Beveilig je iPhone of Mac tegen diefstal

Door: Redactie Computer!Totaal | 22 april 2016 07:12

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Het zal mij nooit overkomen, denken we allemaal van diefstal van je Mac, iPhone of iPad. Totdat het wel gebeurt, en dan zit je met de gebakken peren. Daarom is het goed om voorbereid te zijn, iets wat je met niet al te veel moeite kunt doen met een paar handige tools.

Tip 01: Alarm voor je laptop

Het belangrijkste is natuurlijk voorkomen dat je laptop wordt gestolen. Daarvoor heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt een laptop-slot kopen, maar die zijn veelal duur en beperken je in mobiliteit. Een andere oplossing kan zijn om het softwarematig aan te pakken. Antidiefstalsoftware werkt vaak door (als de laptop vergrendeld is) in de gaten te houden of er iets ontkoppeld wordt, zoals een usb-stick, randapparatuur of de adapter. Is dat het geval, dan gaat een alarm af. Lees ook: Tweedehands telefoon kopen? Zo check je of deze gestolen is.

Een handig programma is bijvoorbeeld A.L.A.R.M. Voer het gedownloade bestand uit. Standaard start het programma met Windows mee op. Klik op Next / Install en daarna op Close. Open het programma via het menu Start en klik daarna op het pictogram in het systeemvak in de taakbalk. A.L.A.R.M heeft standaard al een geluidje ingebouwd, dat je kunt testen door op de afspeelknop te klikken. Zorg ervoor dat only enabled while workstation is locked is ingeschakeld en vergeet dus niet als je wegloopt je speakers aan te zetten en je laptop te vergrendelen.

Tip 01 A.L.A.R.M is een zeer eenvoudig tooltje dat je meer zekerheid geeft als je je laptop kort alleen achterlaat.

Tip 02: Versleutel je laptop

Mocht het dan toch zo ver komen dat je laptop wordt gestolen, dan wil je natuurlijk dat de dieven niet bij je persoonlijke gegevens kunnen. Om dat te voorkomen, is de beste optie om je laptop te versleutelen. Bijna alle Macs hebben standaard ondersteuning voor FileVault, volledige hardeschijf-versleuteling. Op Windows heb je hiervoor twee mogelijkheden: BitLocker of VeraCrypt. BitLocker is Microsofts eigen oplossing voor versleuteling van je laptop, maar die is helaas alleen beschikbaar voor de Professional-edities van Windows (vanaf Windows 7).

VeraCrypt is de spirituele opvolger van het stopgezette TrueCrypt, dat project stopte om mysterieuze redenen in 2013. VeraCrypt heeft de mogelijkheid om je harde schijf eveneens volledig te versleutelen. We gaan in tip 5 aan de slag met VeraCrypt en laten zien hoe je hier versleutelde bestanden in kunt plaatsen. Hoewel VeraCrypt de optie heeft om de volledige Windows-schijf te versleutelen, zal dit op computers met UEFI niet werken. VeraCrypt kan alleen overweg als Windows opstart in 'Legacy'-modus, wat bij bijna alle laptops met UEFI niet het geval zal zijn. Daarom leggen we toch ook eerst uit hoe BitLocker werkt.

Tip 02 Bijna alle Macs hebben ondersteuning voor FileVault, volledige hardeschijf-versleuteling. Helaas is dat aan de Windows-kant nog niet het geval.

Tip 03: Upgrade Windows Pro

Indien je toch graag gebruik wilt maken van BitLocker en je beschikt over Windows 10 Home, dan kun je eenvoudig upgraden. Ga naar de app Instellingen / Bijwerken en Beveiliging en kies daarna voor Activering / Naar Store gaan. Daar kun je de upgrade voor Windows 10 Pro kopen, die 99,99 euro kost. Vooraf is niet te garanderen of je computer overweg kan met BitLocker. Dat hangt van een aantal factoren af. Een computer met een TPM-chip zal vaak werken. Of je computer zo'n chip heeft, kun je vinden in de laptopspecificaties. Verder zijn er minimaal twee partities vereist: een partitie van Windows zelf die versleuteld wordt, en een partitie om vanaf op te starten. BitLocker zal deze automatisch proberen aan te maken. Het BIOS moet voldoen aan de normen die zijn gedefinieerd door de Trusted Computing Group (TCG) en tijdens het opstarten vanaf een usb-stick kunnen lezen.

Tip 03 Via de Windows Store kun je eenvoudig upgraden naar Windows 10 Pro.

Tip 04: BitLocker inschakelen

Eenmaal geüpgraded naar Windows 10 Pro, schakel je BitLocker in door naar het Configuratiescherm te gaan en te kiezen voor Systeem en beveiliging en daarna voor BitLocker-stationsversleuteling. Klik op BitLocker inschakelen om de wizard te starten om het op te zetten. Het kan zijn dat je een foutmelding krijgt over een ontbrekende TPM-chip. Open dan het menu Start en typ Groepsbeleid en druk op Enter. Ga naar Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / BitLocker-stationsversleuteling / Systeemstations.

Kies voor Extra authenticatie vereisen bij opstarten door er op te dubbelklikken, selecteer Ingeschakeld en zorg dat de optie BitLocker zonder een compatibele TPM toestaan is aangevinkt. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen en start de BitLocker-wizard opnieuw. Volg de stappen, in ons geval hoefden we enkel op Volgende te klikken en daarna even opnieuw op te starten. De wizard wordt daarna hervat, waarbij je kunt kiezen voor de versleuteling, namelijk door middel van een usb-stick of een wachtwoord. Als je voor een usb-stick kiest, moet je deze invoeren bij het opstarten van Windows om door te gaan.

Tip 04 Als je laptop geen TPM-chip heeft, ga je naar Groepsbeleid en schakel je de optie BitLocker zonder een compatibele TPM toestaan in.

Tip 05: VeraCrypt installeren

Met VeraCrypt kun je een versleutelde 'container' maken, een soort partitie waar je in Windows Verkenner bij kunt. In deze container kun je vervolgens bestanden plaatsen, die alle automatisch versleuteld worden. Je downloadt VeraCrypt via deze website. Klik op de versie bij Recommended Download en haal het .exe-bestand binnen. Voer het gedownloade bestand uit, ga akkoord met de licentievoorwaarden en klik op Next / Next / Install. Klik tot slot op OK en daarna op Nee. Open VeraCrypt door op de bureaubladsnelkoppeling te klikken.

Tip 05 De standaardopties tijdens de VeraCrypt-installatie hoef je niet aan te passen.

0 Reactie(s) op: Beveilig je iPhone of Mac tegen diefstal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.