17 tips om alles uit Dropbox te halen

Door: Redactie Computer!Totaal | 16 maart 2016 14:34

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Als je Dropbox uitsluitend gebruikt om bestanden synchroon te houden op al je computers en andere apparaten, doe je de dienst tekort. Dropbox is een van de eerste diensten die verder denkt dan alleen bestandsopslag in de cloud. We bespreken de beste uitbreidingen en trucs voor Dropbox.

Dropbox wordt vaak onterecht afgedaan als 'de zoveelste clouddienst waar je bestanden kunt bewaren'. Dit is de gedeeltelijke waarheid, want opslag is inderdaad een mogelijkheid van deze dienst, maar het is wel slechts één van de elementen. We belichten de handigste onderdelen zoals samenwerken, grote bestanden versturen, extra veiligheid en het koppelen van apps/diensten. Dit laatste maakt het bijvoorbeeld mogelijk om je Dropbox te gebruiken als fotoarchief, 'ftp-server' of memo-recorder. We belichten ook video-streaming via Dropbox en je leest hoe je Dropbox op je tv krijgt. Lees ook: Gratis meer ruimte in Dropbox.

Voor iedereen die nog geen Dropbox gebruikt geven we even een micro-introductie. Dropbox geeft je gratis 2 GB opslagruimte. Tegen betaling is de schijfruimte uit te breiden. Het Dropbox-programma maakt een map aan op je computer. Alles wat je hierin bewaart, wordt automatisch gesynchroniseerd met 'de cloud'. Vervolgens installeer je Dropbox op al je computers, tablet(s) en smartphone(s), waarna de inhoud van de map overal beschikbaar wordt. Zonder computer bekijk je de inhoud van je Dropbox via de app of door in te loggen via www.dropbox.com.

01 Synchroniseren

Het synchroniseren van de inhoud van je Dropbox-map gaat volledig automatisch. Je vindt Dropbox als icoontje in je systeemvak, rechtsonder in beeld. Klik op het icoontje, klik vervolgens op het tandwiel-icoontje en kies Voorkeuren. Verwijder het vinkje bij Meldingen op desktop weergeven als je vindt dat het programma te vaak pop-ups toont. Interessanter is de optie Bandbreedte. Kies hier voor de optie Geen limiet als je een snelle internetverbinding hebt en wilt dat je Dropbox altijd zo snel mogelijk wordt bijgewerkt.

In de basis worden de bestanden gesynchroniseerd tussen je computer (of een ander apparaat) en de Dropbox-clouddienst op internet. Als je meerdere apparaten in hetzelfde netwerk hebt, kun je de apparaten ook onderling laten synchroniseren. Hiermee wordt de internetverbinding minder belast en gaat synchroniseren sneller. De optie heet LAN-synchronisatie en kun je met één vinkje inschakelen of juist uitschakelen.

Dankzij LAN-synchronisatie kun je sneller onderling synchroniseren tussen je pc, laptop en mobiele apparatuur in hetzelfde netwerk.

02 Versieherstel

Een van de voordelen van Dropbox ten opzichte van de concurrentie is bestandsherstel. Van alle bestanden die je bewaart in je Dropbox, worden namelijk meerdere versies bijgehouden. Als je dus een Word-bestand opent vanuit je Dropbox en het document vervolgens verprutst en bewaart, kun je een eerdere versie terug laten zetten. Dit is handig als je langer werkt aan bijvoorbeeld een project, werkstuk of scriptie. Zorg ervoor dat je het bestand voor je ziet in de Windows Verkenner. Gebruik de rechtermuisknop en kies Vorige versies weergeven. De webomgeving van Dropbox verschijnt in beeld waarna je met één muisklik een eerdere versie terugzet (of downloadt). Oudere versies worden standaard dertig dagen bewaard. Voor Dropbox Pro is een uitbreiding beschikbaar om revisies tot een jaar oud terug te halen.

Dropbox biedt bestandsrevisies en kan een oudere versie terugzetten.

03 Verwijderde bestanden

De bestandsrevisies van de vorige tip werken ook op bestanden die je per ongeluk verwijdert. Als het gaat om per ongeluk verwijderde bestanden in een map, klik dan in je verkenner met de rechtermuisknop op deze map en kies Weergeven op Dropbox.com. Als je de map niet meer hebt, doe dit dan bij de 'dichtstbijzijnde' map die nog aanwezig is. De webomgeving van Dropbox verschijnt in beeld met hierin je bestanden en eventueel mappen. Rechtsboven in beeld staat naast de zoekfunctie een icoontje van een prullenbak. Hiermee toon je de verwijderde bestanden en mappen. Deze worden in lichtgrijs weergeven. Klik met de rechtermuisknop op een bestand dat je terug wilt krijgen en kies Herstellen. Dit kan ook bij een map. De bestanden/mappen worden automatisch hersteld in je Dropbox.

Het is eenvoudig om verwijderde bestanden (en mappen) te herstellen, mits deze waren opgeslagen in je Dropbox.

Extra opslag

De gratis versie van Dropbox biedt 2 GB opslagruimte. Er zijn slechts twee betaalde opties, Dropbox Business en Dropbox Pro. Dropbox Pro kost 99 euro per jaar en hiervoor krijg je 1 TB opslag. De cloudopslag van OneDrive en Google Drive is voor dezelfde opslagcapaciteit iets goedkoper. De concurrenten hebben als voordeel dat er meerdere opslagabonnementen beschikbaar zijn. Dit zien we ook graag Dropbox want het 'financiële gat' tussen het gratis abonnement en de 1 TB-abonnement is zeer groot. Wil je meer opslagruimte in je Dropbox maar niets betalen? Er zijn mogelijkheden om je opslagcapaciteit kosteloos uit te breiden, bijvoorbeeld door je vrienden uit te nodigen om Dropbox ook te gebruiken. Lees op welke manieren je de opslagruimte kunt uitbreiden.

Meer ruimte nodig in je Dropbox en niet betalen? Er zijn meerdere mogelijkheden!

04 Mappen delen

Dropbox heeft een 'samenwerkfunctie' die handig is voor familie, (kleine) bedrijven, studiegroepjes en (tijdelijke) projecten waarbij meerdere mensen toegang nodig hebben tot dezelfde bestanden. Iedereen krijgt de bestanden binnen in zijn Dropbox-map, kan deze bewerken en nieuwe bestanden toevoegen. Klik met de rechtermuisknop op een map in je Dropbox-map en kies Deze map delen. Geef aan met wie je de map wilt delen en welke rechten je wilt toekennen: Kan bewerken of Kan weergeven. Er wordt een link verstuurd waarna de map binnenkomt op de computers en apparaten van de mensen die je hebt uitgenodigd. Deze hebben een Dropbox-account nodig.

Het beheren van de mappen die je gedeeld hebt werkt via www.dropbox.com. Klik achter de gedeelde map op Delen / Mensen uitnodigen om samen te werken.

Nodig mensen uit om samen te werken aan bestanden in een gedeelde Dropbox-map.

1 Reactie(s) op: 17 tips om alles uit Dropbox te halen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 maart 2016 21:53 ht
  Wederom geen actueel artikel: Dropbox heeft al geruime tijd geleden aangegeven de Carousel-app te stoppen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.