Wat zijn de kansen voor de iWatch?

Door: matthijs-van-den-broek | 20 februari 2013 10:32

Apple Watch

Apple werkt volgens geruchten aan de iWatch, een horloge die je met je iPhone, iPod touch of iPad kan verbinden. De New York Times meldde vorige week dat Apple voor het horloge gebruik maakt van gebogen glas, zodat het scherm meebuigt met de ronding van de pols. Maar wat zijn de marktkansen voor de

Er zouden zo'n honderd ontwerpers aan de iWatch bezig zijn op dit moment, onder dit team ook marketingmanagers, softwareprogrammeurs en hardware-deskundigen. Het gaat hierbij om voornamelijk mensen die eerder ook gewerkt hebben aan de iPhone en iPad. De sterke groei van het team lijkt erop te wijzen dat Apple de iWatch niet langer als een experiment ziet, maar dat er hard gewerkt wordt aan een gadget die moet worden klaargestoomd voor massaproductie. Het gaat volgens de bronnen van Bloomberg om een "computerachtig apparaat dat om de pols gedragen kan worden".

Haalbaarheid en kansen

"Ik denk dat een iWatch is een heel handige idee is van Apple." Dat zegt IDC-analist Ramon Llamas tegen MacWorld.com, gisteren. "Zoals ik ernaar kijk, is dat we langzaam een tijdperk ingaan van draagbare computers, en een horloge is daarin uiterst zinvol, zowel vanuit een funcationaliteits- als een draagbaarheidsstandpunt. Je hoeft je er niet eens bewust van te zijn dat je hem om hebt, het apparaat IS er gewoon. Een horloge is dus logisch." Er is natuurlijk nog veel onduidelijk, maar het lijkt logisch dat de iWatch gekooppeld kan worden met andere producten van Apple, bijvoorbeeld de iPhone. Via Bluetooth, of via andere connectiemogelijkheden..

Llamas van IDC denkt niet dat bestaande functionaliteiten op de iPhone naar de iWatch gehaald gaan worden. "Waarom zou ik een telefoontje willen beantwoorden op mij horloge? Dat is stom. Als ik een oproep ontvang, dan pak ik mijn telefoon. Hoe ga ik een gesprek op mijn horloge voeren?" Hetzelfde kan gezegd worden over video chats, vindt Llamas. "Ik kan videochat nu al doen op mijn iPhone en het heeft een groter scherm."

De iWatch zou dus een apparaat moeten zijn, dat toegevoegde waarde biedt, bijvoorbeeld door andere diensten. Llamas: "Denk aan de mogelijkheden voor het in de gaten houden van je gezondheid via een iWatch, voor het meten van je hartslag en voor het verbinding maken met een reeks gezondheids-gerelateerde applicaties."

De iWatch, denkt Llamas, zou ook perfect gebruikt kunnen worden voor mobiele betalingen, helemaal als Apple er een NFC-chip inbouwt. Als we de vergelijking maken met andere draagbare computing apparaten, zoals bijvoorbeeld het Google Glasses, dan denkt Llamas van IDC dat de iWatch een haalbaardere kaart heeft: "Niet iedereen draagt een bril, en een bril valt veel gemakkelijker af dan een horloge."


Revolutionair?

"Apple heeft zich onderscheiden in de industrie door het maken van innovatieve, eenvoudig te gebruiken producten, maar het is onduidelijk of een SmartWatch voor Apple een net zo revolutionair product zal zijn als de iPod en iPhone toen ze voor het eerst werden geïntroduceerd", zegt Karl Volkman, chief technology officer bij SRV Network tegen MacWorld.com. "Een iWatch zou aanzienlijk betere mogelijkheden en gebruiksgemak moeten geven dan haar concurrenten. Producten zoals de Sony SmartWatch en MetaWatch hebben de trend al lang ingezet."

Horloges dumpen

Jack Gold, analist bij J. Gold Associates, merkt op dat computercomponenten steeds kleiner, goedkoper en veel krachtiger zijn geworden de laatste 10 jaar. Maar dat betekent niet dat Apple sowieso zal slagen.

"De meeste mensen zijn de laatste jaren gestopt met het dragen van een horloge doordat ze hun smartphone veel gebruiken. Ik weet niet zeker wat dit betekent voor Apple. Wat zouden Apple's product voordelen zijn? Zou de iWatch mijn telefoon vervangen? Zou de iWatch mijn iPad vervangen, die mijn iPhone nu al heeft vervangen? Ik zou een heel sterke waarde propositie willen zien voordat ik overtuigd ben dat dit een goed idee is."

Dit artikel is gebaseerd op dit artikel van Matt Hamblen (@matthamblen) op zustersite MacWorld.com: "Can a 'nifty' iWatch from Apple catch on?".

0 Reactie(s) op: Wat zijn de kansen voor de iWatch?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.