadres vaak ook voor kiezen om je aan te melden met een Facebook- of Google-account. Helaas geef je daarmee wel erg veel prijs van jezelf, beide bedrijven leven van het verkopen van gebruikersgegevens en advertenties. Apple belooft dat niet te doen met z'n aanmelden via Apple. Die belofte op zich klinkt niet loos, want Apple is natuurlijk verre van afhankelijk van de miezerige handel in gebruikersdata. Of het een succes gaat worden is met name afhankelijk van of websites de nieuwe aanmeldmethode omarmen.

Locatie

Je zult in de nieuwe versie van iOS (en iPadOS) vaak de melding voorbij zien komen dat een bepaalde app op de achtergrond locatiegegevens heeft gebruikt. Je kunt dan toestemming geven om dat te blijven doen, of deze activiteit alleen toestaan bij gebruik van de app. Voor een weer-app bijvoorbeeld is continu toegang tot de locatie bijvoorbeeld handig om actuele, locatiegebonden weerwaarschuwingen te tonen. Voor een simpel spelletje zijn die gegevens veelal nergens voor nodig. Kortom: tem de verzamelhonger van apps en zet alles naar je hand. Eenzelfde redenering geldt voor Bluetooth, bij heel veel apps wordt nu eerst toestemming voor gebruik daarvan gevraagd. Handig, want door die toestemming te weigeren, voorkom je bijvoorbeeld Bluetooth-tracking middels bakens in winkelcentra en dergelijke. Overigens is het wel of niet geven van Bluetooth-permissie van geen invloed op de werking van bijvoorbeeld je draadloze Bluetooth-hoofdtelefoon en blijft die dus gewoon altijd functioneren.

Zet de schakelaar achter Locatie uit als je geen fotolocatie wilt delen

Fotolocatie strippen en anonieme nummers blokkeren

Er zijn in iOS 13 en iPadOS allerlei handige verbeteringen te vinden op het vlak van privacy. Zo kun je - eindelijk - locatiegevevens van gemailde foto's wissen. Selecteer in de app Foto's een afbeelding en tik vervolgens op Opties daarboven. In het paneel dat daarop opent kun je de schakelaar achter Locatie op uit zetten. Deel je de foto nu, dan kan niemand achterhalen waar deze precies gemaakt is. Tegenwoordig geen overbodige luxe, want ook het dievengilde kijkt maar wat graag mee betreffende wat er zoal in de gemiddelde huiskamer of vakantiewoning aan spulletje te vinden is bijvoorbeeld. Een ander praktisch dingetje in iOS 13 is de mogelijkheid om anonieme bellers simpelweg te onderdrukken. Start daarvoor de app Instellingen en tik op Telefoon. Zet vervolgens de schakelaar achter Houd onbekende bellers stil op aan en je wordt niet meer door anonieme nummers lastiggevallen. Pas er wel mee op, want soms gebruikt je werkgever ook een anoniem nummer. En ook zie je dat criminelen en oplichters steeds vaker gebruik maken van buitenlandse nummers, die dus niet gefilterd worden...

0 Reactie(s) op: iOS 13 (en iPadOS) en beveiliging

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.