Kies de beste externe schijf voor je MacBook

Door: partnerredactie | 11 augustus 2017 13:04

Partnerbijdrage

Het nieuwe schooljaar is een goede aanleiding om een nieuwe MacBook te kopen. Hier wil je als student uiteraard ook een externe harde schijf bij voor backup van al je taken en misschien ook als uitbreiding voor je video of muziek collectie. Op het gebied van aansluitingen is dankzij usb-c wel het een en ander veranderd. Hoe kies je de juiste externe schijf?

Hoeveel opslaggeheugen je MacBook ook heeft, een externe schijf is eigenlijk altijd een handige toevoeging. Je kunt een externe schijf uiteraard gebruiken om je opslag uit te breiden, maar ook voor het maken van back-ups of het uitwisselen van grote bestanden is een externe schijf onmisbaar. Met de keuze voor een externe harde schijf ben je er niet, want er zijn verschillende varianten te koop. Wij zetten de overwegingen die je moet maken op een rij.

Mobiel of desktop?

De belangrijkste keuze die je voor aanschaf moet maken is of je een mobiele of desktopschijf wilt hebben. Het grote verschil zit hem in het formaat. Een mobiele schijf maakt gebruik van een kleinere harde schijf die je ook in sommige laptops terugvindt, terwijl een desktopschijf gebruik maakt van een grotere 3,5inch-schijf die in normale pc’s gebruikt wordt. Het voordeel van de mobiele variant laat zich raden, die is klein en licht waardoor je hem altijd kunt meenemen. Daarnaast kan een mobiele schijf zijn voeding uit de MacBook zelf halen waardoor je verder geen kabels nodig hebt. Het nadeel is dat de prijs per gigabyte doorgaans wat hoger ligt. Een desktopschijf is groter en heeft een externe voeding nodig. Daar krijg je doorgaans wel een snellere schijf voor terug. Een desktopvariant is daarom een goede keuze als je een externe schijf vooral thuis wilt gebruiken om de opslag van je MacBook uit te breiden of back-ups te maken.

Het grootste verschil tussen een mobiele en desktopschijf? Het formaat.

Kies voor usb-c

Apple is vaak een voorloper als het gaat om de adoptie van nieuwe aansluitingen. Neem nu usb-c. Waar andere laptopfabrikanten hooguit één usb-c-poort toevoegen aan een laptop, zijn dat op zowel de MacBook als de MacBook Pro de enige aansluitingen. Usb-c is een universele aansluiting die voor meerdere doeleinden geschikt is. Behalve voor dataoverdracht is usb-c ook geschikt voor opladen en het verbinden van een beeldscherm. Extra handig is dat de kabel aan beide uiteinden dezelfde stekker heeft. Zo maakt het niet uit hoe je de kabel aansluit. Heb je een moderne Apple-laptop, dan is een externe schijf met usb-c-aansluiting zoals de LaCie Porsche Design Mobile Drive of Porsche Design Desktop Drive een logische keuze. LaCie levert bovendien ook een ‘normale’ usb-kabel mee. Hierdoor kun je de schijven op iedere Mac of pc met usb 3.0 of 2.0 aansluiten, terwijl je wel klaar bent voor de toekomst.

lacie porsche
Usb-c is een nieuwe variant van usb die geschikt is voor meerdere doeleinden.

Opladen via usb-c

Usb-c is een universele en toekomstgerichte aansluiting die behalve voor dataoverdracht ook geschikt is voor laden. Apples kleinste laptop, de 12 inch MacBook, heeft slechts één zo’n aansluiting. Onhandig, want hierdoor kun je zonder extra adapters niet tegelijkertijd je MacBook opladen. LaCie heeft hier met de Porsche Design Desktop Drive een oplossing voor gevonden. Een desktopschijf heeft namelijk een externe voeding nodig terwijl usb-c ook geschikt is voor energieoverdracht. LaCie combineert beide eigenschappen waardoor je MacBook na het aansluiten van de schijf direct wordt opgeladen.

lacie porsche
Dankzij usb-c kun je met de LaCie Porsche Design Desktop Drive je MacBook ook opladen.

Fraai uiterlijk

Tot slot is het voor jou als Mac-gebruiker waarschijnlijk ook belangrijk dat je externe schijf goed bij je MacBook past. Zowel de LaCie Porsche Design Desktop Drive als de LaCie Porsche Design Mobile Drive zijn ontworpen door de bekende ontwerpstudio Porsche Design. Net als de MacBooks zijn ze vervaardigd uit aluminium. De Porsche Design Mobile Drive is behalve in het zilver ook verkrijgbaar in goud of roze waardoor deze perfect bij je zorgvuldig uitgekozen MacBook past.

De LaCie Porsche Design Desktop Drive komt met 4, 5, 6 of 8 TB opslagruimte. De Mobile Drive is er in 1, 2, 4 of 5 TB en is er bovendien in verschillende kleuren. Beide schijven ondersteunen usb-c voor supersnelle overdracht.

0 Reactie(s) op: Kies de beste externe schijf voor je MacBook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.