Derde generatie Nest met OpenTherm aangekondigd

Door: Jeroen Boer | 17 november 2015 07:51

Nieuws

Een veelgehoorde klacht over de Nest Learning Thermostat is dat de thermostaat het modulerende OpenTherm-protocol niet ondersteunt. Computer!Totaal had onlangs al achterhaald dat de derde generatie Nest wel OpenTherm ondersteunt, iets dat dinsdag door de fabrikant wordt bevestigd.

De tweede generatie Nest Learning Thermostat ondersteunt enkel een aan/uit-regeling terwijl in Nederland doorgaans de betere OpenTherm-modulatie gebruikt wordt. Met modulatie kan de branderintensiteit van de verwarmingsketel aangestuurd worden waardoor je gas bespaart. Het was dan ook altijd jammer dat de populaire Nest hier niet mee om kon gaan.

OpenTherm

Tot nu toe dan, want Nest kondigt dinsdag officieel de derde generatie van zijn slimme thermostaat aan. Computer!Totaal had eerder al via de introductiehandleiding van de derde generatie Nest-thermostaat achterhaald dat de nieuwe Nest wel modulatie ondersteunt. Zo staat in de handleiding: "De Nest Thermostat maakt optimaal gebruik van je hoogrendementsketel. Zo bespaar je nog meer energie."

Dat het om OpenTherm-ondersteuning gaat, wordt duidelijk uit een andere nieuwe mogelijkheid. Het is namelijk mogelijk om de tapwarmwatervoorziening van je verwarmingsketel aan te passen. Dit is een mogelijkheid van het OpenTherm-protocol. Nest krijgt hiervoor een nieuwe HeatLink, het kastje dat je aansluit op de verwarmingsketel. De vormgeving van de HeatLink in de introductiehandleiding lijkt af te wijken van de huidige variant.

Je kunt op de nieuwe Nest de aanmaak van warm water regelen, een mogelijkheid van het OpenTherm-protocol.

De derde generatie Nest Learning Thermostat is per direct te bestellen in Nederland, en wordt volgens de Nest-website binnen 20 dagen afgeleverd. De Nest thermostaat beschikt onder meer over een groter beeldscherm, en krijgt een prijskaartje van 249 euro mee.

1 Reactie(s) op: Derde generatie Nest met OpenTherm aangekondigd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 18 november 2015 07:10 Anoniem
    Ik heb hier een een eenvoudig bedienbare Honeywell Modulation die zelf minder energie kost dan een slimme termostaat en die doet wat moet. Waarom zou ik gaan investeren in extra energie kostende meuk voor aan de muur die gegevens verzamelt voor de energieleverancier?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.