HTC U12 Plus – Glimmende topper krijgt het zwaar

© PXimport

HTC U12 Plus – Glimmende topper krijgt het zwaar

Geplaatst: 23 mei 2018 - 06:01

Aangepast: 24 november 2022 - 13:08

Rens Blom

HTC’s nieuwe U12 Plus-smartphone moet gaan concurreren met de vlaggenschepen van Samsung, Huawei, OnePlus en Apple. Op papier kan de HTC U12 Plus goed meekomen, maar is hij de adviesverkoopprijs van 799 euro daadwerkelijk waard? Dat bekijken we in deze eerste indruk.

Waar fabrikanten als Sony, OnePlus en Samsung twee high-end smartphones per jaar uitbrengen, kiest HTC ervoor om dit jaar één model uit te brengen. Na de U11 en U11 Plus van vorig jaar verschijnt halverwege juni het enige topmodel van dit jaar; de U12 Plus. Het toestel komt uit in drie kleuren: rood, zwart en zwart met een semitransparante achterkant. De rode versie oogt echter meer roze/paarse dan rood en lijkt als er licht op de achterkant schijnt opeens van goud. Bij het zwarte uitvoering met de semitransparante zwarte uitvoering krijgen we een kijkje onder de motorkap en zien we (delen van) componenten en connectoren. Beide varianten kennen we van de U11-serie, maar we waarderen het dat HTC de bijzondere kleuruitvoeringen opnieuw uitbrengt - zeker in een tijd waarin smartphones steeds meer op elkaar lijken.

Uiterlijk

Niet alleen de kleuren van de U12 Plus zijn herkenbaar, het hele uiterlijk van de telefoon doet veel denken aan de U11 Plus. De glazen behuizing glimt als een spiegel, wordt snel vies en is enorm glad. Opnieuw zit er een vingerafdrukscanner aan de achterkant en een usb-c-poort en speaker aan de onderkant. Opnieuw (en helaas) is de 3,5mm-audiopoort weggelaten omdat muziek luisteren via (meegeleverde) usb-c-oordopjes een betere luisterervaring mogelijk maakt, vindt HTC. Opnieuw is het beeldscherm 6 inch groot en langwerpig (18:9-verhouding). En opnieuw heeft het scherm geen inkeping aan de bovenkant, een zogeheten notch. Een leverancier vinden die genoeg notch-loze schermen kan leveren, was volgens HTC een flinke opgave. Steeds meer smartphones hebben namelijk wel een notch en leveranciers passen hun productie daarop aan. Dat de U12 Plus geen notch heeft maar een doorlopende balk aan de bovenkant, vinden wij niet ouderwets of storend overkomen – al kan het zijn dat jij daar anders over denkt.

Over de toegevoegde waarde van het knijpgevoelige frame, met de naam Edge Sense, kan ook gediscussieerd worden. Door te drukken in een zijkant van de telefoon, kun je bijvoorbeeld een spraakassistent oproepen, de camera starten of de zaklamp aanzetten. Deze vernuftig klinkende feature maakte zijn debuut op de U11 en werd ook in een paar andere HTC- en Google-toestellen gezet, maar op de U12 Plus voelt het knijpen nog steeds onwennig en niet zo intuïtief. Fijn is dat de telefoon – net als de U11 Plus – een ip68-certificering heeft en dus bestand is tegen water en stof.

Media has no description

© PXimport

Camera's

Voordat je denkt dat de U12 Plus qua ontwerp een rechtstreekse kopie is van zijn voorganger; dat is niet zo. Er zijn een aantal verschillen. Zo heeft de U12 Plus geen twee maar vier camera’s in totaal; twee voor en twee achter. De cameracombinatie aan de achterkant schiet naast normale foto’s (in 12 megapixel) ook beelden met een versterkt scherpte/diepte-effect (bokeh, in 16 megapixel). Bovendien belooft HTC twee keer zoomen zonder kwaliteitsverlies en tien keer hybride digitale zoom met relatief weinig kwaliteitsverlies. De voorbeeldfoto’s die de fabrikant in zijn presentatie aanhaalde, zien er veelbelovend uit. Tijdens de hands-on-sessie konden we ook wat plaatjes schieten en een kerktoren die we via de zoom dichterbij haalden, oogt scherp en lijkt weinig in te boeten aan kwaliteit. Ook normale foto’s zien er uitstekend uit, al hadden we na de goed presterende U11 Plus van vorig jaar niet anders verwacht. Of de U12 Plus even goede beelden schiet als de Samsung Galaxy S9 en iPhone X, durven we nu nog niet te zeggen. Andere functies van de U12 Plus-camera’s aan de achterkant zijn filmen in maximaal 4K-resolutie en 1080-video’s in slow-motion met 240 frames per seconde (fps). Dat laatste werkte op ons toestel nog niet vlekkeloos, wat hopelijk te wijten is aan de nog niet afgeronde software.

