Zo kun je je wifi-wachtwoord veranderen

Door: Wesley Akkerman | 21 april 2021 09:18

Productfoto van Netgears nieuwe Nighthawk RAXE500-gamingrouter, welke beschikt over Wi-Fi 6E-ondersteuning.
How To

Wanneer je net een nieuwe router gekocht hebt, is het belangrijk dat je het wifi-wachtwoord aanpast. Zo voorkom je dat iemand je netwerk binnenkomt met een standaardwachtwoord. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel leggen we uit hoe je je wifi-wachtwoord veranderen kunt. Om te beginnen is het belangrijk dat je een computer hebt die verbonden is met je netwerk.

Je past het wifi-wachtwoord van je router aan via een browser op je Windows-computer of Mac(Book). Je hebt hiervoor de configuratiepagina nodig van je router. Je gaat daarvoor naar het standaard IP-adres van je router. Normaliter vind je die door 192.168.1.1 of 192.168.0.1 in de adresbalk te typen, maar het kan zijn dat jouw router een ander adres heeft.

Routeradres opzoeken

In veel gevallen staat het adres van de router op een sticker op de onderkant van het apparaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je dat adres op een andere manier achterhalen. Open op Windows het startmenu en typ de letters cmd in. Open nu het programma Opdrachtprompt en typ vervolgens ipconfig in. De getallen naast Default Gateway is het adres dat je moet hebben.

Heb je een Mac? Ga dan naar je netwerkinstellingen. Klik op het netwerk waarmee je verbonden bent en druk op de knop voor geavanceerde instellingen. Klik op de tab met de naam TCP/IP. De getallen naast het onderdeel Router is het adres waar je naar op zoek bent.

Inloggen bij je router

Nu we het adres hebben ingevuld in de adresbalk van je browser, welke browser het is maakt niet uit, kunnen we inloggen bij de router. Als je op de pagina terecht komt, zie je een inlogscherm. Je moet hier een gebruikersnaam en wachtwoord invullen.

In veel gevallen vul je beide admin of useradmin in, terwijl je in andere gevallen alleen admin bij gebruikersnaam invult. Binnen de handleiding van de router staat de inloggegevens veelal vermeld. En anders kun je die informatie waarschijnlijk opvragen bij de internetserviceprovider; soms staan die gegevens ook onderop de router.

Eenmaal ingelogd, moet je op zoek gaan naar een kopje in het menu die refereert naar draadloze beveiligingsinstellingen. Dat zijn vaak woorden en termen als Draadloos netwerk, Draadloos, Wireless, Wireless security of Beveiliging. De termen en woorden zijn afhankelijk van de ingestelde taal, evenals de fabrikant van de router in kwestie.

Wifi-wachtwoord aanpassen

Heb je de juiste instellingen gevonden, dan kunnen we het wifi-wachtwoord aanpassen. Op de pagina voor het beveiligingen van je draadloze netwerk, ga je op zoek naar wifi-wachtwoord, WiFi password, beveiligingssleutel of security key. Naast die optie staat een (soms leeg) invulveld met daarin ruimte voor je wachtwoord. Controleer ook of je netwerkbeveiliging op orde is. Zijn de opties WPA2, WPA3 of AES beschikbaar? Kies daar dan één van uit. WPA2 is nu de meest gangbare.

Mocht je overigens de naam van je netwerk willen aanpassen, dan is dit tevens de plek waar je dat kunt doen. Doe dit alleen wanneer je nog geen enkel apparaat met je netwerk verbonden hebt (behalve je computer dan), want na het aanpassen moet je al je apparaten opnieuw verbinding laten maken die draadloos met dat netwerk verbonden zijn.

Voor het uitkiezen van je wachtwoord, bestaan er een aantal tips. Je kunt heel moeilijk doen met allerlei leestekens en cijfers, maar zulke wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden. Je kunt ook een soort wachtzin bedenken, die voor jou heel logisch klinkt. Een zin onthouden is gemakkelijker dan een willekeurige reeks aan (lees)tekens. Maak hem niet té persoonlijk, want anders kan iemand hem misschien nog raden en zo alsnog je netwerk binnenkomen.

Na het aanpassen van de gegevens, druk je op de knop voor het opslaan. Daarna heeft je wifi-netwerk dus een nieuw wachtwoord (en eventueel ook een nieuwe naam). 

0 Reactie(s) op: Zo kun je je wifi-wachtwoord veranderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.