Is er nog iets op tv vanavond?

Door: Patrick Rijnders | 26 maart 2016 08:02

Review

De tijd dat je nog een papieren televisiegids nodig had, ligt al ver achter ons. Sterker nog: we raden aan die bomen gewoon te laten staan en iedereen een van de handige tv-apps te laten installeren die er te krijgen zijn voor iPhone en iPad.

De tv-gids. Vroeger een trouwe vriend die op elke salontafel lag te pronken en elke dag driftig werd doorgenomen, tegenwoordig meer een reliek van vervlogen tijden. Hij wordt toch voornamelijk nog gebruikt door mensen die niet zo handig zijn met tablets of smartphones, of die nog gewoon braaf wachten tot half tien voordat hun favoriete televisieprogramma begint. Steeds meer mensen maken toch de overstap naar tv on demand, waarbij Netflix en Videoland een steeds grotere greep op het Nederlandse publiek krijgen. Lees ook: Wat is de beste smart-tv?

Tv-gids

Maar goed, soms is het toch wel handig om te weten hoe laat bepaalde televisieprogramma's beginnen. Bij een grote voetbalwedstrijd bijvoorbeeld, of als er een ander live evenement is dat de moeite van het kijken waard is. Gelukkig zijn er meerdere apps te downloaden die je helpen bij het maken van een keuze voor een televisieprogramma. Deze apps hebben als voordeel boven de standaard tv-gids dat ze altijd up-to-date zijn.

Vervalt er een programma, of wordt het tijdstip veranderd waarop dit wordt uitgezonden? In de gewone tv-gids is dit dan allang op papier gedrukt. Maar in een app kunnen er altijd nog aanpassingen worden gemaakt. Ook handig is dat je een reminder kunt krijgen als er een programma op het punt van beginnen staat, dat je aanbevelingen krijgt voor welk programma interessant voor je zou kunnen zijn, en nog veel meer. We zetten de beste tv-gids apps even voor je op een rijtje.

MikroGids

Prijs: Gratis

De Mikro Gids bestaat al ruim veertig jaar en is ooit opgestart om mensen een goedkoop alternatief te geven voor de duurdere gidsen die er toentertijd werden uitgegeven. Het is nog steeds een populaire tv-gids, zowel door het handige formaat als de no nonsense manier waarop de televisieprogramma's worden weergegeven. De app is eigenlijk net zo. Verwacht hier geen flitsende toeters en bellen, deze app heeft als kerndoel jou er zo snel mogelijk van op de hoogte te brengen wat er op televisie is.

Ook als app is de Mikro Gids wars van opsmuk.

Dit doet de app prima. Je kunt snel door de verschillende zenders heen scrollen en hebt dan duidelijk in beeld wat er allemaal op televisie te zien is. Voor abonnees van de papieren Mikro Gids heeft deze app nog een leuke extra. Je kunt dan namelijk een persoonlijk kijkplan maken. Gewoon even aangeven welke televisieprogramma's je wilt zien en de app houdt voor je bij wanneer deze programma's beginnen. Je kunt dit plan ook 40 dagen gratis gebruiken als je de app voor de eerste keer op je tablet of smartphone zet. Al met al een handige app zonder opsmuk, die in de meest recente versie wel wat crash-problemen had.

TV Gids.nl

Prijs: Gratis

De TVGids.nl app is van dezelfde makers als de Mikro Gids app. Dit is verder niet te zien aan de look en mogelijkheden van de app. Waar de Mikro Gids app alles doet in zwart wit, hebben de makers voor TVGids.nl alle kleuren uit de kast getrokken om een zo opvallend mogelijke app te maken. De app heeft ook een flink pak meer mogelijkheden dan de andere app. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een keuze maken van welke zenders je de televisiegegevens bij elkaar wilt hebben. We kunnen ons voorstellen dat je er ook niet op zit te wachten om de gegevens van honderd zenders door te moeten scrollen voordat je bij de zender bent waar je wel in geïnteresseerd bent.

De TV Gids.nl app is een prima televisiegids.

Leuk in deze app is de optie Net Gemist. Heb je een programma gemist dat nog wel te bekijken is in Uitzending Gemist of een van de andere apps op dit gebied, dan kun je dit alsnog terug vinden. Ook andere online videokanalen vind je terug in deze app, zodat je daadwerkelijk helemaal op de hoogte bent van alle mogelijke programma's die je kunt kijken. Het is met deze app ook eenvoudig om televisieprogramma's te delen met vrienden en bekenden, via Twitter of Facebook. De app werkt soepel en is door de vele opties helemaal naar wens in te stellen. Het is een app die daarnaast regelmatig wordt bijgewerkt met leuke nieuwe features.

Veronica Superguide

Prijs: Gratis

De SuperGuide is een van de bekendste apps voor tv-liefhebbers. Niet zo gek ook, want Veronica doet goed haar best om deze app door middel van reclames onder de aandacht te brengen. Volgens de zender is dit de app die alle andere televisie apps doet vergeten. Als dat het geval zou zijn, dan hadden we dit artikel een stuk korter kunnen houden!

Deze app, die ook voor Apple Watch beschikbaar is, heeft dan ook wel een aantal dingen voor op de concurrentie. Zo is de informatie bij de televisieprogramma's een stuk uitgebreider dan die van de andere apps, waarschijnlijk dankzij de mogelijkheid content uit te wisselen met de makers van de Veronica Gids. Je geeft in deze app ook eenvoudig je persoonlijke voorkeuren aan, aan de hand waarvan SuperGuide met suggesties komt voor gelijkwaardige programma's.

Is SuperGuide echt de beste tv app op de markt?

Je stelt snel alerts in zodat je nooit meer een favoriet televisieprogramma mist, waarbij je ook een persoonlijke kijklijst kunt maken. Deze app ziet er zeer gelikt uit en doet zijn werk overzichtelijk en snel. Toch kun je jezelf afvragen of de app nu echt de tv gids app is die een einde maakt aan alle andere tv gids apps. Het ziet er allemaal misschien wel iets beter uit dan de andere apps, maar echt vernieuwende mogelijkheden hebben we niet kunnen ontdekken. Gebruikers van deze app die ook abonnee zijn van de Veronica Gids krijgen wel een leuke extra. Ze kunnen de gids namelijk op hun tablet of smartphone lezen en krijgen daarbij toegang tot allerhande zogeheten websnacks.

7 Reactie(s) op: Is er nog iets op tv vanavond?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 maart 2016 12:46 japie12
  bedankt voor de info, Mikrogids is niet te vinden in de playstore??
  wel de TV gids??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2016 20:24 Anoniem
  gewoon boekje halen, zondag eens half uurtje tijd nemen om te kijken welke je wil zien en time ze en kijk wanneer je wil.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 maart 2016 23:11 MarceluitNL
  Zelf kijk ik altijd naar tvgids.tv, die heeft wel een aantal prettige handigheidjes. (Ik heb er geen belang bij.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2016 11:41 Anoniem
  ER IS GEEN BAL OP TV, ALLEEN EEN FILM MET DORIS DAY.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2016 11:42 Anoniem
  Who The Fuck is Doris Day
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 maart 2016 12:02 Kasander
  Zoveel zenders, zoveel apps om het aanbod door te kijken.
  En nog helemaal niets behoorlijks op tv!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 april 2016 15:01 Anoniem
  Ik neem gewoon de EPG. Nog makkelijker.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.