Weg met de schuine video's dankzij de Horizon-app

Door: Ronald Smit | 10 december 2019 08:00

Met de app Horizon houd je je horizon horizontaal
How To

Om de een of andere reden is het niet iedereen gegeven om de horizon tijdens het filmen altijd strak recht te houden. De app Horizon biedt uitkomst.

Tijdens bijvoorbeeld lopen of fietsen uit de losse hand filmen levert vaak een instabiel beeld op, waarbij met name de heen-en-weer wiegende horizon vaak tot een soort van virtuele zeeziekte leidt bij kijkers. Nu kun je een hele dure steadycam aanschaffen, maar tegenwoordig bereik je een vergelijkbaar effect ook elektronisch. Net wat minder mooi dan een mechanische compensatie, maar ook een héél stuk goedkoper. De sleutel tot het stabiliseren van de horizon is de app Horizon, verkrijgbaar voor zowel Android als iOS. Horizon werkt via de in de telefoon (of tablet) ingebouwde sensors om de stand van het apparaat te bepalen. Vervolgens wordt het beeld tijdens het filmen gedraaid en rechtgehouden. Ook live wordt een uitsnede gemaakt. Je verliest dus iets aan resolutie, maar daar staat een heel rustig beeld tegenover. De app werkt nagenoeg volautomatisch. Wel is het zaak om voor je gaat filmen de snelheid en resolutie te kiezen. Ga daarbij voor de hoogste op jouw toestel beschikbare resolutie. Hoe hoger hoe beter, want dan heb je wat 'ademruimte' qua verloren pixels. Om de resolutie in te stellen tik je op het tandwieltje linksboven in beeld. Kies voor de 'diamant', ofwel 2K-resolutie. Ook is het mogelijk om in een hogere framerate (120 fps) te filmen. Vergeet zeker ook niet even op Custom te tikken. Op ons toestel was het mogelijk om daar 4K-resolutie in te stellen. Dat vreet natuurlijk opslagruimte, maar heeft een groot voordeel: je kunt je gemaakte video later verkleinen tot volledige Full HD-resolutie met stabiele horizon. Het is daarbij wel zaak om eerst een proefopname te maken; sommige toestellen zijn simpelweg niet snel genoeg om bij 4K-resolutie ook nog eens het rekenwerk van de app Horizon te verwerken. Het resultaat is dan een schokkerig beeld waarin soms hele stukken stilstaan.

Kies je beeldkwaliteit in Horizon

Exporteren

Heb je eenmaal een voor jouw toestel optimale instelling gevonden, dan tik je op de videoknop om de opname te beginnen. Vanaf dat moment werkt het als gebruikelijk: film iets interessants. Probeer de je smartphone tijdens het filmen wel zo te houden dat de horizon horizontaal blijft. Hoe minder werk de app hoeft te verrichten, hoe beter natuurlijk. Samen met de (vaak optische) beeldstabilisatie van de camera in je toestel ontstaat ook tijdens actieshots nu een stuk rustiger beeld. Prettig om naar te kijken in ieder geval. Heb je de opname gemaakt en nogmaals op de opnameknop getikt om te stoppen met filmen, dan zie je direct een preview. Door op het knopje rechtsboven in beeld te tikken beland je op de interne opslagplaats van de app. Om een gemaakte opname over te hevelen naar de Filmrol in iOS tik je op de deelknop rechtsboven. Tik vervolgens op Save video (tweede rij zwart-wit-knoppen). Vergeet vervolgens niet de video uit de app te wissen via een tik op de prullenbak. Om onnodig in beslag genomen opslagruimte te voorkomen. Overigens is Horizon gratis, maar zijn via in-app aankopen onder meer het watermerk te verwijderen en andere features toe te voegen. De prijs van een premium-pakket bedraagt €2,29, dus dat is erg te overzien. Horizon biedt nog een extra voordeeltje: het is onmogelijk er in de irritante verticale oriëntatie mee te filmen. Een prima tool dus om achter de hand te houden. Het resultaat is goed, al zie je heel soms een 'hakkeltje' hier of daar optreden. Maar dat zal - zoals al gemeld - ook erg afhangen van de snelheid van je toestel.

0 Reactie(s) op: Weg met de schuine video's dankzij de Horizon-app

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.