Angry Birds Action - Boze vogels met een twist

Door: Patrick Rijnders | 11 juni 2016 08:11

Algemeen

Wat begon als een simpel spel met boze vogels, groene varkentjes en een katapult is inmiddels uitgegroeid tot een kaskraker van jewelste. Een film, merchandise en talloze games zijn de revue gepasseerd, en nu is er een nieuwe telg: Angry Birds Action.

None

Angry Birds Action

Ontwikkelaar:

Rovio

Prijs:

Gratis met in-app aankopen

Genre:

Actie

Download:

Android / iOS

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Leuk concept
 • Gelikt uiterlijk
 • Grappige interactieve elementen
 • Minpunten
 • Details lastig te zien op een iPhone

Bij de Finse spellenmaker Rovio weten ze wel hoe je een goede mobiele game in elkaar draait. Je neemt wat elementen van populaire spellen, voegt daar wat snufjes originele ideeën aan toe en maakt het af met het magische ingrediënt: de al jarenlang immens populaire boze vogels van Angry Birds. Lees ook: Angry Birds 2 - Je geld of je geduld.

De Angry Birds spellen hebben een grote evolutie doorgemaakt. We kunnen ons het eerste Angry Birds spelletje nog wel herinneren, een klein, grappig spelletje met weinig diepgang, dat wel enorm verslavend was en al snel een groot aantal fans aan zich wist te binden. Het Finse bedrijf Rovio heeft hier heel handig een groot imperium omheen gebouwd, compleet met eigen strips, een tekenfilmserie, een Angry Birds land in een pretpark in Finland en nu ook de Angry Birds-speelfilm.

Angry Birds-games

Ook op gamegebied is er heel wat uitgekomen van de Angry Birds. Naast meerdere variaties op de originele game hebben de kwade vogels ook in andere genres hun ding gedaan. Recentelijk kwam nog het voetbalspelletje Angry Birds Goal uit en nu is er ook Angry Birds Action.

Deze game werd gemaakt om handig in te haken op de release van de film, waarbij je nu ook personages hebt die meer lijken op de Angry Birds zoals ze in de film voorkomen. De anonieme vogels van eerst hebben nu allemaal eigen persoonlijkheden en onderlinge interactie met elkaar. Dit maakt het een stuk makkelijker om je te identificeren met de verschillende vogels. Wie herkent zichzelf bijvoorbeeld niet in Red, de rode vogel die alle idioterie in de wereld niet begrijpt en daarom nog wel eens een woede uitbarsting heeft?

Angry Birds Action volgt niet het verhaal van de film, maar blijft er ook weer niet heel ver bij uit de buurt. Niet zo heel gek ook, aangezien dat alles dat ooit van Angry Birds is gemaakt min of meer om hetzelfde draait: vogels die wraak nemen op de varkens die hun eieren hebben gestolen!

Een game met een verhaal

Een kruising tussen Angry Birds en een old school flipperkast.

Laten we een beetje terug in de tijd gaan om de rivaliteit tussen de vogels en de varkens te duiden. Het begon er allemaal mee dat de vogels ongestoord op hun zalige eiland aan het leven waren. Op een dag stonden daar echter de varkens, die zich voordeden als vrienden maar al snel helemaal niet van die vriendelijke bedoelingen bleken te hebben.

Ze waren uit op de eieren van de vogels, die ze maar wat graag wilden verorberen. Ze bouwden forten om zichzelf te beschermen, maar de vogels lieten dit niet over hun kant gaan. Ze bouwden een lanceerinstallatie waarmee ze op de forten van hun vijanden afgeschoten konden worden. Als alle forten vernietigd waren konden ze de eieren weer in veiligheid brengen.

Het idee achter deze nieuwe game wijkt niet zo heel veel af van het originele gegeven, alleen is de manier van spelen wel heel anders. Zoals de makers van de game het zelf omschrijven: Pinball meets Anger! Als je een level begint zie je jouw vogel onderaan het scherm staan. Op de rest van het scherm zijn eieren geplaatst, waarvan het de bedoeling is dat je deze opraapt. Sommige eieren staan achter blokkades, andere eieren zijn op een andere manier verborgen.

Het is nu de bedoeling dat je, net als bij het lanceren van een bal in een flipperkast, naar achteren trekt en loslaat. Je vogel schiet dan over het scherm heen, alles vernietigend dat hij onderweg tegenkomt. Het grote verschil is dan wel dat je met deze trekker kunt mikken. Dit werkt op een iPad wel een stuk beter dan op een iPhone.

De levels zijn erg gedetailleerd en zodoende is het soms lastig om te zien wat je allemaal in een level moet doen. Dit is niet erg handig bij het mikken, maar op gegeven moment krijg je het mechanisme door en lukt het je wel om de negentig levels door te komen. Deze levels zien er mooi uit en bieden behoorlijk wat variatie.

Freemium

Het nieuwe concept is leuk gevonden.

Uiteraard is Angry Birds Action een freemium spel. Er valt heel wat te unlocken in dit spelletje, waar natuurlijk echt geld voor betaald moet worden. Toch is het free to play aspect niet heel erg vervelend. Je kunt een behoorlijk eind in de game raken zonder dat je daar ook maar een enkele keer je portemonnee hoeft te trekken. De mensen van Rovio hebben veel ervaring met het maken van freemium spellen en weten dan ook precies waar mensen door afhaken en wat je moet doen om ervoor te zorgen dat ze je spel toch door blijven spelen.

Het spel is ook leuk genoeg om dit te willen doen. De combinatie van de boze vogels met flippermechaniekjes is leuk gevonden en een manier van spelen die we nog niet eerder hadden gezien. Het is ook slim gevonden: aan de ene kant heb je de klassieke Angry Birds gameplay, maar dan wel verpakt in een nieuw jasje. Is dat net zo leuk als de originele Angry Birds-games?

Ja en nee. Het is leuk om Red en de anderen door de levels te laten stuiteren, zeker aangezien er genoeg variatie in de verschillende levels te vinden is. Je hebt bijvoorbeeld ook te maken met de groene varkens, die proberen de eieren van je weg te houden, wat het lastiger maakt om bepaalde eieren te pakken te krijgen. Toch hebben we wel een beetje het idee dat we met de originele manier van spelen meer controle hadden over het mikken op de stellingen van de varkens. Daar komt bij dat die spellen ons inziens beter werkten op de iPhone dan Angry Birds Action, puur en alleen doordat alle details niet zo goed te zien zijn.

Wat we jammer vonden is dat de verhaalmodus, die nog wel in de app zat toen we hem voor het eerst downloadden, bij een latere update voor een groot deel is weggehaald. Dit gaf de game juist wat extra diepgang.

Deze vogel zegt Kaboem!

Leuk gevonden

De mensen van Rovio zijn slimme spellenmakers. Zo maken ze het op allerhande manieren voor je mogelijk om extraatjes in het spel te openen. Dan hebben we het niet alleen over extra personages die je vrijspeelt als je een bepaald level haalt. Als je de app bijvoorbeeld op je iPhone hebt staan en je neemt deze mee naar de bioscoop, zet hem dan aan als de aftiteling bezig is.

Als je dan ook je microfoon aan hebt staan herkent de app dat je in de bioscoop zit en opent er een extra wereld in het spel. Slim gevonden van Rovio, dat er op deze manier voor zorgt dat de mensen die hun games spelen er ook mee bezig zijn als ze even niet aan het gamen zijn.

1 Reactie(s) op: Angry Birds Action - Boze vogels met een twist

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juni 2016 18:22 Kasander
  Het is net kunst: Zet wat simpels in elkaar, geef het een pakkende naam en maak er een of ander verhaal aan vast. Zo ook Angry Birds Action. Het hele spel slaat werkelijk nergens op en de gameplay is gemaakt voor 5-jarigen. Maar het is Angry Birds dus verkoopt het weer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.