Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones

Geplaatst: 23 oktober 2020 - 15:48

Aangepast: 25 november 2022 - 10:36

Joris Peterse

De nieuwste generatie iPhones verschijnt in meerdere smaken. Zo heb je kleine iPhone 12 Mini, de over-de-top iPhone 12 Pro en nog net iets grotere Pro Max en deze reguliere iPhone 12. En om eerlijk te zijn, deze iPhone 12 zou nog wel eens de interessantste smartphone uit de serie kunnen zijn. Het waarom, dat lees je in deze iPhone 12 review.

De iPhone 12 is (logischerwijs) de opvolger van de iPhone 11, die op zijn beurt weer de iPhone Xr opvolgde. Wanneer je de toestellen naast elkaar legt zie je weinig grote verschillen. De voorgangers zijn allebei zeer degelijke smartphones, maar tijdens het reviewen kwam ik niet van het gevoel af dat een deel van het bestaansrecht van de iPhone 11 en iPhone Xr bestond uit het in het zonnetje zetten van (de respectievelijk) nog duurdere iPhone 11 Pro en iPhone Xs. Vooral het verouderde schermpaneel voedde dit gevoel. Bij de iPhone 12 is dat gevoel volledig weggeslagen door Apple. Sterker nog, het is wellicht de verstandigste keuze voor wie op dit moment op zoek is naar een nieuwe iPhone.

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817852

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817853

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817741

© PXimport

Schermvernieuwing

Want je raadt het al, de (letterlijk) meest in het oog springende vernieuwing van de iPhone 12 ten opzichte van zijn voorgangers is het verbeterde beeldscherm. De iPhone 12 is uitgerust met een oled-schermpaneel én Full-HD-resolutie. Een flinke verbetering ten opzichte van de 720p- LCD-schermen van zijn voorgangers. De gebruikte schermpanelen zijn ook dik in orde, de helderheid is goed en de kleurweergave is erg natuurgetrouw afgesteld. De foto’s en video’s die je maakt komen nu veel beter tot hun recht en ook het kijken van video op bijvoorbeeld YouTube is veel prettiger.

Vergeleken met het scherm van de Pro uitvoering merk je dat de maximale helderheid iets lager is. Op papier is het scherm van de iPhone 12 iets minder scherp, maar om eerlijk te zijn zie ik dat met het blote oog niet. Het gebruikte schermpaneel heeft geen hogere verversingssnelheid, wat zou zorgen voor vloeiender lopende beelden.

Het 6,1 inch schermpaneel heeft dezelfde grootte als de iPhone 11 en ook de grote scherminkeping aan de bovenzijde is gebleven om de selfiecamera, microfoon en andere benodigde sensoren voor de 3D-gezichtsontgrendeling kwijt te kunnen. Hoewel de schermgrootte gelijk is gebleven is de iPhone 12 overigens wel een tikje kleiner en lichter dan de iPhone 11. Wellicht heeft Apple alle onderdelen nog ietsje compacter weten te behuizen, maar wellicht is dit verschil ook te verklaren door de gebruikte accu, die minder capaciteit heeft dan zijn voorganger. Dat is gek, vooral omdat de iPhone 12-serie de eerste smartphones van Apple zijn die kunnen verbinden met 5G.

@powerunlimitednl

-

iPhone met 5G

Sinds het voorjaar zijn de eerste 5G-smartphones op de markt verschenen en in de zomer hebben providers hun 5G-netwerken aan kunnen zetten. De iPhone 12-serie is dus de eerste serie iPhones die klaar zijn voor het nieuwe 5G-netwerk. Dat is prettig, want dankzij 5G heb je hogere snelheden en heb je een smartphone die klaar is voor de toekomst, dat laatste punt is een mooi één-tweetje met de langdurige update-ondersteuning die Apple biedt. Met de iPhone 12 kun je jaren vooruit, zonder iets te hoeven missen.

Toch zijn er wel wat kanttekeningen over 5G. De eerste kanttekening liet ik al doorschemeren: 5G weegt zwaarder op je accu. En de accucapaciteit van de iPhone 12 is niet best. Hierdoor zul je merken dat je accu nog sneller op gaat als je onderweg bent. Wanneer je je iPhone op 4G of wifi gebruikt gaat de accu ongeveer een dag mee (afhankelijk van je gebruik).

De tweede kanttekening is 5G in Nederland. Het écht grote snelheidsverschil ga je merken wanneer de 3,5Ghz-band in gebruik genomen kan worden. In Nederland wordt die frequentieband echter al gebruikt voor andere doeleinden, waardoor het waarschijnlijk nog jaren duurt voordat je optimaal 5G kunt benutten. De 5G-frequenties die nu worden gebruikt bieden wel een merkbaar snelheidsverschil, maar revolutionair is het nog niet te noemen. Kortom, 5G is een zeer prettige toevoeging, waarmee je smartphone klaar is voor de toekomst. Maar laat 5G geen reden zijn om nu een goed-werkende smartphone in te ruilen voor eentje die verbindt met het nieuwe netwerk. Voor 5G kun je beter nog even wachten.

Laat 5G nog geen doorslaggevende reden zijn je huidige goed-werkende smartphone in te ruilen.

-

Snelste chipset voorhanden: A14

De 5G-mogelijkheden zijn natuurlijk niet de enige snelheidswinst die de chipset van Apple biedt. De iPhone 12-serie beschikt over een nieuwe generatie chipset, die natuurlijk ook weer betere eigenschappen heeft op onder andere het gebied van rekenkracht en energieverbruik. Deze Apple A14 Bionic chip zagen we al eerder terug in de 2020-generatie van de iPad Air. Het grootste verschil is echter onzichtbaar: de chipset is 5nm (nanometer) in plaats van 7nm. In praktijk merk je weinig verschil, de iPhone 12 is uiterst snel en krachtig. Maar dat waren de vorige generaties van de iPhone ook, omdat Apple’s chipset op het gebied van prestaties al jarenlang rondjes loopt om chipsets van bijvoorbeeld Qualcomm, MediaTek en Samsung, die we terugvinden in de meeste Android-smartphones.

De overige specificaties van de iPhone 12 zijn eveneens dik in orde, het enige puntje van kritiek is dat het basis-opslaggeheugen van 64GB wel erg karig is.

Opladen met MagSafe

Het MagSafe oplaadsysteem waarmee je de nieuwe iPhone kunt opladen is bijzonder slim uitgevoerd. Het is een (bedraad) magnetisch blokje dat je op de achterkant van de iPhone plaatst. Het blokje klikt magnetisch automatisch goed vast (precies op het Apple-logootje) en laadt vervolgens de smartphone draadloos op. Er zijn ook speciale hoesjes waar een magneet in zit, zodat je de MagSafe-oplader op je hoesje van je iPhone plaatst en de smartphone door het hoesje heen opgeladen wordt.

Omdat de magneet aan zowel de oplader als in de iPhone zit, kunnen er nu zelfs accessoires gemaakt worden die je magnetisch aan de achterkant je toestel plaatst. Zoals een pasjeshouder. Houd je je pasjes graag bij je iPhone, let dan wel even op. Oude pasjes met een magneetstrip kunnen beschadigd raken door de MagSafe-magneet. De meeste moderne (bank)passen maken echter gebruik van een chip.

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817854

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18534772

© PXimport

Het MagSafe-oplaadsysteem klikt magnetisch vast aan de hoes of de iPhone zelf.

@powerunlimitednl

-

Dubieuze keuzes

Eén van de meest opvallende bekendmakingen tijdens de presentatie van de nieuwste generatie iPhones, is dat er geen stekker meer in de doos zit. Wel een oplaadkabeltje overigens. Dat er geen stekker in de doos zit kan vervelend zijn, maar zo’n enorm gemis is het niet. Bijna iedereen heeft wel een oplader in huis. Wat meer tegen de haren in strijkt is dat Apple dit aankondigt als een groen besluit. Minder e-waste en kleinere doosjes voor de iPhones. Zonder enig besef van ironie en met een flinke marketingsaus schepte Apple op over de keuze... Apple is een bedrijf dat zijn elektronica in mens- en milieuonterende Chinese sweatshops laat fabriceren, zijn producten nagenoeg onrepareerbaar maakt en de audio-uitgang van iPhones verwijdert om muziekluisteraars op te zadelen met e-waste als dongels en slijtende bluetooth-oortjes.

Het groene argument is bepaald niet geloofwaardig, de mogelijke redenen van Apple laten zich raden. Het kabeltje in de doos en het vernieuwende MagSafe-oplaadsysteem moeten in een stekkerblok met usb-c uitgang. Die stekkerblokken zijn nog tamelijk zeldzaam, en moeten dus nieuw aangeschaft worden. Over usb-c gesproken. Dat Apple weigert de universele poort op de nieuwe generatie iPhones te plaatsen en nog altijd kiest voor de hevig verouderde en minderwaardige Lightning-aansluiting is niet goed te praten. Vooral omdat Macbooks en iPads wél met usb-c komen. De universele aansluiting, waarbij je al je apparatuur met één kabel aansluit en oplaadt zou niet alleen meer mogelijk maken, maar ook Apple’s groene argumentatie op z'n minst een beetje geloofwaardigheid meegeven.

Desondanks kun je er vergif op innemen dat Android-fabrikanten over elkaar heen rollen om hun volgende smartphone-generaties ook zonder stekker mee te leveren en een vergelijkbaar nieuw magnetisch oplaadsysteem te bedenken. Want wat Apple ook doet, of het nu hebberig of innovatief is. Het merk dicteert wat er op smartphone gebied gebeurt.

Camera

De camera van de iPhone 11 was een flinke verbetering ten opzichte van de iPhone Xr, mede dankzij de toevoeging van een extra lens. Hierdoor is de camera beter in staat diepte te herkennen, wat van meerwaarde is voor portretfotografie en door een groothoeklens naast de reguliere lens te gebruiken heb je de mogelijkheid om in- en uit te zoomen door van lens te wisselen. Deze camera-opstelling is gebleven bij de iPhone 12.

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817739

© PXimport

Verbeteringen zijn er echter ook, zo is het diafragma van de lenzen op de iPhone 12 lager, wat inhoudt dat de lens in staat is meer licht tot zich te nemen en meer kan vastleggen in donkere omgevingen. Ook het dynamisch bereik is erg goed, dat zie je bijvoorbeeld goed bij foto’s waarbij delen goed belicht zijn en delen (zoals schaduwen) juist niet. Hierdoor is de nachtmodus ook een stuk beter geworden, gebruik echter bij voorkeur wel de reguliere camera in het donker. Hoewel er niet echt verschil in fotokwaliteit te zien is bij gewone lichtomstandigheden, heeft de groothoek wat meer moeite in het donker.

Ten opzichte van de andere smartphones maakt de iPhone 12 foto’s die zich kunnen meten met de beste smartphone-camera’s. Alleen op het gebied van nachtfotografie is Huawei veel verder dan Apple. Verschillen zijn klein met bijvoorbeeld de iPhone 12 Pro, die een net wat beter dynamisch bereik heeft en dat vooral laat zien bij het maken van video’s. Functioneel heeft de iPhone 12 wat minder in zijn mars. Er is geen sensor voor scherpstellen, waardoor het soms wat lastig is in het donker om te focussen op een object. Tevens is er geen zoomlens als derde camera, terwijl concurrenten in dezelfde prijsklasse dit wel bieden.

De nachtmodus is overigens nu ook beschikbaar voor de frontcamera. In theorie een interessante ontwikkeling. In praktijk valt het wat tegen. Omdat het ook licht van het scherm gebruikt wordt, moet je de smartphone dichtbij houden, waardoor je geen mooie achtergrond kunt gebruiken of een selfie met meerdere mensen kunt maken. Met wat meer (straat)licht in het donker kon ik dit compenseren, maar merkte ik dat er snel bewegingsonscherpte optreedt. Bijvoorbeeld door haren in de wind. Kortom, je beste selfies worden niet gemaakt met de nachtmodus aan.

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817855

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817751

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817750

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817748

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817747

© PXimport

Het verschil tussen de reguliere camera en de groothoekcamera.

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817856

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817857

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817859

© PXimport

De nachtmodus van de iPhone 12.

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817860

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817744

© PXimport

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817742

© PXimport

Detail (links), kleur (midden), portretmodus (rechts).

iOS 14

Een van de redenen waarom iPhones altijd zo populair zijn geweest, is de toegankelijkheid en ondersteuning van iOS. Iedereen kan moeiteloos met een iPhone overweg en zolang je een beetje voorzichtig met je smartphone om gaat heb je een toestel waar je jaren mee door kunt. Nadeel van iOS is daardoor echter dat het wat beperkt is in z’n mogelijkheden en vrijheden. Dat laatste punt staat onder druk, omdat er vanuit ontwikkelaars en overheden steeds meer kritiek komt op de (mogelijke) machtsmisbruik van Apple. Op het eerste punt timmert Apple zelf flink aan de weg. De laatste versie van iOS brengt veel veranderingen mee, denk bijvoorbeeld aan thuisscherm widgets en (ein-de-lijk) de mogelijkheid om standaard-apps, zoals de browser te wisselen. Ook op het gebied van privacy maakt iOS flinke stappen, door dataverzameling door adverteerders te beteugelen en meer controle uit te oefenen op de permissies van apps.

Apple iPhone 12 - Waardig voorbeeld voor smartphones-18817861

© PXimport

Alternatieven voor de iPhone 12

Het is gek, maar waar de iPhone 11 nog aanvoelde als alternatief voor de Pro-uitvoering, voelt de iPhone 12 Pro als een alternatief voor de iPhone 12. Het nuanceverschil zit ‘m in het feit dat de iPhone 12 als smartphone krachtig en compleet is. Je zou wel gek lijken om nog dieper in de buidel te tasten. De Pro-uitvoering is met name het overwegen waard als je écht heel graag een iPhone met zoomcamera wilt. De iPhone SE (2020) is een mooi alternatief als je een iPhone zoekt die betaalbaarder is, maar is het je om het toestelformaat te doen, dan is de iPhone 12 Mini de geschikte smartphone.

Bij Android-alternatieven heb je voor hetzelfde bedrag (en lager) meer camera-mogelijkheden en een veelzijdiger besturingssysteem. Maar niet de toegankelijkheid en ondersteuning van Apple. Interessante alternatieven zijn bijvoorbeeld te vinden in de Galaxy S20 en Note20-series van Samsung.

Conclusie: iPhone 12 kopen?

Eigenlijk gaf ik de conclusie van deze review al weg in de eerste alinea. Als je op zoek bent naar een nieuwe iPhone (of smartphone in het algemeen), is de iPhone 12 met afstand de beste keuze. De prijs ligt zoals je van Apple gewend bent nog wel te hoog. Desondanks krijg je bij de iPhone 12 het volledige pakket: goede ondersteuning, een topcamera, een razendsnel toestel en een hoogwaardig oledscherm.

9,0

Ons oordeel

Apple iPhone 12

Pluspunten

Scherm

Camera

Ondersteuning

Gebruiksvriendelijk

Krachtig

Minpunten

Prijs

Kleine accucapaciteit

Basis opslaggeheugen

Geen audio-aansluiting

Conclusie

**Prijs** vanaf € 909,- **Kleuren** Zwart, wit, rood, groen, blauw **OS** iOS 14.1 **Scherm** 6,1 inch amoled (2532x1170) **Processor** hexacore (Apple A14 Bionic) **RAM** 4 GB **Opslag** 64, 128 of 256 GB **Batterij** 2.815 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 12 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc **Formaat** 14,7 x 7,2 x 0,7 cm **Gewicht** 164 gram **Overig** Lightning, esim **Website** [www.apple.com/nl](https://www.apple.com/nl/iphone-12/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000