Een Apple Watch die op Mac OS draait?

Door: Chwhynny Overbeeke | 14 juli 2015 08:03

Apple Watch

We weten allemaal dat de Apple Watch een krachtig apparaat is, maar één ontwikkelaar is een stap verder gegaan door te laten zien dat het mogelijk is om een bijna 20 jaar oud desktop besturingssysteem op de smartwatch te installeren: Mac OS 7.5.5

Macintosh OS System 7.5.5 werd op 27 september 1996 gelanceerd. Het besturingssysteem was ontworpen voor PowerPC gebaseerde Macs, maar het was mogelijk om het op een Mac met een processor uit de 68000 serie (zoals de Macintosh Plus en Macintosh IIcx) te draaien. Dit waren loodzware, logge machines. Lees ook: 10 vergeten besturingssystemen.

Technische vooruitgang

Om te laten zien hoe ver de technologie in de afgelopen 20 jaar gevorderd is, heeft softwareontwikkelaar Nick Lee een (zeker naar verhouding) minuscule Apple Watch die op watchOS 2 draait zodanig weten te hacken dat het apparaat een geporte versie van System 7.5.5 kon draaien. Hiervoor gebruikte hij de Macintosh-emulator Mini vMac, die moderne apparaten in staat stelt om software te draaien die ontworpen is voor gebruik op vroege Macintosh-computers.

Waarom zou je dit doen?

Ten eerste, inderdaad om een indruk te geven van de vooruitgang van de technologie door de jaren heen. Het geeft een indicatie van de mogelijkheden van de Apple Watch: Als het een volledig desktopbesturingssysteem uit 1996 aankan, is de kans groot dat het krachtig genoeg zal zijn om een heleboel coole apps te gaan draaien, zolang de interface maar rekening houdt met de beperkingen van het scherm.

Ten tweede, omdat het gewoon heel cool is dat het kan.

Nostalgie

Bovendien zullen veel mensen zich zo'n oud besturingssysteem uit hun jeugd herinneren en zouden het misschien leuk vinden om het nog een keertje terug te zien en ermee te kunnen spelen nadat ze aan de hedendaagse technologie gewend zijn geraakt.

Zo heeft Microsoft voor de grap op 1 april 2015 het MS-DOS Mobile-besturingssysteem voor Nokia Lumia telefoons gelanceerd. Het is gebaseerd op het oude MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) besturingssysteem uit de jaren '80 voor x86 PC's. In tegenstelling tot de System 7.5.5 hack van Nick Lee, is MS-DOS Mobile speciaal ontwikkeld met de huidige technologie in gedachten in plaats van dat het oorspronkelijke MS-DOS op een smartphone wordt gedraaid, maar het is wel heel leuk om mee te spelen.

Macintosh OS om je pols? Een stukje nostalgie en een blik op de toekomst.

0 Reactie(s) op: Een Apple Watch die op Mac OS draait?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.