Het beste tech-nieuws van 2020

© PXimport

Het beste tech-nieuws van 2020

Geplaatst: 5 januari 2021 - 07:04

Aangepast: 25 november 2022 - 10:43

Laura Jenny

2020 zit erop. Een jaar dat niet verliep zoals werd ingeschat. Grote technologische evenementen konden niet doorgaan, techfabrikanten kampten met grote vertraging in de productie en alle grote tech-aankondigingen werden via online meetings gedaan. Hoewel het dit jaar leek alsof de wereld een beetje stilstond, is er toch veel gebeurd in de tech-wereld. Dit is het beste tech-nieuws van 2020.

Waarschijnlijk is het grootste technieuws dit jaar dat alle mensen met een kantoorbaan thuis kwamen te werken. Er werden thuiskantoortjes ingericht en het was soms -zeker met kinderen thuis- zoeken naar een nieuw ritme. Zonder die dagelijkse treinrit of file, zonder dat koffiepraatje: het leven raakte ondanks dat het werk uiteindelijk niet heel anders werd toch enorm ontregeld.

Dat was voor IT-afdelingen een hele omschakeling: mensen loggen niet meer in op het vertrouwde bedrijfsnetwerk, mensen die normaal op een desktop werkten moesten ineens aan de laptop enzovoort. Het was een flinke uitdaging. Dat zagen ook hackers, die dit jaar meer dan ooit probeerden toe te slaan door phishing en overige aanvallen. Juist omdat mensen thuis zijn, zitten ze waarschijnlijk op een minder goed beveiligd netwerk. En omdat ze thuis zijn, vergeten ze wel eens de regels die op kantoor gelden.

De groei van Zoom, Google Meet en Microsoft Teams

Het grootste technieuws van dit jaar is waarschijnlijk dat samenwerkingstools zo enorm veel groeiden. Microsoft Teams stond nog praktisch in de kinderschoenen toen de pandemie uitbrak, maar heeft zich steeds meer bewezen. Dat was onder andere omdat Microsoft nieuwe functies bleef toevoegen, zoals de mogelijkheid om een groep mensen te zien in een collegezaal-opstelling, maar ook meer Trello-achtige mogelijkheden om to do-lists te maken. Google Hangouts werd Google Meet en is zeker voor al die miljoenen Gmail-gebruikers de perfecte manier om elkaar virtueel te kunnen zien.

Al was Zoom niet helemaal veilig

Zoom is een vreemde eend in de bijt. Het is niet opgestart door een van de groten der aarde (hoewel zijn werknemers daar wel vandaan komen), maar het was in één keer een van de meest gebruikte tools om online videoconferenties te houden. Het kost niets, je hoefde niet eens in te loggen en iedereen met het linkje was welkom in de virtuele bijeenkomst. Dat echt iedereen er makkelijk in kon komen, heeft uiteindelijk voor een sneeuwbal aan problemen gezorgd bij Zoom. Het was niet veilig, er werd gezoombombd (een soort hacken) en de CEO moest door het stof om duidelijk te maken dat het bedrijf iets aan de vele securityproblemen zou gaan doen. Dat is uiteindelijk ook gebeurd: het heeft nu zelfs tweestapsverficatie.

De VS blijft Huawei bannen

Hoewel het presidentiële stokje inmiddels naar Joe Biden gaat, is er nog niets gezegd over het verbod op handel tussen Amerikaanse bedrijven en Huawei. Het verbod is al veel eerder dan 2020 ingegaan, maar in 2020 ging het nieuws er vaak over. Huawei startte rechtszaken, het voortbestaan van het merk hing aan een zijden draadje en hoewel het merk er alles aan doet om hun telefoons zo werkbaar mogelijk te maken voor Westerlingen die nu eenmaal vrij verknocht zijn aan Google, blijkt het toch moeilijk het vertrouwen terug te winnen. De hoop van Huawei ligt waarschijnlijk gedeeltelijk in handen van Biden, maar uiteraard heeft hij in eerste instantie andere zaken om zich over te buigen.

Google koopt Fitbit

De kans is groot dat je momenteel een wearable om je pols hebt. Zo ja, dan is de kans ook groot dat het een Fitbit is. Fitbit is een van de grootste, meest populaire fabrikanten van polsbandjes - en horloges waarmee je je stappen kunt tellen, je sportieve activiteiten kunt meten en meer. Het grote nieuws voor Fitbit dit jaar is dat het wordt overgenomen door Google, als tenminste alle autoriteiten hiermee akkoord gaan. Het zal het machtige Google immers meteen nog veel machtiger maken. Al die data van wat mensen doen, moeten we wel willen dat Google daar ook nog inzicht in heeft? Google wil Fitbit wel voor een flink bedrag kopen: 2,1 miljard dollar wordt ervoor neergeteld.

