De beste plekken om legaal gratis muziek te downloaden

Door: chwhynny-overbeeke | 09 oktober 2015 10:34

How To

Tegenwoordig kun je kiezen uit een enorme hoeveelheid streamingdiensten, maar waar moet je zijn als je muziek graag gratis en legaal wilt kunnen downloaden in plaats van streamen?

Muziek streamen is leuk en handig, en een er zijn een heleboel gratis of goedkope diensten met een enorme muziekcatalogus, waaronder Spotify, Google Play Music en Apple Music. Maar als je veel onderweg bent kan het streamen van muziek flink wat data verbruiken, en als je je hierdoor datalimiet overschrijdt kan dit behoorlijk wat geld kosten - veel meer dan de abonnementskosten van de streamingdienst. Lees ook: Apple Music versus Spotify - wat is de beste streamingdienst?

Daarom is het soms fijn om gewoon geripte cd's of gedownloade muzieknummers op je apparaat te hebben staan, zodat je zorgeloos kun luisteren. Maar waar kun je tegenwoordig nog gratis legale muziek downloaden? iTunes heeft geen gratis gedeelte meer en Google Play is opgehouden met het dagelijks aanbieden van een gratis nummer. Hier bespreken we een aantal opties.

Amazon

Amazon heeft een enorm aanbod aan gratis muzieknummers en albums die je kunt sorteren op artiest, genre, releasedatum en waardering. Een heleboel nummers zijn echter niet gelabeld wat betreft het genre en deze staan dan ook onder Miscellaneous.

De nummers en albums die je hier kunt downloaden bevatten artwork en zijn MP3-bestanden met een bitrate tussen de 217kbps en 271kbps. Om de bestanden te kunnen downloaden moet op de knop Free drukken of op de knop met het winkelwagentje om ze aan je bestellijst toe te voegen.

Nadat je het check-out proces doorlopen hebt (je hoeft hiervoor niets te betalen) verschijnt er een pop-up menu met de optie om je bestanden te downloaden via de Amazon Music app of als directe download. Bij een directe download moet je je apparaat autoriseren (maximaal 10) voordat je kunt kiezen waar je het bestand wilt opslaan. Je kunt elk nummer zo vaak als je wilt opnieuw downloaden.

NoiseTrade

NoiseTrade is een website waarop artiesten hun muziek gratis aanbieden. Er staat voornamelijk muziek op van onafhankelijke of minder bekende artiesten, maar ook een aantal EP's van grote platenmaatschappijen. De muziek is alleen verkrijgbaar als volledige albums. Er staan geen losse nummers op de site.

Om muziek te kunnen downloaden moet je een account aanmaken met je e-mailadres, een wachtwoord en je postcode. Je krijgt vervolgens zo nu en dan e-mails van NoiseTrade zelf en van artiesten met reclame en ander promotiemateriaal, in ruil voor de gratis muziek. Je kunt je voor deze mailinglijsten uitschrijven als je dat wilt.

Je kunt zoeken op genre en trefwoorden, en in je zoekresultaten komen ook suggesties te staan op basis van je zoekopdracht. Als je naar de pagina van een album gaat, kun je de muziek downloaden door op de knop Download Music te drukken. De bestanden bevatten artwork, maar de geluidskwaliteit varieert van 192kbps tot 320kbps MP3.

Tijdens het downloaden kun je je keuze delen op Facebook of Twitter, en je kunt als je dat wilt een bedrag kiezen om te doneren aan de artiest in kwestie.

Free Music Archive

De meeste muziek van Free Music Archive komt van kleinere of minder bekende labels en artiesten. Een deel ervan mag zelfs vrij gebruikt worden in andere werken die online gepubliceerd worden. Als je graag een nummer van deze website wilt gebruiken voor iets wat je online publiceert, dan kun je het licentietype van het nummer controleren door naar de pagina van het nummer te gaan en rechts onderaan te kijken wat het licentietype is en wat dit inhoudt. Als je extra permissies nodig hebt kun je zelfs via een link contact opnemen met de artiest. Je kunt browsen op genre, Creative Commons licentietype en curator.

Als je iets gevonden hebt wat je wilt downloaden hoef je alleen maar op het omlaag wijzende pijltje te klikken, zonder dat je een account nodig hebt. De nummers worden aangeleverd met een bitrate tussen de 256kbps en 320kbps, maar het artwork ontbreekt helaas.

1 Reactie(s) op: De beste plekken om legaal gratis muziek te downloaden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 oktober 2015 22:49 Kasander
  "Maar als je veel onderweg bent kan het streamen van muziek flink wat data verbruiken."

  Waarom wordt hier niet veel vaker voor gewaarschuwd? Het zou als standaard waarschuwing moeten staan bij dit soort artikelen!
  Beetje zoals "Lenen kost geld."
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.