Waarom telefoons en tablets binnenkort langer meegaan

© PXimport

Waarom telefoons en tablets binnenkort langer meegaan

Geplaatst: 2 april 2020 - 11:02

Aangepast: 25 november 2022 - 08:40

Justin Doornekamp

Veel consumenten vinden het op een gegeven moment niet meer de moeite waard om hun laptops, telefoons en tablets te laten repareren. Dit is immers vaak ingewikkeld of tijdrovend en bovenal duur. En dus gooien we onze apparatuur op een gegeven moment weg en kopen we een nieuwe telefoon of laptop. Als het aan de Europese Unie ligt gaat dit veranderen. Het moet voor consumenten een stuk gemakkelijker worden om hun apparatuur te laten repareren, zo vindt Brussel.

De Europese Commissie kondigde regels aan die je het recht geven om apparatuur te laten repareren. Deze regels bestonden al voor onder meer grote apparaten als televisies, vaatwassers en wasmachines, maar vanaf 2021 ook voor telefoons, tablets en laptops. Mogelijk gaan ook printers en cartridges onder de nieuwe regels vallen, maar de Europese Commissie wil printerfabrikanten nog zes maanden de tijd geven om met eigen richtlijnen te komen.

Minder vervuiling

Als de plannen worden doorgevoerd, dan kunnen apparaten veel langer mee en dat zorgt voor minder vervuiling, zo is de gedachte. Het doel is uiteindelijk dat de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal is.

Niet alleen moet het gemakkelijker worden om je apparatuur te laten repareren, de Europese Commissie wil er bij fabrikanten ook op aandringen dat zij hun laptops, telefoons en tablets duurzamer maken. Ze moeten vaker gemaakt worden uit gerecyclede materialen en moeten langer meegaan. Verder wordt van fabrikanten verwacht dat zij hun oude apparaten langer blijven ondersteunen. De bedoeling is dus dat je langer met je apparaten kan doen, voordat je ze moet vervangen.

De nieuwe richtlijnen moeten ook milieuvervuiling voorkomen.

© PXimport

Inleveren of verkopen

Tot slot wil Brussel het ook gemakkelijker maken voor consumenten om hun oude telefoons, tablets en opladers in te leveren of te verkopen. Al eerder presenteerden Europese beleidsmakers al plannen om een einde te maken aan de talloze opladers die nu nog nodig zijn voor de verschillende smartphones en andere mobiele apparaten. Een universele oplader zou moeten zorgen voor minder afval.

De vraag blijft uiteraard hoeveel van deze initiatieven van Brussel concreet worden opgepakt door fabrikanten. De Europese Commissie geeft namelijk veel ruimte voor de invulling ervan. Het is nu bijvoorbeeld niet duidelijk of fabrikanten klanten de vrijheid moeten geven om overal hun apparaten te laten repareren. Onder meer Apple geeft klanten die vrijheid nu niet.

De richtlijnen zijn dus nog niet erg concreet. Het is nu aan de EU-lidstaten om zich erover te buigen en vervolgens aan het Europees Parlement om akkoord te geven voor een concreet plan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten