Beste antivirus 2021: acht aanbieders vergeleken

Door: Maikel Dijkhuizen | 10 februari 2021 09:08

Review

De vraag naar beveiligingsprogramma’s is nog altijd onverminderd groot. Zeker nu we meer tijd dan ooit online besteden. Er valt dan ook genoeg te kiezen, maar wat is anno 2021 de beste antivirussoftware? We vergelijken acht aanbieders, waaronder Kaspersky, Bitdefender en McAfee.

In de begintijd van Windows installeerde je alleen een virusscanner om malware van de pc te weren. Vandaag de dag doen we de uitgebreide softwarepakketten met deze benaming tekort. Naast een virusscanner bieden geavanceerde beveiligingsprogramma’s namelijk veel meer functionaliteit. Zo kijken we allang niet meer vreemd op wanneer we ook een spamfilter, wachtwoordmanager, bestandsvernietiger, vpn-dienst en back-upfunctie in de gebruikersomgeving tegenkomen.

Kortom, met hedendaagse antivirussoftware kies je op het gebied van veiligheid voor een totaaloplossing die je op meerdere computers en mobiele apparaten gebruikt. Naast voor Windows stellen ontwikkelaars ook versies voor macOS, iOS en Android beschikbaar.

Aangezien Windows onder cybercriminelen het voornaamste doelwit is, hebben we de besproken beveiligingsprogramma’s getest onder dit besturingssysteem.

Gratis antivirus of toch een betaald pakket?

Zoek je een beveiligingsprogramma dat alleen malware en indringers bestrijdt, dan kun je prima met gratis software uit de voeten. Op Windows 10 is standaard al het onderdeel Windows-beveiliging aanwezig. Na een moeizame beginperiode presteert deze toepassing op het gebied van veiligheid tegenwoordig uitstekend. Niet voor niets kent het onafhankelijke onderzoekslab AV-TEST in zijn laatste testresultaten de maximale score aan het Windows-programma toe.

Gebruik je liever een gratis beveiligingsprogramma van een andere aanbieder? Sophos Home kun je bijvoorbeeld voor nop installeren. Of kijk eens naar de gratis versie van Kaspersky.

Windows 10 heeft gratis ingebouwde beveiliging die in onafhankelijke tests goed scoort.

Toch een betaald pakket vanwege de eerdergenoemde extra voordelen? Let dan goed op de kosten. Vanwege de moordende concurrentie hanteren veel aanbieders op hun website actieprijzen. Die gelden doorgaans alleen het eerste jaar. Verleng om die reden niet meteen vanuit de antivirussoftware uw huidige abonnement, want daarmee ben je vaak duurder uit.

Het is meestal goedkoper om op de website van de ontwikkelaar een nieuwe licentie aan te schaffen. In dit artikel vermelden we bij elk programma de aanschafprijs voor het eerste jaar. Dat gezegd hebbende, laten we de individuele programma's erbij pakken.

Klik op de afbeelding voor een snelle vergelijking op groter formaat.

AVG Internet Security (€ 59,99 per jaar voor 10 apparaten)

Bij de naam AVG denken veel mensen aan het gratis beveiligingsprogramma van deze Tsjechische aanbieder. Begrijpelijk, want AVG AntiVirus Free is een prima basisoplossing om aanvallen van virussen, spyware en ransomware te blokkeren. Wanneer je iets meer functionaliteit wenst, is AVG Internet Security een prijsvriendelijke optie.

Na de installatie haalt het programma op eigen houtje de nieuwste virusdefinities op en voert het een snelle systeemscan uit. Vervolgens zoekt AVG naar overbodige systeembestanden, registerproblemen en programma’s die de pc vertragen. Helaas zit er hierbij een addertje onder het gras. Wil je deze zogenoemde prestatieproblemen namelijk oplossen, dan dien je het aanvullende pakket AVG TuneUp te kopen.

Eenmaal in het gebruiksvriendelijke hoofdvenster aangekomen, zie je binnen één oogopslag hoe het met de veiligheid van je pc is gesteld. Bepaal wat voor scan je wilt uitvoeren en wijs persoonlijke bestanden aan die je tegen ransomware (gijzelsoftware) wilt beschermen.

Verder schotelt AVG zijn klanten een beveiligde browser voor. Dreig je bijvoorbeeld op een neppe website van ‘je bank’ terecht te komen, dan leidt het programma je naar het juiste webadres. Verder voorkomt deze browser ook dat online reclamebureaus je surfgedrag volgen. Opvallend genoeg heeft AVG het spamfilter in zijn laatste versie geschrapt.

Bitdefender Total Security (€ 34,99 per jaar voor 10 apparaten)

Met Bitdefender Total Security haal je veelzijdige antivirussoftware met een schappelijk prijskaartje in huis. Bitdefender adviseert om kritische gebieden van de pc als eerste onder de loep te nemen, waarna je in het hoofdvenster terechtkomt. De gebruikersomgeving is daarbij vergeleken met de voorgaande versie flink op de schop gegaan.

Via duidelijke pictogrammen heb je rechtstreeks toegang tot de onderdelen Snelle scan, Systeemscan, Kwetsbaarheidsscan, VPN en Safepay. Voeg naar eigen inzicht extra functies aan het hoofdvenster toe, zoals een bestandsvernietiger of opruimtool.

De ingebouwde vpn-functie is afkomstig van Hotspot Shield en heeft een datalimiet van 200 MB voor dagelijks verkeer. Verder kun je geen serverlocatie aanwijzen. Ondanks de beperkingen werkt de functie soepel, zodat je anoniem over het web kunt bewegen. Tegen een jaarprijs van dertig euro kun je deze beperkingen afkopen.

Voor online betalingen is Safepay een interessante functie. Zodra je hierop klikt, schermt Bitdefender alle openstaande programma’s op de computer af. Open zekerheidshalve een virtueel toetsenbord en regel betalingen met inloggegevens vanuit de beveiligde wachtwoordbeheerder.

ESET Internet Security (€ 59,99 voor 3 apparaten)

ESET Internet Security kenmerkt zich voornamelijk door de uiterst toegankelijke gebruikersomgeving. Verwacht geen overdaad aan functionaliteit, want ESET richt zich voornamelijk op het veilig houden van je computer. Na een snelle installatieprocedure geeft het programma je gelegenheid om ouderlijk toezicht en een antidiefstalfunctie te activeren.

Het hoofdvenster geeft duidelijk aan in hoeverre de veiligheid van de computer op orde is. Je hebt snel toegang tot de scanfunctie en beveiligde browser. Via Connected Home controleer je het thuisnetwerk op eventuele indringers. Meer onderdelen bevat het overzichtelijke hoofdvenster niet.

ESET Internet Security heeft als één van de weinige antivirusprogramma’s geen snelle scan en bestandsvernietiger in huis. Gelukkig is deze virusscanner ook in positieve zin onderscheidend, want het Slowaakse softwarebedrijf stelt als enige ontwikkelaar in dit overzicht een Linux-versie beschikbaar.

F-Secure Total (€ 79,99 per jaar voor 3 apparaten)

Veel mensen gebruiken een antivirusprogramma van F-Secure, terwijl ze dat zelf misschien niet eens weten. Een aantal bekende internetproviders ‘leent’ namelijk software van deze Finse aanbieder, waarna ze er een eigen schil overheen leggen. Ziggo en KPN brengen op die manier bijvoorbeeld beveiligingsprogramma’s aan de man.

Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks bij F-Secure aankloppen. F-Secure Total bestaat uit drie afzonderlijke programma’s, namelijk antivirussoftware, een wachtwoordmanager en een vpn-dienst. Met name laatstgenoemde optie is interessant, aangezien er geen datalimiet van toepassing is en je zelf een serverlocatie kunt kiezen. Deze laagdrempelige vpn-functie bevalt in de praktijk uitstekend.

Nadat je je een weg door de vele installatieschermen hebt gebaand, verschijnt het opgefriste startvenster van de antivirussoftware. De functionaliteit hiervan is nogal karig, want eigenlijk is er alleen een scanmodule en ouderlijk toezicht aanwezig. We missen bijvoorbeeld een bestandsvernietiger, spamfilter, beveiligde browser en eigen firewall.

G DATA Internet Security (€ 55,95 per jaar voor 3 apparaten)

Met G DATA Internet Security ga je terug in de tijd, want de gebruikersomgeving oogt met zijn kleine pictogrammen nogal gedateerd. Dat roepen we overigens al een aantal jaar, maar de Duitse ontwikkelaar investeert blijkbaar liever niet in een aantrekkelijkere vormgeving. W

ie daar doorheen prikt, ontdekt een aantal nuttige functies. Zo kun je rechtstreeks back-ups naar een Google Drive- of Dropbox-account wegschrijven. Daarnaast zijn er een ouderlijk toezicht-module en opstartmanager aanwezig.

In het programma zit een wizard verstopt waarmee je een opstartmedium kunt maken. Bij problemen is het handig om zo’n opstartmedium achter de hand te hebben. Start de computer vanwege een virus bijvoorbeeld niet meer op, dan gebruik je een geprepareerde usb-stick of dvd om het systeem buiten het besturingssysteem om te checken op malware. Tot slot is er in het contextmenu onder de rechtermuisknop een bestandsvernietiger beschikbaar.

Kaspersky Total Security (€ 55,96 per jaar voor 3 apparaten)

Na de installatie van Kaspersky Total Security neemt het introductiescherm je mee langs de voornaamste functies. Zo ontdek je de ouderlijktoezichtmodule, wachtwoordbeheerder en beveiligde browseromgeving voor banktransacties. Zodra het hoofdvenster eenmaal opent, is er een frisse gebruikersomgeving te zien. Aan de hand van duidelijke blokken open je bijvoorbeeld een scantaak of beveiligde browser. Daarnaast is de (online) back-upfunctie het vermelden waard.

Kaspersky Total Security is weliswaar uitgebreid, maar bedenk wel dat veel zaken buiten het hoofdprogramma om gebeuren. Sommige toepassingen dien je zelfs eerst te downloaden. De ouderlijktoezichtmodule en wachtwoordbeheerder openen bijvoorbeeld in afzonderlijke programmavensters.

In tegenstelling tot de meeste andere antivirussoftware biedt Kaspersky wél de mogelijkheid om wachtwoorden tussen verschillende apparaten te synchroniseren. Gunstig, want naast Windows is het programma ook compatibel met Android, macOS en iOS.

In het startmenu ontdekken we tot slot nog een leuke verrassing, want Total Security bevat blijkbaar ook nog een vpn-functie. Hiervoor geldt er wel een datalimiet van 200 MB per dag. Bovendien kun je geen land of regio als serverlocatie kiezen. Een vpn-jaarabonnement zonder deze beperkingen kost dertig euro.

McAfee Total Protection (€ 44,95 per jaar voor 10 apparaten)

McAfee Total Protection is één van de weinige antivirusprogramma’s die een aantal zinvolle vernieuwingen heeft ondergaan. Zo is de geïntegreerde vpn-functie (afzonderlijk verkrijgbaar tegen een meerprijs) nu direct vanuit het hoofdvenster beschikbaar. Je kunt voor de snelste vpn-verbinding kiezen, maar je kunt ook een ip-adres uit een specifiek land aannemen.

Een ander speerpunt van McAfee is de browserextensie WebAdvisor. Die zorgt er kortweg voor dat je niet per ongeluk op malafide websites terechtkomt of geïnfecteerde bestanden downloadt. Nieuw is dat dit hulpje op zes sociale-mediawebsites aangeeft of hyperlinks wel of niet veilig zijn. Dat werkt in de praktijk uitstekend. Ga met de muisaanwijzer op de url staan en volg het advies in het kleine pop-upvenster. Verder is de wachtwoordmanager nu ook compatibel met Microsoft Edge.

Total Protection is erg compleet. Klik maar eens met de rechtermuisknop op een document dat je volledig wilt wissen en open in het contextmenu de bestandsvernietiger. Het gebruiksvriendelijke hoofdvenster geeft je naast de vpn-functie toegang tot de onderdelen Op virussen scannen, Cookies en trackers verwijderen en Apps versnellen.

Optioneel kun je nog de ouderlijktoezicht-module Safe Family en wachtwoordmanager True Key downloaden. Laatstgenoemde toepassing synchroniseert je wachtwoorden met meerdere apparaten. Tot slot gebruik je het hulpprogramma File Lock om data versleuteld op te slaan.

Norton 360 Deluxe (€ 49,99 per jaar voor 5 apparaten)

Zoals we inmiddels van Norton gewend zijn, biedt de antivirussoftware veel waar voor zijn geld. Overigens zijn er amper vernieuwingen, maar dat is met zo’n breed scala aan functies ook helemaal niet nodig. Zo is er geen enkele aanbieder die tegen zo’n lage prijs een vpn-functie zonder beperkingen beschikbaar stelt. Met één muisklik in het hoofdvenster realiseer je een beveiligde verbinding.

Norton 360 Deluxe stelt 50 GB cloudopslag beschikbaar. Een nuttig extraatje, want je hebt daarmee voldoende online opslagruimte om je belangrijkste bestanden en een flink aantal foto’s veilig op te bergen. Bepaal met de back-upfunctie welke gegevens je naar de online server wilt kopiëren. Overigens kun je als alternatief ook een back-up naar een fysieke opslagdrager wegschrijven, zoals een externe harde schijf of usb-stick.

Hoewel Norton 360 Deluxe vanwege zijn laagdrempelige vpn-functie en de beschikbare online opslagruimte uitblinkt, heeft het pakket nog veel meer te bieden. Zo heb je toegang tot diverse scanmodules, ouderlijk toezicht, een wachtwoordmanager en een opruimtool. Helaas ontbreekt er een bestandsvernietiger. Bovendien kun je dit programma slechts twee weken gratis uitproberen, terwijl concurrenten een proefperiode van dertig dagen hanteren.

Conclusie

Alle bekende ontwikkelaars hebben zo langzamerhand decennialang ervaring met het uitbrengen van antivirussoftware. Op het gebied van veiligheid kun je dus eigenlijk geen verkeerde keuze maken. We hebben bij elk pakket de voornaamste plus- en minpunten belicht, zodat je zelf een goede keuze kunt maken.

Vanwege de ongelimiteerde vpn-functie, 50 GB cloudruimte en een uitgebreide back-uptool biedt Norton LifeLock Norton 360 Deluxe naar onze mening de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zoek je een koopje en wil je veel apparaten beschermen? Kijk dan eens naar Bitdefender Total Security.

0 Reactie(s) op: Beste antivirus 2021: acht aanbieders vergeleken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.