De 4 beste gratis apps om de krant te lezen

Door: Patrick Rijnders | 08 juni 2016 10:40

Review

Met de komst van de iPad, iPhone en apps is het voor de liefhebbers van papieren kranten ook interessant geworden om digitaal de krant te lezen. Dat brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Niet alleen lees je de krant in een handzaam formaat, je hebt ook meer keuze over wat je leest...

Lang, lang geleden was er een product dat 'krant' heette. Het was een groot, rechthoekig ding dat was gemaakt van papier, en waar letters en foto's in stonden. De letters vormden artikelen die men toen 'nieuws' noemde... Lees ook: Zo lees je tijdschriften en kranten op je iPad.

Aanbiedingen

Okee, laten we het niet overdrijven, zo achterhaald is het concept krant natuurlijk ook weer niet. Sterker nog, de uitgeverijen van kranten doen er alles aan om hun gedrukte kranten nog steeds voort te laten leven. De grote kranten lijken dan ook elke week wel een nieuwe actie te hebben. Als je elke dag een krant wil lezen hoef je praktisch geen abonnement meer af te sluiten. Je neemt gewoon twee weken Het Parool gratis, dan vier weken De Volkskrant, dan De Telegraaf vier weken voor vier euro en dan weer Trouw twee weken gratis. Als je alle kranten hebt gehad, dan begin je gewoon weer van voren af aan, want er hoeft tegenwoordig geen jaar of andere periode meer tussen te zitten als je een proefabonnement wilt nemen.

Digitale krant

Maar hoe zit het dan met de digitale krant? Is de digitale versie van al dat papieren nieuws nu eindelijk aan een opmars begonnen, of vinden mensen het toch makkelijker om gewoon iets als NU.nl te blijven lezen? NU.nl is een stuk overzichtelijker, want je hebt alle koppen gewoon op de voorpagina en kunt dan doorklikken naar het nieuws. Bij een digitale krant moet je toch eerst alle pagina's doorbladeren voordat je bij net dat ene nieuwtje komt waar je interesse naar uitgaat.

Alhoewel, ook in de digitale nieuwsbladen kan er volop doorgeklikt worden, aangezien de ontwikkeling niet stil heeft gezeten.

De tijd dat je weg kon komen met een PDF-versie van je dagblad is wel afgelopen en de krantenapps zijn ondertussen uitgegroeid tot gelikt uitziende digitale meesterwerkjes, waar je elke dag even een kwartiertje of half uurtje mee kunt ontspannen. Want dat hebben de kranten natuurlijk wel voor op online nieuwssites: in de krant staan nog artikelen en columns waar je wat aan te lezen hebt en waar je door aan het denken wordt gezet.

We geven je een overzicht van interessante krantenapps. Uiteraard gaan we niet alle bestaande kranten helemaal apart behandelen, want alhoewel de kranten wel hun eigen draai hebben gegeven aan hun app zijn de verschillen onderling ook weer niet zo groot. We behandelen een paar van de grote kranten apart en kijken verder wat voor andere leuke krantenapps er te krijgen zijn.

Het Parool

iOS/Android

Het Parool zet stappen vooruit met haar nieuwe app.

Het is de moeite waard om de app van Het Parool eens nader te bekijken, aangezien de krant recentelijk een flinke restyling kreeg. Hierbij werd ook naar de app gekeken, die nu nog overzichtelijker en handiger is geworden. Het is nu heel makkelijk om snel het artikel dat je wilt lezen te vinden en hier naartoe te klikken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld kleine afbeeldingen van de pagina's op je scherm krijgen en hier doorheen surfen, of je kunt er voor kiezen om te zoeken binnen een bepaalde afdeling van de krant.

Na de restyling is er wel wat kritiek geweest op de app, die nogal wat kuren bleek te vertonen en spontaan uit eigen beweging nog niet gelezen kranten ging verwijderen. Inmiddels zijn dit soort problemen verholpen en heeft Het Parool een stabiele, moderne app die een goede stap is in de richting van een echte vervanger van een papieren krant.

Paper

iOS/Android

De beste artikelen uit meerdere kranten bij elkaar.

Het mooie aan het digitale tijdperk is dat je niet vast hoeft te zitten aan een bepaalde krant. Als je in de kiosk staat en je ziet dat twee kranten een interessant coverartikel hebben, dan betekent dit niet langer dat je meteen allebei de kranten moet gaan kopen. Dan download je gewoon de app Paper. Alle kranten van De Persgroep (De Volkskrant, Trouw, Het Parool, AD en De Morgen) zijn vertegenwoordigd in deze app, die elke dag de beste artikelen uit elk van deze kranten plukt en deze dan in de app presenteert.

De nieuwe uitgave van de app is elke dag klaar om 12 uur, als de kranten allemaal zijn uitgekomen en de redactie van Paper de tijd heeft gehad om deze allemaal door te nemen. Het is natuurlijk subjectief welke artikelen dan daadwerkelijk het beste zijn en het is altijd mogelijk dat bepaalde artikelen die je wel interessant zou hebben gevonden toch niet in Paper terecht komen, maar het is ook zo dat binnen de kranten van De Persgroep constant artikelen van elkaar worden overgenomen.

Het is een soepel werkende app die er goed uitziet en je snel op de hoogte houdt van de zaken waar Nederland het die dag over heeft. Prettig is dat je een maand een gratis abonnement kunt nemen om Paper uit te proberen, dat ook automatisch weer stopt.

Blendle

iOS/Android

Kies zelf de artikelen die je leest.

Blendle neemt de keuzevrijheid nog een stapje verder. Met deze populaire app betaal je namelijk niet voor een abonnement op een krant die elke dag in je app verschijnt, maar je betaalt alleen maar voor de artikelen die je leuk vindt.

De makers van deze app (die overigens ook verantwoordelijk zijn voor Paper) selecteren hiervoor artikelen uit 150 verschillende titels, zowel kranten als tijdschriften. Zo hoef je niet een heleboel pagina's door te waden voordat je eindelijk een keer bij een artikel komt dat je echt interessant vindt.

Ook handig: als je een artikel hebt gekocht en gelezen, maar je vond het toch niet zo interessant, dan kun je hiervoor je geld terugvragen. Door de enorme hoeveelheid content die er op Blendle te vinden is, zul je altijd wel iets kunnen vinden dat je interessant genoeg vindt om te lezen. Dankzij de handige zoekfunctie is het vinden van deze artikelen heel eenvoudig. Je betaalt voor een gemiddeld artikel overigens tussen de 0,10 cent en een euro. Als je registreert mag je voor 2,50 euro gaan uitproberen hoe dat allemaal werkt.

Bekijk zelf of de New York Times de beste krant ter wereld is.

New York Times

iOS/Android

De New York Times wordt door veel mensen wel de beste krant ter wereld genoemd. Of dat zo is laten we in het midden, maar de app is in ieder geval goed uitgedacht.

Het is een redelijk traditionele app waar je niet al teveel digitale foefjes van moet verwachten, maar het is wel een app die overzichtelijk is en je snel op de hoogte brengt. Je kunt de app gratis gebruiken, je mag dan per maand tien artikelen helemaal gratis lezen. Als je daar snel doorheen bent (wat niet geheel onverwacht is), dan kun je er altijd voor kiezen om een abonnement te nemen. Je krijgt dan de eerste week gratis, waarna je bijvoorbeeld een maandabonnement of jaarabonnement kunt nemen. Je hebt dan toegang tot een gigantisch archief aan artikelen.

Veel nieuws over Nederland zul je daar niet bij vinden, maar het is ook wel eens leuk om te lezen wat er allemaal in New York (en daarbuiten) speelt.

1 Reactie(s) op: De 4 beste gratis apps om de krant te lezen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 juni 2016 14:31 probeertehelpen
    ik doe wel gewoon www.nu.nl intypen. Al die apps vreten batterijen.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.