Let hier op als je een Huawei-smartphone koopt

© PXimport

Let hier op als je een Huawei-smartphone koopt

Geplaatst: 22 juni 2019 - 13:04

Aangepast: 24 november 2022 - 13:39

Justin Doornekamp

De Verenigde Staten en China zijn verwikkeld in een handelsconflict en onder meer Huawei is daar flink de dupe van. De Chinese telefoonfabrikant wordt geconfronteerd met een Amerikaanse ban en dat raakt de smartphones van Huawei direct. Als consument moet je dan ook rekening houden met enkele zaken als je nu een telefoon van Huawei wilt kopen.

De VS plaatsten Huawei in mei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven alleen met specifieke goedkeuring producten en diensten mogen leveren aan het Chinese bedrijf. Al snel lieten bedrijven als Intel en Qualcomm weten geen chips meer te zullen leveren voor de toestellen van Huawei. Ook Google trok zijn steun in en dat kan verregaande gevolgen hebben voor iedereen die een smartphone heeft van de Chinese telefoonfabrikant.

Bekende apps verdwijnen

Google heeft nu al de toegang tot het Android-platform beperkt voor Huawei-telefoons. Op termijn kan dit ertoe leiden dat nieuwe smartphones niet over Google-apps als Gmail, Google Maps en YouTube beschikken. Bovendien zijn er geruchten dat ook de Facebook-apps niet meer te gebruiken zullen zijn in de toekomst.

Dit alles raakt niet alleen Huawei-telefoons, maar ook smartphones van Honor, een dochterbedrijf van Huawei. Vooralsnog heeft Google beloofd dat je de apps nog steeds kan gebruiken, maar of dit in de toekomst ook nog het geval zal zijn blijft nog de vraag.

Geen Android-upgrades

Een beperkte toegang tot Android betekent ook dat het besturingssysteem van Huawei- en Honor-toestellen niet meer van updates zal worden voorzien. Google werkt continu aan het verbeteren van Android en rolt nog wel eens een nieuwe versie van het besturingssysteem uit. Heb je een telefoon van Huawei of Honor, dan kun je een update krijgen naar Android Q en veiligheidsupdates verwachten. Androidversies na versie Q, die kans is klein. Om die reden werkt Huawei aan een eigen besturingssysteem.

Huawei P30

© PXimport

Conclusie

Er is vooral veel onzekerheid over de toestellen van Huawei en Honor. Veel zal afhangen van hoe lang de Amerikaanse ban van kracht blijft en of de Amerikanen met eventuele aanvullende regels komen. Vorig jaar onderging het eveneens Chinese ZTE eenzelfde lot, maar toen werd de ban na circa twee maanden opgeheven. Wanneer de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten afnemen, zal dat vermoedelijk een positief effect hebben op Huawei. Maar voor nu loop je met een Huawei- of Honor-toestel het risico dat je in de toekomst diverse apps niet meer kunt gebruiken en dat je geen nieuwe Android-updates meer ontvangt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten