Windows 10 beheer: veilig, gepersonaliseerd en geoptimaliseerd

© PXimport

Windows 10 beheer: veilig, gepersonaliseerd en geoptimaliseerd

Geplaatst: 4 maart 2020 - 07:16

Aangepast: 25 november 2022 - 08:37

Joris Peterse

Het is nooit stil rondom Windows 10. De laatste Windowsversie wordt continu geüpdatet, waardoor je altijd bij moet blijven. Bovendien is het besturingssysteem veelzijdig en tot in de fijnste puntjes te optimaliseren en personaliseren. Maar er zijn ook donkere kanten: veiligheid in Windows is altijd een zorgenkindje geweest en sinds Windows 10 is ook privacy een aandachtspunt. Hoe richt je Windows 10 het beste in? Om je daarmee op weg te helpen biedt de Tech Academy een cursus Windows 10 Beheer aan.

Hoe houd je Windows 10 veilig?

Malware heeft de reputatie van Windows jarenlang geplaagd. In de begindagen waren het vooral virussen die het systeem overhoop haalde, tegenwoordig is malware vooral uit op gewin voor de internetcriminelen. Van het gijzelen van je belangrijke bestanden met ransomware, tot het opnemen van je systeem in een botnet, dat weer ingezet wordt voor andere duistere doeleinden. Tegenwoordig ben je eerder geneigd te denken dat malware niet zo’n probleem is, je merkt immers geen verschil in de werking van het systeem. Criminelen zijn er vaak bij gebaat dat de malware zo onzichtbaar mogelijk te houden, zodat de gebruiker geen actie onderneemt en de kwaadaardige programma’s hun werking kunnen blijven doen, zoals het ontfrutselen van persoons- en betaalgegevens. Veiligheid is dus wel degelijk iets waar je in Windows 10 rekening mee moet houden.

Gelukkig is Windows 10 standaard beveiligd met de malwarebescherming van Windows Defender. Microsoft heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de virusscanner, waardoor Windows Defender behoorlijk betrouwbaar is geworden. Uiteraard kun je er alsnog voor kiezen andere malwarebescherming op je systeem te zetten in plaats van Windows Defender. Hiervoor kun je bijvoorbeeld even kijken op AV-Comparatives om te kijken welke malwarebeschermer het beste scoort in actuele tests. Goede malwarebescherming ten spijt, het is altijd van groot belang voorbereid te zijn. Allereerst door een actuele back-up, die niet op je Windows 10-systeem is opgeslagen. Bijvoorbeeld op een netwerkschijf, externe schijf of online. Je gegevens, zoals documenten en foto’s zijn, in tegenstelling tot je systeem, onvervangbaar.

Windows 10 privacy

Ondanks dat Microsoft de malwarebescherming heeft opgeschroefd heeft het bedrijf met de introductie van Windows 10 een nieuw probleem gecreëerd: privacy. Of het nu voor ingebouwde advertenties is, spraakassistent Cortana of de werking van voorgeïnstalleerde apps die je wellicht tot niet gebruikt: Windows 10 verzamelt veel data en er wordt schimmig gereageerd op vragen welke gegevens er precies worden verzameld en waarvoor ze nodig zijn. Word je daar ongemakkelijk van, dan is het aan te bevelen om even de privacy-instellingen van Windows 10 te doorlopen. Met externe tools kun je de data-sluisdeuren naar Microsoft verder afsluiten, en tevens apps die zich niet laten verwijderen alsnog van het systeem te vegen. Je kunt hiervoor programma’s als Destroy Windows 10 Spying en O&O ShutUp10 gebruiken.

Windows 10 personaliseren

Veiligheid en privacy, dat is even de zure appel waar je bij Windows even doorheen moet. Nu wordt het leuk. Windows 10 laat zich tot in de kleinste details personaliseren. Bij Instellingen / Persoonlijke instellingen kun je alle details pimpen zoals je zelf prettig vindt: van de achtergrond tot de kleuren en lettertypes. Ook het startmenu laat zich volledig naar wens indelen, en mochten de tegeltjes je niet bevallen, dan kun je bijvoorbeeld met ClassicShell een klassiek startmenu installeren. Heb je echter een gedeelde pc, dan is het wellicht aan te bevelen om in de Instellingen / Accounts meerdere gebruikersaccounts aan te maken. Gezinsleden kunnen wat minder enthousiast worden van een paarsroze kleurenschema en Comic Sans-lettertype. Voor de veiligheid is het tevens aan te bevelen gebruikers geen admin-rechten toe te kennen.

Windows blijft veranderen

Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en hun voorgangers... Nadat het besturingssysteem op de markt verscheen, veranderde er weinig meer. Eén of twee grote updates in de vorm van Service Packs voegde wat functionaliteit toe en verbeterde de werking. Windows 8 kreeg nog een update naar versie 8.1. Maar echt veel verandering, kwam er verder niet. Dat is met Windows 10 wel anders. Microsoft is niet van plan nog een volgende versie uit te brengen, maar Windows 10 doorlopend aan te vullen. Al sinds Windows 10 in 2015 definitief uit kwam is er veel veranderd en zijn er meerdere grote updates geweest. De laatste update vond eind 2019 plaats. Om verrassingen te voorkomen of direct gebruik te kunnen maken van de nieuwe functionaliteit, is het aan te bevelen zo nu en dan bij te lezen over de nieuwe functies van Windows 10.

Windows Defender Smartscreen

© PXimport

Tech Academy: Windows 10 beheer

Om Windows 10 volledig naar wens af te stemmen, biedt de Tech Academy een cursus Windows 10 Beheer. Niet alleen begeleidt de cursus je door de standaard-instellingen. Ook wordt er dieper ingegaan op andere handige functies van Windows 10, zoals de Taakplanner, wifi-instellingen, firewall, zoekfunctie en het draaien van oude Windows-programma’s in Windows 10.

Tech Academy: Windows 10 Beheer

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten