Hoe werkt een frontcamera achter het smartphone-scherm?

© PXimport

Hoe werkt een frontcamera achter het smartphone-scherm?

Geplaatst: 9 juli 2019 - 06:40

Aangepast: 24 november 2022 - 13:40

Laura Jenny

De afgelopen maanden zijn steeds meer telefoonmakers gekomen met een camera die onder het telefoonscherm zit. Echter zit hij bij veel fabrikanten eigenlijk achter het scherm: hij klapt dan uit door middel van een klein motortje. Sinds kort is er echter ook een echte camera onder het scherm getoond, namelijk door Oppo.

In de smartphonewereld is momenteel een grote wedloop gaande, namelijk die van de fullscreen-mogelijkheid. Nu hebben veel telefoons nog een scherminkeping (een zogeheten notch), het zwarte gedeelte waarin vaak de speaker en de camera te vinden zijn. Nu kan de speaker anders geplaatst worden of zelfs via trillingen in het scherm geluid voortbrengen. Maar, die camera, dat is iets dat minder makkelijk te verstoppen is.

Oneplus 7 pop-up camera

© PXimport

Rechthoekig en toch nog een selfie

Vandaar dat menig smartphonemaker ervoor heeft gekozen om de camera met een motortje te laten omhoog komen. Zo kan het scherm helemaal rechthoekig zijn, zonder zo’n notch, en kan de gebruiker toch nog een selfie maken. Het lijkt er echter op dat er inmiddels een uitvinding is waardoor zo’n motortje helemaal niet meer nodig is. Tijdens het evenement MWC in Shanghai toonde Oppo als eerste smartphonefabrikant een telefoon waar geen motortjes aan pas hoeven te komen om toch die camera beschikbaar te maken.

In een video van slechts 20 seconden toont Oppo dit bijzondere toestel, dat kan worden gezien als een conceptcar onder telefoons. Je kunt het apparaat niet kopen, maar het belooft wel iets voor toekomstige Oppo-toestellen. Het filmpje geeft overigens weinig weg van de technologie, maar gelukkig is er inmiddels meer bekend. Het is bij dit toestel namelijk niet de camera die bijzonder is, maar het scherm zelf.

Lichtdoorlatend scherm

Het scherm is zo aangepast dat er licht kan worden doorgelaten, specifiek op die plek in het scherm waar de camera onder ligt. Je kunt dat gedeelte ook zien, want als de camera niet is ingeschakeld, dan is dit stuk iets donkerder dan de rest. Of dat erg zichtbaar is, dat lijkt er niet op, maar dat kunnen we natuurlijk pas echt goed testen als het eerste commercieel beschikbaar toestel met deze technologie er ook daadwerkelijk is.

Voor nu doen we het nog met camera’s die achter het scherm geplaatst zijn, zoals die van Oppo Reno en OnePlus 7 Pro. Die van OnePlus werkt als volgt: pas als je een selfie wil maken, dan komt de camera omhoog. Deze wordt omhoog gestuwd (en naar beneden getrokken) middels een klein, bijna geluidloos motortje. Dat motortje moet vrij sterk zijn, want in tests van OnePlus is gebleken dat een 50 pond wegend blok cement de camera alsnog niet naar beneden kan houden als hij eenmaal moet oppoppen.

Hoe stevig zoiets ook is, en hoe vaak hij ook is getest met uit- en inklappen en op de grond vallen, veel gebruikers willen het allerliefst een toestel dat altijd rechthoekig en blijft, zonder uitsteeksels. Ook is een mechanisch onderdeel in een smartphone altijd kwetsbaar, vooral als er stof en zand in het mechaniek komt. Alles wat beweegt, slijt immers. Het is duidelijk dat telefoonmakers zich dat ook realiseren en het lijkt Oppo als eerste te zijn gelukt om de frontcamera te verstoppen, zonder dat er een motortje nodig is.

Oppo frontcamera

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten