MWC 2018: Asus Zenfone 5 komt als aangename verrassing

© PXimport

MWC 2018: Asus Zenfone 5 komt als aangename verrassing

Geplaatst: 27 februari 2018 - 19:00

Aangepast: 24 november 2022 - 13:02

Tijs Hofmans

Asus is nooit de grootste naam op smartphonegebied geweest, maar het bedrijf wil met de Zenfone 5 een geduchte concurrent worden van grote fabrikanten. We mochten met de nieuwe telefoon aan de gang, en we zijn aangenaam verrast.

Onder het mom van 'beter goed gejat dan slecht verzonnen' probeert Asus dit jaar een stuk populairder te worden op smartphonegebied. Pas als je het display van de Zenfone 5 aanzet merk je dat je geen iPhone X in handen hebt. Het model, de behuizing, alles aan dit toestel lijkt van Apple te zijn overgenomen - inclusief de notch: het hapje uit het scherm aan de bovenkant waar de voorcamera zich bevindt.

Prachtig display

Het is vooral het scherm dat meteen opvalt. Groot, kraakhelder, schitterend... Het 6,2 inch-display beslaat vrijwel de volledige voorkant van het toestel. Volgens Asus gaat het om 90%, en dat geloven we meteen als we de Zenfone in handen hebben.

Notch

Wel moeten we nog even wennen aan die notch, dat kleine balkje bovenaan waar de camera zit en waar de notificatiebalk Android als het ware omheen moet worden gebogen. Dat is uiteraard geen probleem dat Asus heeft veroorzaakt (of moet oplossen), maar wie anno 2018 een smartphone koopt moet daar wel rekening mee houden.

Qua uiterlijk lijkt de telefoon wel exact op de iPhone X, met dezelfde ronde afgewerkte randen en de aluminium behuizing. Het grote verschil is de vingerafdrukscanner die in het midden aan de achterkant van het toestel is geplaatst - een steeds populairdere keus voor smartphonefabrikanten.

Veel meer is er niet te zeggen over het uiterlijk van het toestel. Het voelt aantrekkelijk aan, nieuw, hip, premium... Dit is een toestel waar je graag mee mag worden gezien. Bovendien zijn we erg te spreken over het gewicht, want zeker gezien de grootte is het toestel verrassend licht.

Asus Zenfone 5

© PXimport

Asus Zenfone 5

© PXimport

De inkeping (Notch) van de Zenfone 5 lijkt erg op die van de iPhone X.

© PXimport

Audiofielentelefoon

De Zenfone 5 moet een echte multimedia-telefoon worden, iets waar je graag een filmpje op wil kijken. Daar is niet alleen goed beeld voor nodig, maar ook goed geluid. Ook dat lijkt wel goed te zitten. De Zenfone 5 krijgt twee stereospeakers aan beide zijden van het toestel waar inderdaad een flinke bak geluid uit komt.

Audiofielen kunnen ook goed bij de telefoon terecht, want die ondersteunt highres-audio van 24-bit/192 KHz, en "DTS Headphone:X voor 7.1-channel virtual surround-sound over je koptelefoon". Eerlijk is eerlijk; daar moeten we het bedrijf voorlopig even op geloven, want tijdens onze korte demosessie hadden we niet de kans het geluid uitgebreid te testen. Maar het feit dat er een smartphonefabrikant is die zoveel aandacht besteedt aan kwalitatieve audio is een aangename verrassing.

Natuurlijk is daar een hoofdtelefoonpoort belangrijk in, en gelukkig is dat een onderdeel waar Asus zich wel onderscheidt van Apple. Hij heeft gewoon een 3,5 mm-poort!

het feit dat een smartphonefabrikant zoveel aandacht besteedt aan kwalitatieve audio is een aangename verrassing

-

Professionele camera

Asus besteedt veel aandacht aan de camera van de Zenfone 5, en dat zie je meteen. De telefoon heeft een dubbele camera (zoals inmiddels ook wel de nieuwe standaard is geworden), met een speciale pro-modus in de software waarmee je alles van de ISO-waarde tot de belichtingstijd handmatig kunt instellen.

AI

Maar wat de camera echt interessant maakt is de geïntegreerde AI. De software kan objecten en ‘scenes’ herkennen en daar direct de instellingen op aanpassen. Een landschap heeft minder belichting nodig, een portret misschien wat meer. Dat zagen we terug tijdens onze korte test, al moeten we wat langer met de Zenfone 5 aan de slag om te kijken of een dergelijke ambitieuze feature altijd goed werkt.

Ook leert de camera van het gedrag van de gebruiker. De software onthoudt op welke manieren je bepaalde zaken fotografeert en welke instellingen je gebruikt, en zorgt de volgende keer dat die instellingen automatisch worden toegepast. Dat laatste konden we nog niet testen, maar we zijn erg benieuwd hoe dat er na een langere testperiode uit ziet.

Snel

De rest van de specificaties zijn op papier sowieso in orde (de nieuwe Snapdragon 636, 6 GB RAM, snelladen...), en hoewel dat in de praktijk moeilijk snel te testen is lijkt het er in eerste oogopslag op dat de Zenfone 5 inderdaad bijzonder snel is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten