Office 365 op de Mac: zo werkt dat

Door: - - | 21 oktober 2019 08:50

Partner

Office 365 is toch van Microsoft? Werkt dat wel op een Mac? Absoluut. Sterker, Office voor de Mac bestond al voordat het Windows-besturingssysteem er was! Over de overeenkomsten en verschillen tussen Office 365 op de Mac en Windows.

Partnerbijdrage

Je kunt eindeloze discussies voeren over of je liever op een Windows PC werkt of op een Mac. Maar over één ding zijn vrijwel alle gebruikers het eens, op zowel Mac én Windows, Office van Microsoft is hét pakket om je dagelijkse werk in te doen. Met Word, Excel, PowerPoint en andere applicaties ben je zogezegd compatibel met de hele wereld. En inderdaad, er is ook een Office pakket voor je Mac.

Office 365

Er zijn nogal wat verschillende uitvoeringen van Office. Maar even voor de duidelijkheid: we praten hier over de Office 365 versie. Deze koop je niet in een doos, maar Office 365 bestel je online in abonnementsvorm. Daarbij heb je de keuze uit drie verschillende abonnementen: Essentials, Business en Business Premium.

Essentials is de webversie van Office, waarbij je de applicaties in de browser gebruikt. Bij Business en Business Premium kun je de desktopapplicaties downloaden, waarbij Premium ook e-mailboxen via Exchange biedt.

Maar er is meer

Gebruikers van Office 365 krijgen standaard per maar liefst 1TB cloudopslag via OneDrive. Je kunt er al je documenten opslaan, maar als je wilt kun je er zelfs een complete back-up van je Mac op maken. Verder kan je er een domeinnaam bij krijgen, zodat je e-mail kunt verzenden en ontvangen met je eigen domein.

En ook nog even belangrijk om te noemen: de mobiele versies van de Office-applicaties op iOS, iPadOS en Android zitten in het abonnement inbegrepen.

Verschillen met Windows

Wat veel mensen niet weten, is dat Office eerst voor de Macintosh werd gemaakt. De verschillende applicaties als Word en Excel waren al veel verder ontwikkeld. In ‘Office for Mac 1.0’ in 1989 zaten onder meer Word 4.0, Excel 2.2 en PowerPoint 2.01.

Er is veel veranderd in de tussentijd en toen Windows voor Microsoft steeds belangrijker werd, verschoof ook de focus van Office. Gelukkig voor Mac-gebruikers zijn de applicaties inmiddels helemaal compatibel met de Windows-versies. Een Word-bestand kan zonder problemen (en zonder dat het er anders uitziet!) gewoon op beide besturingssystemen geopend en bewerkt worden.

Er zijn wel een paar verschillen. Zo zijn de database Access en het publicatieprogramma Publisher alleen beschikbaar voor Windows. Ook intern zijn er wat verschillen tussen de beide platforms. Wie de instellingen van Word of Excel opent op de Mac – via het menu ‘voorkeuren’ – ziet meteen dat het aantal mogelijke instellingen nogal summier is. Windows-gebruikers hebben veel meer mogelijkheden om de applicaties naar hun hand te zetten. Dat neemt niet weg dat Office 365 voor de Mac echt uitstekende software is, waarmee je vrijwel alles kunt wat een Windows-gebruiker ook kan.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.