Wat voor soorten cybergriezels zijn er op het internet te vinden?

Door: Chwhynny Overbeeke | 19 november 2015 19:31

Algemeen

We weten allemaal wel dat je op het internet op moet passen voor kwaadwillende personen. Maar wat zijn die verschillende soorten griezels waarmee je te maken kunt krijgen? Hier bespreken we er een aantal.

Hoaxers

Hoaxers versturen expres valse berichten door. Hierbij kan het gaan om zogenaamde nieuwsberichten, onderzoeksresultaten en dergelijke. Als mensen erin trappen, delen ze de incorrecte informatie met anderen die er misschien ook intrappen, waardoor het valse bericht zich erg snel kan verspreiden. Lees ook: De keerzijde van het online delen van informatie.

Dit kan bepaalde bedrijven en personen schade toebrengen of paniek veroorzaken, zoals wanneer er bijvoorbeeld een vals bericht de wereld in gestuurd wordt dat een bepaalde fastfoodketen koeienogen in haar hamburgers verwerkt, of dat er aliens op aarde geland zijn en van plan zijn om de mensheid uit te roeien.

Als je een dergelijke hoax tegenkomt, verspreid deze dan niet. Deel ook geen berichten met anderen als je niet zeker weet of ze waar zijn. Het is snel in de reguliere kranten of via andere berouwbare kanalen te controleren of een bepaalde beroemdheid daadwerkelijk is overleden voordat je het bericht doorstuurt.

Bedriegers

Dit zijn mensen die op allerlei manieren proberen om je geld af te kloppen. Het kan hier gaan om frauduleuze berichten, zoals bijvoorbeeld een e-mail die zogenaamd door je bank verstuurd is, een bericht dat een of andere achterneef waar je nog nooit van gehoord hebt jou 28 miljoen euro heeft nagelaten, of een melding op een website dat je computer het gevaar loopt om besmet te worden als je niet op de advertentie voor een zogenaamd beveiligingsproduct klikt.

De bedoeling is het stelen van geld, het verkrijgen van je persoonlijke gegevens om identiteitsfraude te plegen, het opdringen van reclame, en je e-mail gebruiken om nog meer frauduleuze berichten te versturen.

Het beste wat je kunt doen is gewoon goed opletten. Als je niet zeker weet of een bepaald bericht echt van je bank afkomstig is, klik van niet op de links in het bericht, maar ga zelf naar de website van je bank toe om te controleren of wat er in het bericht staat klopt. Als je echt een erfenis van 28 miljoen euro gekregen hebt, zul je hiervan niet door een of andere notaris op de hoogte worden gebracht via e-mail of sociale media. En als je een rare melding van een website krijgt, klik er niet op maar kijk zelf even of er wat met je computer aan de hand is.

Trollen

De meest voorkomende irritante figuren op het internet zijn trollen. Dit zijn mensen die berichten of reacties op forums, sociale media, nieuwsberichten en andere openbare plekken op het internet plaatsen, met het doel om negatieve emotionele reacties te veroorzaken. Voorbeelden zijn mensen die doelbewust een gemene opmerking maken over iemands foto, mensen die iets kwetsends schrijven terwijl een persoon zojuist een dierbare verloren heeft, en mensen die een zwaar politiek incorrecte mening geven op iets waar veel mensen een sterke, emotionele mening over hebben.

De bedoeling hiervan is mensen kwetsen en reacties uitlokken, ook van personen die er in directe zin helemaal niets mee te maken hebben, maar die bijvoorbeeld geschokt reageren. In veel gevallen kent de trol de personen die hij of zij probeert te kwetsen niet eens, het gaat voornamelijk om het veroorzaken van negatieve emoties en het uitlokken van reacties in het algemeen.

