Skullcandy Crusher Evo – Crusher ANC zonder ANC

Door: Wesley Akkerman | 05 oktober 2020 09:26

Skullcandy Crusher Evo
Review

De Skullcandy Crusher Evo is sinds begin september verkrijgbaar in Nederland voor een verkoopadviesprijs van 169,99 euro. Het is een hoofdtelefoon die tot 40 uur meegaat op een volle accu en beschikt over een behoorlijk basgeluid, maar het zonder active noise cancelling moet doen.

Skullcandy Crusher Evo

Prijs: 169,99 euro
Batterijduur: 35 to 40 uur
Frequentiebereik: 20Hz – 20kHz
Impedantie: 32 Ohms
Functies: Sensory Bass, Personal Sound, Tile
Verbindingen: Bluetooth 5.0 met aptX HD, USB-C, 3,5mm koptelefooningang
Gewicht: 312 gram
Meegeleverd: 3,5mm stereo-kabel, USB-C-kabel, instructieboek, opberghoes
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Batterijduur
 • Sensory Bass
 • Personal Sound
 • Stoer design
 • Breed, prettig geluidsveld
 • Minpunten
 • Niet geschikt voor elk genre
 • Lijkt sterk op Crusher ANC
 • Geen active noise cancelling

In vergelijking met de eerder gelanceerde Skullcandy Crusher ANC is de Skullcandy Crusher Evo een budgetvriendelijke hoofdtelefoon. 170 euro is nog steeds een flink bedrag, maar dat is bijna de helft goedkoper dan de introductieprijs van de ANC. Inmiddels is de Crusher ANC flink in prijs gedaald en komt die gevaarlijk dichtbij de Crusher Evo. Dan rijst de vraag: welke van de twee koptelefoons kun je nu het beste kopen? En nog belangrijker, waarom?

Skullcandy Crusher Evo

In de basis is de Skullcandy Crusher Evo bijna gelijk aan de Crusher ANC. Beide koptelefoons zijn behoorlijk licht en flexibel en passen perfect op het hoofd. De zachte oorkussens, gemaakt van memory foam, gaan ook prima om de oren en blijven goed zitten (al moeten we daar we de kanttekening bij zetten dat we geen bovengemiddeld grote oren hebben).

Bovendien hebben beide modellen knoppen op de oorschelpen zitten. Rechts zitten drie knoppen waarmee je de muziek pauzeert, telefoongesprekken aanneemt en een stemassistent (zoals Siri of Google Assistent) aanspreekt, evenals knoppen voor het volume en het volgende of vorige nummer. Alle functies zijn verspreid over drie knoppen. De eerste keer is het even wennen welke knop wat precies doet, maar, net zoals we al concludeerden in de review van de Crusher ANC, het werkt stukken beter dan touchbediening. De feedback is belangrijk als je niet ziet wat je doet.

Op de andere oorschelp zit een audiojack (voor wanneer je koptelefoon leeg is en je hem alsnog wil gebruiken), een usb-c-poort (voor het opladen), de aan/uit-knop (waarmee je ook de koppeling via bluetooth verricht) en de slider voor het basgeluid. Die slider was al indrukwekkend te noemer op de Crusher ANC en hij is niet minder indrukwekkend op de Skullcandy Crusher Evo.

Skullcandy Crusher Evo

De belangrijke Sensory Bass

Met de slider pas je het bereik van de basweergave aan. Bij veel nummers kan dit toegevoegde waarde hebben, waardoor we er ook nu nog steeds heel erg blij van worden. Muziek klinkt ontzettend warm waar dat moet en komt echt keihard binnen op andere momenten. Gelukkig heb je met de slider helemaal zelf in de hand in hoeverre die punch binnenkomt. We raden aan hem niet helemaal open te zetten, want dat is echt een aanslag voor je oren. Desondanks blijft het verbluffende technologie, die de Skullcandy-koptelefoons een streepje voor geeft op de concurrentie.

Over het algemeen zijn we ook echt te spreken over de geluidskwaliteit van de Crusher Evo. Het geluidsveld klinkt behoorlijk breed. Nergens hebben we het idee dat bepaalde tonen of lagen afgemeten worden, waardoor veel muziekstijlen goed tot hun recht komen. Soms komt het voor dat de baslaag net even te goed z’n best doet, waardoor klanken nog wel eens kunnen wegvallen. Maar dan schuif je de regelaar meer naar beneden en lost het probleem zich vanzelf op. Wel valt op dat Skullcandy zich vooral lijkt te richten op muziek met veel bas. Denk dan aan (ouderwetse en moderne) r&b, dance en rock en in mindere mate genres als soft rock en country.

Skullcandy Crusher Evo

Persoonlijk geluid

Wat heel veel invloed heeft op de klank van de muziek is het persoonlijke geluid. Dat persoonlijke geluid wordt Personal Sound van Audiodo genoemd. Skullcandy heeft dit in samenwerking met het Zweedse Audiodo ontwikkeld. Via de gratis app, te downloaden voor Android en iOS, kan de koptelefoon een persoonlijk geluidsprofiel samenstellen, waardoor de muziek op jouw gehoor afgesteld wordt.

Dat gaat door middel van een aantal piepgeluiden. Je zet de koptelefoon op, geeft binnen de app aan dat je het persoonlijke geluid wil afstellen en krijgt vervolgens een serie tonen te horen waarvan je moet aangeven of je die hoort of niet. Aangeraden wordt dit in een stille omgeving te doen. Omdat de Skullcandy Crusher Evo geen active noise cancelling heeft, konden we de piepjes niet altijd goed horen omdat de bovenburen hier op dat momenteel veel geluid produceerden. Dat is een persoonlijke situatie, maar we weten wel dat ANC dat probleem zou kunnen wegnemen. Desondanks hebben we toch het idee dat het persoonlijke geluid goed afgesteld is.

In ons geval resulteert het in geluid dat standaard al meer voorzien is van een baslaag en veel compacter klinkt. Wanneer we Personal Sound uitschakelen, dan klinkt de muziek wat breder, verder weg, meer helder en minder zwaar, wat in principe ook al heel goed is. Zonder het persoonlijke geluid maken we veel meer gebruik van de Sensory Bass-slider. We maken we dus weinig gebruik van de slider wanneer ons persoonlijke geluidsprofiel ingeschakeld is, maar daar hebben we vrede mee. Het geluid klinkt immers goed in deze stand. En dat is het belangrijkste. Bovendien maak je toch gebruik van één van de tofste functies van deze koptelefoon; het persoonlijke geluid.

Skullcandy Crusher Evo

Gaat ontzettend lang mee

Een ander aspect waar we zeer over te spreken zijn, is het feit dat de ingebouwde accu tot veertig uur mee kan gaan. Dat is afhankelijk van het gebruik van de slider. Maar als je er op een rustige manier mee omgaat, dan hoef je je dus voorlopig geen zorgen te maken dat de accu leeg raakt. Bovendien: wanneer je hem tien minuten aan de oplader legt, dan kan die weer voor tien uur meegaan. Je kunt het batterijniveau helaas niet op de koptelefoon checken, maar het overgebleven percentage wordt wel duidelijk aangegeven in de app.

Verder is het handig om te weten dat ook de Skullcandy Crusher Evo Tile-technologie aan boord heeft. Daardoor kun je de koptelefoon snel terugvinden wanneer je hem kwijt bent. Ook levert de fabrikant standaard een audiokabel (maar wanneer je hem gebruikt verlies je wel toegang tot de extra bas en het persoonlijke geluid) en een handig tasje mee. Toegegeven, die opberghoes is niet net zo luxe als die van de ANC, maar de introductieprijs ligt dan ook een stuk lager.

Skullcandy Crusher Evo

Dingen om rekening mee te houden

Los van de nadelen die we her en der genoemd hebben vinden we het nog noemenswaardig dat de koptelefoon best strak kan zitten. Ja, hij is flexibel en licht, maar als je een volle bas haar bovenop hebt dan kan die aan de haren trekken. En dat levert toch wat oncomfortabele situaties op wanneer je daar geen rekening mee houdt. Ook klinken telefoongesprekken ook niet ideaal voor de persoon aan de andere kant, is ons verteld. Alsof we in een soort verkeerskegel zaten, zo klonk het.

Dan is er nog het probleem met de app. In principe is er niets mis met de app wanneer alles in één keer goed ingesteld wordt. Maar wanneer je het niet eens bent met het geluidprofiel, en je niet constant tegen dat verkeerde profiel in de app wil aankijken, dan moet je door flink wat hoepels springen om de boel gereset te krijgen. Je moet de headset terugbrengen naar de fabrieksinstellingen, de app opnieuw installeren en de Crusher Evo uit je lijst met bluetoothapparaten halen. Vervolgens moet je de test opnieuw uitvoeren, in de hoop dat het nu wel goed gaat. Dat had toch iets gemakkelijker gekund.

Skullcandy Crusher Evo

Skullcandy Crusher Evo – conclusie

Over het algemeen zijn we zeer te spreken over de Skullcandy Crusher Evo. Ondanks zijn relatief lage prijskaartje haal je toch een premium headphone in huis. Het geluid klinkt echt heel goed en kan zelfs op je eigen gehoor afgestemd worden via de app. Daarnaast ziet de hoofdtelefoon er ook gewoon tof uit, vinden we de knoppen fijn en is de slider een unieke functie.

Maar de Evo is niet echt beter dan de eerder uitgebrachte Crusher ANC. Aangezien die koptelefoon flink in prijs gezakt is en nu bijna net zo duur is als de Crusher Evo, kun je je hardop afvragen of je niet beter voor die koptelefoon kunt gaan. Daar zit immers active noise cancelling op. In vergelijking met de Crusher ANC klinkt de Crusher Evo misschien nét even wat beter, waardoor je er iets meer genres op kunt afspelen, maar over het algemeen is de ANC toch nog echt de betere van de twee vanwege de active noise cancelling en de premium opbergcase.

In vergelijking met andere populaire koptelefoons, zoals de Sony WH-1000MX3 (of M4), Bowers & Wilkins PX5 en Philips PH805 wint de Skullcandy Crusher Evo het op het gebied van de basweergave en een hippe uitstraling. Het merk is immers veel stoerder dan de drie hierboven genoemde merken. En aangezien je een koptelefoon op doet en iedereen ziet wat je draagt, is het van belang dat de stijl bij je past. De headset zit comfortabeler dan die van Philips, is inklapbaar en daardoor beter mee te nemen dan bijvoorbeeld de PX5, maar wint het helaas niet op het gebied van algemene audioweergave wanneer je hem naast de Sony-headphones legt.

Skullcandy concurreert hier dus onder meer door zichzelf. Mocht de Crusher Evo snel in prijs dalen en de Crusher ANC op dit nieuwe prijspunt (we hebben voor minder dan 190 euro online zien staan) blijven hangen, en je vindt active noise cancelling niet het belangrijkste, dan zijn er weinig redenen om de Skullcandy Crusher Evo niet op je hoofd te zetten.

0 Reactie(s) op: Skullcandy Crusher Evo – Crusher ANC zonder ANC

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.