Fitbit Sense - Vinger aan de pols

© PXimport

Fitbit Sense - Vinger aan de pols

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:47

Joris Peterse

Meer dan ooit is gezondheid iets om in de gaten te houden, Fitbit speelt daar slim op in door z’n nieuwste smartwatch uit te rusten met nóg meer sensoren. Zo kan de Fitbit Sense nu ook een vinger aan de pols houden voor wat betreft de huidtemperatuur en hartslagritme (ECG's). Slimme toevoegingen, of makkelijk scoren in tijden van Corona? Je leest het in deze Fitbit Sense review.

Aangezien koorts een van de meest kenmerkende eerste symptomen is van Corona, maar ook een gewone griep, kan het nooit kwaad je lichaamstemperatuur actief te blijven meten. Laat ik daarom ook maar meteen met de deur in huis vallen: de Fitbit Sense is niet voorzien van een thermometer om de lichaamstemperatuur op te meten. Een van de nieuwe functies is de mogelijkheid om de huidtemperatuur te meten. De Fitbit Sense doet dat in de nacht en analyseert op basis van de afgelopen nachten of je huidtemperatuur iets hoger of iets lager ligt dan gemiddeld over de afgelopen dertig dagen. Daarmee zou je, in theorie koortsachtige verschijnselen eerder kunnen spotten. Maar het is natuurlijk vatbaar voor andere factoren, wanneer je met je arm onder de deken slaapt of met je arm buiten de deken met het raam open, kunnen de waardes al variëren.

Wat je precies met deze temperatuurmeting kunt, wordt absoluut niet duidelijk in de app. In praktijk merkte ik ook dat deze meting beïnvloedbaar is door externe factoren, zoals ergens anders slapen, slapen met de arm boven de deken of slapen met het raam open. Bovendien lijkt het een lokkertje naar de Fitbit Premium-abonnementsdienst, die deze data uitgebreider voorschotelt: in plaats van een algemene waarde krijg je een huidtemperatuur-overzicht van de hele slaapperiode. Maar wat je met deze gegevens kunt is me nog steeds wat onduidelijk. Bovendien geeft mij het een naar gevoel, er wordt verwacht dat je maandelijks tien euro neerlegt om functies van een smartwatch van 330 euro te kunnen gebruiken. Dat voelt als prijzige koppelverkoop.

Fitbit Sense - Vinger aan de pols-18817887

© PXimport

Fitbit Sense - Vinger aan de pols-18817888

© PXimport

Fitbit Sense - Vinger aan de pols-18817889

© PXimport

Fitbit Premium

Het Fitbit Premium-abonnement biedt vooral analyses over de verzamelde data. Zo kun je zonder het abonnement zien hoe lang je hebt geslapen en in welke fases, met Premium zie je of je je voldoende herstelt en of je onrustig hebt geslapen. Ook krijg je extra gezondheidsstatistieken die tijdens het slapen worden gemeten, zoals de ademhalingsfrequentie en hartslagvariabiliteit. Leuke data voor wie veel bezig is met zijn gezondheid, maar wie graag fitter wilt blijven heeft er weinig aan.

Fitbit Sense - Vinger aan de pols-18817890

© PXimport

Fitbit Sense - Vinger aan de pols-18817891

© PXimport

Fitbit Sense - Vinger aan de pols-18817892

© PXimport

Pas wanneer je Fitbit Premium hebt, mag je de uitgebreide gegevens inzien.

ECG

Een andere nieuwe mogelijkheid die Fitbit heeft toegevoegd is de functie om een hartfilmpje (ECG’s) te maken. Hiermee is Fitbit samen met Apple de enige fabrikant die dit aanbiedt, je kunt namelijk niet zomaar meten en claims maken zonder medische goedkeuring. Door dit aan te bieden maakt Fitbit eindelijk een nodige inhaalslag ten opzichte van de Apple Watch. Dat is hard nodig, want Fitbit’s smartwatches begonnen wel erg in de schaduw te staan van de Apple Watch door een schaamteloos gekopieerd ontwerp en minder gezondheidsfunctionaliteit. Met de ECG’s, verbeterde slaapanalyse met Fitbit Premium, huidtemperatuur en (wat overbodige) bloedzuurstofwaardemeting is de gezondheidsfunctionaliteit eindelijk weer beter dan de smartwatch van Apple.

Een hartfilmpje maak je door twee minuten de hoeken van het horloge met je vingers aan te duwen. Je moet deze dus handmatig starten. Let er echter wel op dat het maken van een hartfilmpje niet mogelijk is als je hartslag boven de 120 bpm zit, of onder de 50 bpm. Het hartfilmpje kan bijvoorbeeld mogelijke ritmestoornissen oppikken. Het filmpje is te exporteren naar een PDF, welke je met je huisarts kunt delen. Vooral als je wat ouder bent of wel eens een onregelmatig ritme opmerkt, is dit zeker een waardevolle toevoeging.

Fitbit Sense - Vinger aan de pols-18817893

© PXimport

Sportcoach

De functionaliteit (en het ontwerp) van de Fitbit Sense is verder gelijk met de eveneens nieuwe Fitbit Versa 3, waarvan de review ook binnenkort verschijnt. Er is stappenmeting, bewegings- en activiteitsdetectie en ingebouwde GPS die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je hardloop- of fietsroute in kaart te brengen. De waterdichte behuizing zorgt ervoor dat je ermee kunt zwemmen en je je geen zorgen hoeft te maken als het horloge per ongeluk nat wordt. De smartwatch vertelt je precies hoeveel je hebt bewogen en wat je daarbij hebt verbrand. Tevens kan het horloge oefeningen aanbevelen om nog gezonder en fitter te worden, of je juist helpen op kalme momenten goed te ontspannen.

De Fitbit Sense is vooral een smartwatch die je helpt om gezonder en fitter te worden. Veel extra functionaliteit is er dus niet beschikbaar. Natuurlijk kun je de tijd zien, waarbij de toevoeging van een always-on-scherm erg prettig is. Dat werkt wel nadelig op je accuduur, het horloge gaat dan nog zo’n twee à drie dagen mee, in plaats van een dag of vijf. Verder kunnen Rabobank- en ABN Amro-klanten het horloge gebruiken om te betalen en kun je Spotify bedienen.

Het horloge heeft verwisselbare bandjes, die helaas niet universeel zijn. Via Chinese webshops kun je vaak goedkoop een extra horlogebandje op de kop tikken. Dat kan geen overbodige luxe zijn, want in mijn geval zorgde het standaard rubberbandje al snel voor huidirritatie. Een stoffen of metalen bandje kan dat voorkomen. Fitbit biedt zelf ook andere horlogebandjes aan. Houd er rekening mee dat deze wel erg prijzig zijn.

Fitbit Sense - Vinger aan de pols-18817894

© PXimport

Conclusie

De Fitbit Sense is de uitstekende sportcoach om je pols die je van Fitbit gewend bent, maar dan aangevuld met extra sensoren om je gezondheid beter in de gaten te kunnen houden. Geen overbodige luxe, vooral als je al een dagje ouder bent of je gezondheid je wel eens in de steek laat. Vooral in tijden als deze dus. Desondanks zou alle functionaliteit gewoon beschikbaar moeten zijn zonder Fitbit Premium-abonnement, dit voelt als koppelverkoop. De toegevoegde waarde van de huidtemperatuurmeting is ook nog onduidelijk. Laatste puntje van kritiek is tenslotte het gekopieerde ontwerp, het zou fijn zijn als Fitbit een eigen herkenbaar ontwerp aan zijn horloges meegeeft.

Ons oordeel

7Score

Fitbit Sense

Prijs € 329,-
Kleuren Wit, grijs
Platform Android, iOS, Windows
Scherm 1,58 inch oled (336 x 336)
Formaat 40 x 40 x 1,2 cm
Sensoren Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter, thermometer
Connectiviteit Bluetooth 5.0, wifi, NFC
Overig waterdicht, verwisselbare bandjes, GPS
Website www.fitbit.com/nl

  • Pluspunten

  • Uitgebreide gezondheidsmeting

  • Uitgebreide slaapmeting

  • Mooi scherm

  • Minpunten

  • Fitbit Premium koppelverkoop

  • Afgekeken ontwerp

  • Meerwaarde huidtemperatuur- en bloedzuurstofmeting onduidelijk

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000