Trollen houden van een groot publiek omdat ze zoeken naar aandacht, ook al is deze aandacht negatief. Door ze aandacht te geven, hoe negatief ook, gooi je eigenlijk olie op het vuur omdat je ze dan weer ammunitie geeft om verder te trollen. Hoe bozer of verdrietiger je wordt, hoe leuker voor de trol, omdat je toegeeft aan wat hij of zij wil. Het beste wat je kunt doen is de trol gewoon negeren, omdat er met een dergelijke persoon niet te redeneren valt en ze totaal geen schuldgevoel of spijt hebben.

Pestkoppen

Bij online pesten gaat het niet om een aantal nare commentaren om negatieve emoties te veroorzaken en een reactie uit te lokken. Mensen die online pesten proberen een machtspositie over iemand te verkrijgen. Dit kan zijn door roddels te verspreiden, iemands vertrouwen te winnen door te doen alsof hij of zijn iemand anders is, anderen aansporen om mee te pesten, nare berichten te sturen, en dergelijke.

Het kan erg lastig zijn om online pesten te stoppen, omdat het niet altijd duidelijk is wie de pester is, en je hem of haar niet altijd kunt blokkeren. In bepaalde gevallen heeft online pesten mensen zelfs tot zelfmoord gedreven. Als het pesten te erg wordt kun je proberen dit bij de politie te melden, maar het kan erg lastig zijn om het te stoppen.

Stalkers

Tegenwoordig hebben mensen meer te maken met online stalkers dan stalkers in het echte leven. Stalkers kunnen zowel positieve als negatieve aandacht aan een persoon geven, maar het is zo frequent dat het eng wordt, en vaak gebeurt het via verschillende kanalen (Facebook, e-mail, Twitter, enzovoorts) tegelijk. Sommige online stalkers gaan zo ver dat ze je familie en vrienden ook lastig beginnen te vallen.

Stalkers kunnen op trollen lijken als ze proberen negatieve aandacht te krijgen of iemand te kwetsen of zwart te maken. Maar het verschil is dat het hier gaat om iemand die een specifieke persoon als doelwit heeft. Stalkers willen aandacht van deze persoon krijgen, of een gevoel van controle over hem of haar krijgen.

Stalkers zijn meestal gestoorde mensen die in het gewone leven normaal overkomen. Vaak voelen ze zich niet goed genoeg, en proberen daarom ergens controle over te krijgen - een persoon. In veel gevallen gaat het om een (vage) bekende, maar sommige stalkers kiezen een willekeurig doelwit.

Om te beginnen is het een goed idee om een assertieve reactie te sturen waarin je laat weten dat je met rust gelaten wilt worden. Helpt dit niet, probeer dan de stalker verder te negeren. Mocht het echt te gek worden, dan kun je proberen een contactverbod te krijgen. Als je niet weet wie het is, zijn er soms manieren om erachter te komen nadat je de kwestie bij de politie gemeld hebt.

Hackers

Criminele hackers zijn mensen die ongeautoriseerde toegang verkrijgen tot bepaalde gegevens en diensten. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om wraakacties, het stelen van geld of gegevens, of het overnemen van meerdere computers tegelijk om een botnet te creëren voor het versturen van spam. Soms wil een hacker alleen maar laten zien waar hij of zij toe in staat is.

Om ervoor te zorgen dat jouw computer niet gehackt wordt, moet je je beveiligingssoftware up-to-date houden en proberen om dubieuze software, links en knoppen die je tegenkomt te omzeilen.

4 Reactie(s) op: Wat voor soorten cybergriezels zijn er op het internet te vinden?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 november 2015 20:13 Anoniem
  Wat een ongekend kleuterniveau is dit weer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 november 2015 08:42 Anoniem
  Ik mis de categorieën:
  - doerakken
  - vlegels
  - schelmen
  - schavuiten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 november 2015 09:06 Anoniem
  Als vele internetters zich op kleuternivo gedragen dan verwondert mij de uitleg op kleuternivo ook niet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2015 16:24 Anoniem
  Krijg je betaald om het woord kleuter zo vaak mogelijk in reacties te gebruiken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.