Is je Mac langzaam? Dit kan helpen

© PXimport

Is je Mac langzaam? Dit kan helpen

Geplaatst: 17 augustus 2022 - 06:04

Aangepast: 14 december 2022 - 09:43

Wesley Akkerman

Vroeg of laat moet je eraan geloven: dan merk je gewoon dat je Mac langzaam is geworden. Langzamer dan je gewend bent in elk geval. Wat kun je dan het beste doen wanneer je dit merkt? Een nieuwe computer kopen kan altijd nog; eerst kun je wat instellingen nalopen op je oude Mac.

Dat een Mac langzaam is, kan verschillende redenen hebben. Daarom dragen we een aantal oplossingen aan in dit artikel. De eerste oplossing ligt voor de hand, maar is zeker het vermelden waard: check of er een macOS-update beschikbaar is. 

Dergelijke updates kunnen allerlei problemen verhelpen, mits je voldoende opslagruimte hebt. Dat kan overigens een andere oorzaak zijn: te weinig opslagruimte. Je doet er goed aan door vijf tot twintig procent van je harde schijf vrij te houden wanneer je niet wil dat je Mac langzaam wordt.

Dat doe je onder meer door de prullenbak te legen, apps te verwijderen die je niet gebruikt en grote bestanden weg te gooien. Soms kan het handig zijn back-ups van iTunes of iOS weg te gooien (of op z’n minst te verplaatsen naar een externe schijf), meer gebruik te maken van cloudopslagdiensten en foto’s te optimaliseren binnen de Foto’s-app van Apple.

De iMac heeft nog steeds een kin.

© PXimport

Mac langzaam? Kijk naar je opstartapplicaties

Net als bij Windows kun je instellen welke apps zichzelf automatisch opstarten nadat je je Mac aanzet. Dit kan tijd schelen op de langere termijn, aangezien je die apps niet handmatig hoeft te activeren. Maar dit vergt wat van je computer, dus wellicht kun je wat apps uit dat opstartproces halen. Dat regelen je via het onderdeel voor gebruikers en groepen. Binnen dit venster druk je op de knop voor programma’s waar je automatisch inlogt. Selecteer hier de software die je uit de opstartlijst wil halen.

Verder kan het helpen om wat widgets uit te schakelen via het notificatiecentrum. Die open je door op de tijd en datum te klikken en dan op de aanpasknop te drukken. Klik op de minknop (-) om een widget te verwijderen. Visuele effecten uitschakelen kan eveneens helpen. Dar regel je dan weer via de opties voor het dock en de menubalk. Daar kun je onder meer de animatie voor het openen van programma’s uitschakelen. En via de display-opties, via het onderdeel toegankelijkheid, kun je de transparantie reduceren. Dat scheelt systeemmiddelen.

Algemene tips

Tot slot behandelen we nog wat algemene tips:

  • Synchroniseer niet te veel clouddata in één keer: Wanneer je veel of grote bestanden via iCloud, Google Drive of een andere cloudopslagdienst synchroniseert, dan gebruikt de Mac daar veel middelen voor. Je doet er goed aan regelmatig je bestanden na te lopen en te controleren of die nog wel nodig zijn in de cloud.

  • Stel een andere Finder-map in: Wanneer je de Finder wil openen en de map in kwestie staat vol met bestanden, dan vergt dat wat extra tijd. Stel daarom een map in met minder bestanden of probeer wat bestanden te verwijderen / verplaatsen.

  • Verwijder browser-add-ons: Is alleen je browser langzaam op de Mac? Verwijder dan wat add-ons die je installeerde.

  • Houd al je apps up-to-date: Deze optie spreekt voor zich. Apps die onlangs een update ontvingen kunnen recent ontdekte problemen wellicht oplossen, waardoor die app in elk geval weer snel en vlot werkt.

Als het goed is, is je Mac nu niet meer langzaam. Is dat wel het geval, dan kun je wellicht contact opnemen met de klantenservice van Apple. Misschien dan toch toe aan een nieuwe Mac? Bekijk dan het MacBook-aanbod van Bol.com.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten