HEOS by Denon: Draadloos muziekparadijs

Door: partnerredactie | 22 november 2017 07:13

Partnerbijdrage

Meer dan vijfduizend deelnemers dongen afgelopen zomer mee naar een felbegeerde HEOS by Denon-set. Guido van Westerlaak werd de gelukkige winnaar. Uit de karrenvracht aan aanmeldingen blijkt wel hoe populair multiroom momenteel is. Waarom zou je eigenlijk voor zo’n audiosysteem kiezen?

Multiroom is hot! Stap een willekeurige hifiwinkel binnen en je komt gegarandeerd allerlei draadloze speakers tegen. Doordat deze actieve luidsprekers in verbinding staan met een mobiele app kun je de muziek eenvoudig in meerdere kamers reguleren. Dat brengt talloze mogelijkheden met zich mee! Bovendien heeft het gebruik ook nog een hoge ‘funfactor’ en genieten meerdere gezinsleden optimaal van muziek. Nog niet (helemaal) overtuigd? We zetten vijf redenen op een rij waarom multiroom ook voor jou de moeite waard is.

1. Gezellig samen zijn

Veel muziekliefhebbers luisteren hoofdzakelijk individueel naar hun favoriete liedjes, via een hoofdtelefoon of oordopjes. Begrijpelijk, want dankzij de smartphone in combinatie met een muziekabonnement heb je favoriete afspeellijsten altijd bij de hand. Maar muziek is natuurlijk ook zeer geschikt om mensen met elkaar te verenigen. Multiroom voorziet bij uitstek in deze behoefte. Zo’n audiosysteem zorgt namelijk voor extra gezelligheid in huis, aangezien meerdere gezinsleden er samen van kunnen genieten. Elk gezinslid dat de HEOSapp op een smartphone installeert, heeft inspraak in de muziekkeuze. Kortom, een leuke manier om elkaar goede nummers te laten horen! Een voordeel is dat ieder persoon zich met een eigen Spotify-, Deezer- of Tidal-account bij de app kan aanmelden. Zo heeft iedereen toegang tot zijn of haar favoriete afspeellijsten.

2. Stille genieter

Zonder je jezelf weleens af, bijvoorbeeld om wat werk af te maken? Neem gewoon de draadloze multiroom-speaker mee naar de studeerkamer en geniet van de liedjes die andere gezinsleden selecteren. Zo ben je er toch nog een beetje bij! En wanneer zij nummers kiezen die jij wat minder vindt, neem je de regie eenvoudig over. Je regelt dat door de luidspreker via je draadloze netwerk met de HEOS-app op je smartphone aan te sturen of optioneel via een bluetooth-verbinding. Multiroom-speakers verplaats je probleemloos naar iedere gewenste ruimte. Zo hebben sommige grote speakers een geïntegreerd handvat aan de achterzijde. Gunstig, want vanwege de omvangrijke klankkast geniet je op iedere plek in huis van een stevige sound. Daarnaast kun je ook voor een multiroom-speaker met compacte afmetingen en een laag gewicht kiezen. Handig voor het geval je regelmatig wisselt tussen kamers op verschillende verdiepingen. Je tilt jezelf dan tenminste geen breuk. Wie graag uren in de badkamer spendeert, kiest het beste voor een vochtbestendige luidspreker. Een voorbeeld hiervan is de HEOS 1.

Ieder gezinslid heeft vanuit een mobiele app toegang tot het multiroom-systeem en bedient muziek in meerdere kamers.

3. Weg met die kabels!

De HEOS 5 is groot van stuk, maar dankzij het geïntegreerde handvat zet je hem evengoed overal neer.

Het optuigen van een traditioneel meerkanaals-audiosysteem is een heel gedoe. Dergelijke speakers zijn namelijk altijd via kabels verbonden met een receiver. Vooral bij de achterste surround-luidsprekers is dat in veel woonkamers een heikel punt. Geen zin om meters kabel achter een plint of onder een vloer weg te werken? Multiroom-speakers hebben een wifi-antenne, zodat je ze eenvoudig verbindt met het draadloze thuisnetwerk. Vanaf internet haalt het multiroom-systeem zo zelfstandig Spotify-streams op. Ook eigen nummers die op een nas, laptop of pc staan opgeslagen, stream je eenvoudig over het draadloze netwerk. Daarnaast hebben veel multiroom-speakers een bluetooth-adapter ingebouwd. Met een smartphone of tablet speel je op die manier rechtstreeks je favoriete muziek af. Wist je dat sommige multiroom-producten ook geschikt zijn voor draadloos surround-geluid? Ideaal voor filmfanaten! De HEOS AVR-receiver en HEOS BAR-soundbar sturen bijvoorbeeld met gemak draadloze HEOS-speakers aan. Je voegt daar eventueel ook nog een draadloze subwoofer aan toe voor extra baspower.

4. Gelikt design

Een goed geluid is belangrijk, maar het oog wil natuurlijk ook wat. Een stijlvol design is dan ook voor veel luisteraars een belangrijke eis. Logisch: de draadloze multiroom- speakers kom je in veel ruimtes tegen en niemand zit te wachten op lelijke objecten. Bij de duurdere multiroom-speakers besteden fabrikanten vaak extra aandacht aan het design. Zo bestaat de bovenzijde van de HEOS 7 uit geborsteld aluminium, waardoor de behuizing een luxe uitstraling heeft. De meeste audiomerken zorgen er doorgaans voor dat producten binnen dezelfde multiroom-serie ook op visueel vlak goed bij elkaar passen. De kleurstelling en eventuele led-verlichting komen dan ook meestal overeen. Daarnaast komen bepaalde accenten in de behuizing van alle producten terug. Zowel de speakers als de overige HEOS-apparatuur hebben bijvoorbeeld een ietwat gebogen ontwerp.

5. Altijd uitbreidbaar

Een enorm pluspunt van multiroom is dat je later nog draadloze luidsprekers kunt toevoegen. Handig voor het geval je gaat verhuizen of je (klein)kind op den duur ook een eigen speaker op de slaapkamer wenst. Wie denkt dat bestaande luidsprekers of ‘ouderwetse’ stereosystemen geen enkele functie meer hebben, heeft het mis. Met de juiste componenten maak je ook klassieke luidsprekers of audiosystemen lid van het HEOS-netwerk, bijvoorbeeld door de HEOS Amp of HEOS Link te koppelen. Een compleet nieuwe audioset aanschaffen is dus niet nodig. Een fijne gedachte, want het zou zonde zijn om krachtpatsers van topmerken als NAD, Bowers & Wilkins, KEF en Focal links te laten liggen. Fysieke uitbreiding van een multiroom-systeem is dus op ieder moment mogelijk. De mobiele app mag natuurlijk niet achterblijven. Van belang is dat deze applicatie alle gangbare muziekdiensten ondersteunt, zelfs als er nieuwe aanbieders bijkomen. Momenteel is ondersteuning voor Spotify, Deezer, Tidal, Napster, Juke en SoundCloud een absolute must. Veel luisterplezier!

Vanuit de app heb je rechtstreeks toegang tot de populairste muziekdiensten van dit moment.

Meer Denon Heos? Check www.computertotaal.nl/heos