Facebook koopt Giphy

Er was dit jaar meer overnamenieuws: Facebook heeft Giphy gekocht voor 400 miljoen dollar. Hoewel er ook van Facebook wordt gezegd dat het bedrijf te machtig wordt, wordt de aankoop van het gifjesplatform iets minder bekritiseerd. Het is namelijk een platform waarop mensen eigenlijk vooral komen zonder ook maar iets van gegevens te hoeven delen. Facebook kan wel een verregaande implementatie van een gif-platform gebruiken, dus waarschijnlijk zijn gebruikers er juist wel over te spreken. Het is alleen te hopen dat Facebook Giphy niet volledig voor zichzelf wil gaan houden.

Snelle streamingdienst Quibi start en stopt binnen een half jaar

Netflix kijken, dat doen mensen doorgaans veel op hun smartphone. Even in de trein een aflevering Stranger Things, of in bed toch nog dat laatste stukje van Drive to Survive. De nieuwe streamingdienst Quibi merkte dat waar streamingdiensten wel innoveren in het feit dat je altijd kunt kijken en pauzeren wanneer je maar wil, de afleveringen wel van ‘ouderwetse’ televisielengte zijn. Quibi dacht: mensen willen veel kortere formats. De streamingdienst heeft na zijn lancering voor de zomer de kerst niet eens gehaald: of het nu door de pandemie komt of niet, het concept van Quibi bleek niet goed te werken.

Uitrol van 5G stuit op weerstand

2020 was ook het jaar waarin veel werd gesproken over complottheorieën. Het barstte natuurlijk van de theorieën rondom het coronavirus, maar ook 5G is een onderwerp waarover veel theorieën de ronde doen. Of het allemaal complotten zijn, dat valt te betwisten: de autoriteiten kunnen immers ook niet met zekerheid zeggen dat 5G op de lange termijn volledig veilig is. De komst van 5G dit jaar heeft ervoor gezorgd dat zendmasten in vuur en vlam werden gezet. Er heerst veel onrust rondom het snellere netwerk, maar desondanks zijn de eerste frequenties deze zomer live gegaan.

Ruzie met Apple om zijn App Store-beleid

Het begon allemaal met Epic dat in Fortnite een eigen betaalsysteem introduceerde, waardoor Apple 30 procent van die inkomsten misliep. Zijn oplossing? Het populaire spel weigeren uit de App Store. Het werd uiteindelijk een grote ruzie waarmee steeds meer techbedrijven zich bemoeiden. Het ging ook verder dan alleen die betalingen. Apple duldt ook geen andere gamestreamingdiensten. Inmiddels wel, maar makers moeten van elke game apart een pagina in de Apple Store maken. Microsoft en Facebook zijn er niet over te spreken. Meerdere bedrijven hebben hun krachten gebundeld en protesteren tegen het strenge beleid van Apple. Tot nu toe houdt het bedrijf echter zijn poot stijf.

De kleine voorraad van Sony’s PlayStation 5

Dit jaar was extra speciaal voor gamers: de nieuwe consoles van Microsoft en Sony verschenen beide in november. Waar Microsofts Xbox Series X en S goed verkrijgbaar waren, had Sony moeite om voldoende PlayStation 5’s in de virtuele winkels te krijgen. Het zorgde voor veel frustratie bij gamers, die steeds net naast grepen wanneer webshops uit het niets hun PlayStation 5-voorraad online zetten. Wanneer er in 2021 weer PlayStation 5’s in de winkel liggen, dat is nog onbekend. Dat er een heleboel mensen reikhalzend naar uitkijken, dat wordt duidelijk door de vele memes en andere internetgrapjes die over dit euvel voorbij komen.

HEMA, Kruidvat, Action en Lidl komen met smarthome

2020 was het jaar waarin mensen steeds vaker naar smarthomeproducten grepen. Logisch, want als je thuis bent dan zie je steeds meer dingen in huis die wel een upgrade kunnen gebruiken. Waar Philips met zijn Hue-lampen eerst de scepter zwaaide, en vervolgens IKEA met Tradfri ook steeds populairder werd, kwamen er in de tweede helft van 2020 ineens veel meer aanbieders bij. Aanbieders uit hoeken waarvan je ze niet verwacht: HEMA, Kruidvat, Action en Lidl hebben allemaal hun eigen smarthome-assortiment geïntroduceerd. Sommige komen eigenlijk vanuit dezelfde fabriek in China (Action en HEMA), maar anderen bieden wel een heel eigen platform (Lidl).

De verwachting is dat in 2021 meer aandacht komt voor virtual reality en voor uitklapbare telefoons; twee trends die ongetwijfeld extra vleugels krijgen door het thuis moeten zijn. Immers kan een VR-ervaring zorgen dat je je even helemaal kunt afsluiten en bovendien kunt afreizen naar de mooiste bestemmingen, vanaf je eigen bank. Nu tablets weer populairder zijn, omdat mensen meer thuis zijn, is de kans dat de klaptelefoon nu echt een rage wordt, meer aannemelijk dan een jaar geleden. Natuurlijk is dit alles koffiedik kijken, we zijn benieuwd wat 2021 ons allen brengt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000