De beste nieuws-apps: belangrijker dan ooit

Door: Ronald Smit | 06 april 2020 05:53

Met de nieuwsapp Flipboard stel je zelf je eigen digitale magazine samen.
Review

Nieuws-apps zijn in tijden van crisis belangrijker dan ooit. We zetten de meest betrouwbare en beste nieuws-apps voor je op een rijtje. Altijd handig om er een paar van op je smartphone of tablet klaar te hebben staan.

Nu.nl

Het is opvallend om te zien dat veel Nederlandse kranten sinds het begin van de corona-crisis hun nieuws juist nu achter een betaalmuur verstoppen. Veelal betreft het hier een hardere betaalmuur dan voorheen, die je niet meer kunt omzeilen. Alleen door echt in te loggen en te betalen. Een ietwat twijfelachtige praktijk, maar ook een moeilijk geval. Enerzijds zou iedereen juist nu toegang moeten hebben tot de meeste recente ontwikkelingen. Anderzijds moeten journalisten ook betaald worden. Gelukkig zijn er steeds meer nieuwsorganisaties die én gratis nieuws aan kunnen bieden én hun journalisten netjes betalen. Nu.nl is daarvan een voorbeeld. En daarmee hebben we meteen onze eerste nieuws-app te pakken.

Je vindt in de app Nu.nl niet alleen het laatste nieuws in, maar ook de laatste tijd meer verdiepende artikelen. Daarmee wordt nu.nl een steeds geduchter concurrent van kranten, waarbij tegelijk ook is afgerekend met de oude verzuiling van die media. Nu.nl is neutraal, brengt het laatste nieuws rap en is - toch wel het belangrijkste - betrouwbaar. Voor Nederlandstalig nieuws dat gewoon vrij toegankelijk is ontkom je er bijna niet aan. Hieronder volgen nog wat nieuws-apps die wat ons betreft de moeite waard zijn!

Teletekst

Een toch wel bijzondere app: NOS Teletekst (Androidversie, iOS-versie). Teletekst is natuurlijk een oeroud digitaal medium, maar nog altijd populair. Verwacht hier geen diepgravende achtergronden, maar gewoon het laatste nieuws ‘as it happens’. Niet alleen beschikbaar op je tv, maar ook in app-vorm. En daar waar teletekst in het buitenland vaak op de nominatie staat om afgeschakeld te worden (of dat al is), is het in Nederland nog altijd populair. En waarom ook niet? Want: to the point en betrouwbaar.

NOS teletekst staat nog steeds als een huis, en heeft de overstap naar online alweer een flinke tijd terug succesvol gemaakt. Goud van oud dus en een van die nieuws-apps die je moet koesteren
NOS teletekst staat nog steeds als een huis, en heeft de overstap naar online alweer een flinke tijd terug succesvol gemaakt. Goud van oud dus en een van die nieuws-apps die je moet koesteren.

CNN

Als je op zoek bent naar meer internationaal georiënteerd nieuws, dan is CNN natuurlijk een grote naam. En daar waar veel andere Amerikaanse nieuwszender vaak behoorlijk gekleurd zijn door politieke stromingen, valt dat bij CNN reuze mee. Ze zitten nog altijd bovenop het nieuws, en veel van de activiteiten zijn naar de online tak van sport verplaatst. Waaronder dus ook de gelijknamige app CNN valt. Je treft er wereldnieuws in aan, dankzij CNN International zie je zeker niet alleen Amerikaans nieuws.

Flipboard

Flipboard is een nieuwsverzamelaar. Je configureert de app (iOS-versie, Androidversie) naar je interesses en vervolgens zie je het nieuws op die gebieden binnenstromen. En daarbij worden zowel nationale als internationale media mee gepakt. Dat alles verpakt in een aantrekkelijke gebruikersinterface waarin je als het ware door pagina’s met verzamelde berichten heen bladert.

Blendle

Alle bovengenoemde nieuws-apps zijn gratis, net als de erin aanwezige content. Blendle(iOS-app, Android-app) pakt het anders aan; voor een maandabonnement krijg je toegang tot een uitgebreide selectie artikelen uit kranten- en tijdschriften. Veel Nederlands, maar zeker ook een Engelstalig deel. Nadeel is dat veel Nederlandse kranten zich hebben teruggetrokken uit het Blendle-project omdat ze de app vooral als concurrentie zien. An sich geen probleem, er is zonder meer méér dan genoeg in te vinden! Voor echte nieuwsjunkies die vooral ook de achtergronden van het nieuws willen weten een must-have. Voor het harde nieuws is de app minder geschikt; daarvoor kun je een van de hiervoor genoemde apps inzetten. Extra voordeel van alle genoemde nieuws-apps: bij vers nieuws krijg je direct een seintje, geen papieren krant die daar tegenop kan!

0 Reactie(s) op: De beste nieuws-apps: belangrijker dan ooit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.