De twee 8 megapixel camera’s aan de voorkant van de U12 Plus kunnen ook bokeh-foto’s maken en ook hierbij geldt dat de eerste selfies er aardig uitzien. Zoals praktisch elke smartphonemaker dit jaar biedt ook HTC de mogelijkheid aan om de telefoon te beveiligen met gezichtsherkenning. De Face Unlock-functie werkt net als op andere Android-telefoons via de frontcamera (in dit geval camera’s) en niet zoals op de iPhone X via infraroodsensoren - die nauwkeuriger en dus veiliger zijn.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Beeldscherm

Het beeldscherm van de U12 Plus is met een grootte van 6 inch vergelijkbaar met die van concurrerende telefoons. Weliswaar zijn de randen rond het scherm beperkt, het blijft een fors toestel. Het scherm zelf is een lcd met een haarscherpe qhd-resolutie (2880 bij 1440 pixels) en ondersteuning voor hdr10-video’s op YouTube. Sommigen het (begrijpelijk) jammer vinden dat HTC – nog steeds – voor een lcd-scherm kiest in plaats van oled, zoals bijvoorbeeld Samsung, OnePlus en Apple (bij de iPhone X) doen.. Vervelender vinden we dat de U12 Plus niet draadloos kan opladen, wat door de glazen behuizing wel mogelijk is. Volgens HTC staat de oplaadmethode nog in de kinderschoenen, maakt het een telefoon dikker en was implantatie lastig door de aanwezigheid van het knijpgevoelige Edge Sense-frame. Daar kunnen we inkomen, maar concurrenten als de Galaxy S9 en iPhone X laden wel draadloos op en dat vinden we toch een handige extra.

Hardware

Gelukkig doet de HTC-telefoon qua hardware niet onder voor de concurrentie. Dankzij de nieuwste Qualcomm Snapdragon 845-processor en 6GB werkgeheugen behoort de U12 Plus tot de snelste smartphones van dit moment, zowel op papier als in de praktijk. Het opslaggeheugen is met 64GB van acceptabele grootte en is – fijn – uit te breiden met een micro-sd-kaartje van maximaal 2TB. Wie geen extra geheugen nodig heeft, kan een tweede simkaart in dat slot stoppen voor dual-sim-functie. De U12 Plus ondersteunt alles wat je anno 2018 van een vlaggenschip verwacht: nfc, bluetooth 5.0, gigabit-internet, Quick Charge 4-snelladen via usb-c. Om voort te borduren op dat laatste: de accu van de U12 Plus is vermoedelijk groot genoeg om het een dag uit te houden, maar ten opzichte van de U11 Plus is de capaciteit lager (3500 mAh tegenover 3930 mAh).

Media has no description

© PXimport

De HTC U12 Plus draait – niet minder dan logisch – op Android 8 Oreo en ondersteunt Project Treble voor snellere en naadloze Android-updates. Google bracht recent een developer preview uit van de komende Android-versie genaamd P en deze preview is al te installeren op een tiental telefoons. De U12 Plus krijgt ook ondersteuning voor de preview, maar wanneer kan HTC nog niet zeggen. Een woordvoerder van het bedrijf laat desgevraagd weten dat de preview-ondersteuning vermoedelijk na de lancering van de telefoon komt, dus eind juni of in juli. Google brengt Android P naar verwachting in augustus uit. Voorlopig draait de U12 Plus dus nog op Android Oreo, waar HTC relatief weinig aan heeft gesleuteld. Wel heeft de fabrikant een aantal overbodige applicaties geïnstalleerd, waaronder een matige toetsenbord-app met reclame. Ook het bekende Blinkfeed-scherm met allerlei updates én ongevraagde reclames is weer aanwezig, al blijven wij ons afvragen wie HTC daar een plezier mee doet. De smartphonemaker lijkt ook nog niet te weten op welke digitale spraakassistent het wil inzetten, en levert er daarom maar drie mee. Google Assistant, Amazon Alexa en HTC’s eigen (beperkte) Sense Companion-hulpjes zijn op de U12 Plus geïnstalleerd, al werkt geen van allen op dit moment in het Nederlands. Bij Google Assistent komt daar binnen een paar maanden verandering in, heeft Google onlangs laten weten.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Succes?

Voor HTC is de U12 Plus een belangrijk toestel: het is dit jaar het enige vlaggenschip, traditioneel het model waar een fabrikant de meeste winst op maakt. Goede verkopen zijn geen overbodige luxe voor HTC, dat zijn verkoopcijfers al jaren terug ziet lopen. De vraag is of de U12 Plus hier verandering in kan brengen. Aan de telefoon zelf lijkt het niet te liggen: het uiterlijk is op wat kleine puntjes na dik in orde, de hardware doet niet onder voor die van de concurrentie en HTC’s software is over het algemeen prima. Het punt is: is de U12 Plus goed en onderscheidend genoeg om hem te verkiezen boven een Samsung Galaxy S9, OnePlus 6 of iPhone X? Wij hebben onze twijfels, en dan helpt de adviesverkoopprijs van 799 euro niet mee. De Galaxy S9 en OnePlus 6 zijn honderden euro’s goedkoper, de iPhone X is duurder maar heeft ook een iets andere doelgroep. De HTC U12 Plus lijkt een hele goede smartphone, maar vanwege zijn prijs en de sterke en bekende concurrenten zal het voor HTC lastig worden om mensen tot aanschaf te verleiden.

De HTC U12 Plus verschijnt halverwege juni voor 799 euro in drie kleuren. Computer!Totaal zal tegen die tijd een uitgebreide review van de smartphone publiceren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten