Nubia RedMagic Mars 5G: de voor- en nadelen van een gamingsmartphone

© PXimport

Nubia RedMagic Mars 5G: de voor- en nadelen van een gamingsmartphone

Geplaatst: 10 juli 2020 - 05:30

Aangepast: 14 december 2022 - 13:10

Rens Blom

In plaats van een iPhone of reguliere Android-telefoon kun je ook een gamingsmartphone kopen. Dat klinkt leuk als je graag spelletjes speelt op je toestel, maar hoe nuttig is zo'n speciaal gamingmodel? Computer!Totaal zocht het uit door de RedMagic Mars 5G te testen, misschien wel de opvallendste gamingsmartphone.

Gamen op je smartphone wordt elk jaar populairder. Waar we een paar jaar geleden nog massaal Wordfeud en Candy Crush speelden, heb je tegenwoordig de keuze uit prachtige en geavanceerde games als Fortnite, PUBG Mobile, Call of Duty: Mobile en Asphalt 9: Legends. De toenemende populariteit van gratis en betaalde games voor de smartphone is telefoonmerken ook opgevallen. Sinds 2017 verschijnen er steeds meer heuse gamingsmartphones. Razer was er in 2017 vroeg bij met de Razer Phone, die vooral opviel met zijn 120Hz-beeldscherm en goede luidsprekers. Tegenwoordig is het aanbod veel groter. Onder meer Asus, Huawei, Honor, Xiaomi en ZTE verkopen Android-toestellen met een sterke focus op gaming.

Twijfel je tussen de aanschaf van een gamingsmartphone of een reguliere telefoon? Hieronder leggen we de verkoopargumenten van een gamingmodel uit en vertellen we of ze echt nut hebben.

 

© PXimport

Ontwerp

Laten we beginnen met het ontwerp. De gemiddelde gamingsmartphone ziet er heel anders uit dan een iPhone of doorsnee Android-telefoon. De behuizing is vaak opvallend, met één of meerdere felle kleuren en soms zelfs rgb-verlichting op de achterkant. Allemaal voor de sier, welteverstaan. Nuttiger zijn functies als goede luidsprekers boven en onder het display, zogeheten stereospeakers. Die bieden een hoger volume en sturen het geluid recht op je af.

De aanwezigheid van een 3,5mm-poort is ook een interessant punt. Dure telefoons als de iPhone 11 Pro en Samsung Galaxy S20 hebben geen 3,5mm-poort, wat betekent dat je je hoofdtelefoon of oordopjes moet aansluiten via een verloopstukje. Gamingtelefoons als de RedMagic Mars 5G hebben wél een 3,5mm-poort en dat is simpelweg handiger.

 

© PXimport

Gamingsmartphones hebben over het algemeen ook betere koeling voor de algemene processor en grafische processor, zodat de behuizing minder warm wordt. Dat is prettig omdat je het toestel vaak met twee handen vast hebt. Sommige modellen gebruiken een voor jou onzichtbaar koelmechanisme, terwijl de RedMagic 3 van vorig jaar en nieuwe RedMagic Mars 5G een fysieke ventilator hebben. Wij testten die laatste telefoon. Het ventilatortje is hoorbaar als je gamet zonder geluid. Houd je de smartphone dichterbij je gezicht dan voel je een klein luchtstroompje.

Scherm

Als je graag gamet op je telefoon, is het handig om rekening te houden met de ververssnelheid van het scherm. Standaard is de ververssnelheid 60Hz, wat betekent dat het display zich zestig keer seconde ververst. Een hogere ververssnelheid levert vloeiender en sneller beeld en dat komt van pas bij games waarbij snelheid een grote rol speelt. Een deel van de gamingsmartphones heeft een 90Hz-scherm, terwijl andere modellen een 120Hz-display gebruiken. In de praktijk is het verschil tussen 60Hz en 90Hz niet zo groot, maar 120Hz oogt en speelt wel een stuk prettiger dan 60Hz.

Althans, als de game een ververssnelheid van 120Hz ondersteunt. Gameontwikkelaars moeten dit namelijk zelf regelen, en dat doen ze lang niet allemaal. Populaire spellen als Call of Duty: Mobile en Mario Kart Tour kunnen op maximaal 120Hz draaien, maar Fortnite op moment van schrijven niet. Die game speelt nu alleen 90Hz op de OnePlus 8 (Pro) en 60Hz op alle andere Android-smartphones. De optimale game-ervaring hangt dus niet alleen af van je telefoon, maar ook van de gameontwikkelaar.

 

© PXimport

RedMagics Mars 5G is de eerste smartphone met een 144Hz-scherm, maar daar heb je met gamen nog weinig aan. Uit tests van Tweakers blijkt dat spellen als PUBG Mobile en 8-Ball Pool op 144Hz kunnen draaien, terwijl de andere hierboven genoemde games blijven steken op 120Hz. Zolang de gameontwikkelaars geen ondersteuning toevoegen voor 144Hz, is het nut van het hogere ververssnelheid dus beperkt. Mogelijk komt daar in de toekomst verandering in, al vinden we het verschil tussen 120Hz en 144Hz in de praktijk marginaal.

Hardware

De gebruikte hardware is van essentieel belang. Een budgetsmartphone met een langzame processor en een eenvoudige grafische processor speelt games natuurlijk minder vloeiend af dan een duur model met krachtigere componenten. Het zal je niet verbazen dat gamingsmartphones bijna altijd de beste processor van het moment gebruiken, veelal een Snapdragon-chip van Qualcomm. Premium chips van Huawei (Kirin), MediaTek en Samsung (Exynos) zijn iets minder krachtig maar doorgaans ook goed genoeg voor alle populaire games. De processor van een nieuwere iPhone is qua grafische kracht vergelijkbaar met die van Qualcomm, waardoor hij alle games probleemloos speelt. De koeling van een iPhone is echter minder geavanceerd en het scherm biedt een standaard ververssnelheid van 60Hz.

 

© PXimport

Voldoende werkgeheugen is ook noodzakelijk bij het gamen. In principe is 6GB genoeg, maar de meeste gamingsmartphones hebben 8GB of zelfs 12GB. Dat is meer dan genoeg, ook voor de komende jaren. Omdat geavanceerde games veel opslagruimte innemen, is het raadzaam een toestel met minimaal 128GB geheugen te kiezen. Veel modellen zijn ook te koop met 256GB-geheugen, waar je uiteraard meer voor betaalt.

De accuduur is ook een aandachtspunt. Je weet vast dat gamen de batterij sneller leeg trekt dan WhatsAppen en internetten. Een grotere batterij draagt daarom bij aan een langere accuduur, maar zegt niet alles. Bekijk en/of lees bij voorkeur onafhankelijke tests die aangeven hoe lang de batterij het volhoudt tijdens het spelen van games. Check ook hoe snel de batterij oplaadt door het vermogen (in wattage) van de stekker te achterhalen. Hoe hoger het wattage, hoe sneller het opladen verloopt.

Software

De meeste gamingsmartphones hebben aangepaste software, vol hippe icoontjes en spannende namen om de prestaties te ‘boosten’. Aardig, maar met goede hardware zijn zulke softwarefuncties niet noodzakelijk. Interessanter is een gamemodus is bijvoorbeeld notificaties verbergt tijdens het spelen. Bijna alle gamingmodellen hebben zo’n modus, die je overigens ook vindt op reguliere Android-smartphones als de OnePlus 7T Pro en Samsung Galaxy S20 Ultra. De software van de RedMagic Mars 5G biedt allerlei vage functies maar laat je – als je dat wil – ook ongestoord gamen.

 

© PXimport

Conclusie: gamingsmartphone kopen?

Moet je een speciale gamingsmartphone kopen omdat je een fervent speler bent van Fortnite, COD: Mobile en Asphalt 9: Legends? Niet per se. De spellen draaien namelijk ook prima op reguliere, premium smartphones, die vaak ook een 90Hz of 120Hz-scherm hebben. Zo’n 120Hz-display is erg prettig en nuttig, maar helaas werken veel games nog op 60Hz. Gamingmodellen hebben vaak betere koeling dan een normale smartphone, dat is wel handig. Over het opvallende uiterlijk lopen de meningen uiteen: de een vindt het gaaf, de ander heeft liever een gamingsmartphone met een ‘normaal’ uiterlijk. Dit geldt ook voor de software, al zitten de belangrijkste gamingfuncties ook in reguliere telefoons van onder andere Huawei, OnePlus en Samsung zitten. Gamingsmartphones zijn er daarom voor een nichepubliek, maar daarom niet minder interessant.

0,0

Ons oordeel

Nubia RedMagic Mars 5G

Pluspunten

Gewaagd en compleet ontwerp

Scherpe prijs

Hardware

Minpunten

Software(updatebeleid)

Beperkte 5G-ondersteuning

Camera's

Accuduur

Conclusie

**Adviesprijs** € 579,- **Kleuren** Zwart en groen **OS** Android 10 (Go Edition) **Scherm** 5,5 inch lcd (1440 x 720) 60Hz **Processor** 1,8 GHz quadcore (Snapdragon 215) **RAM** 2GB **Opslag** 16GB (uitbreidbaar) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 8 megapixel (achter), 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi 4, gps **Formaat** 14,6 x 7,2 x 1 cm **Gewicht** 168 gram **Website** [www.alcatelmobile.com](https://www.alcatelmobile.com/nl/product/smartphone/alcatel1/alcatel-1b-2020/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten