Ruimte vrijmaken op Chromebook - koppel een NAS!

© PXimport

Ruimte vrijmaken op Chromebook - koppel een NAS!

Geplaatst: 28 maart 2022 - 04:55

Aangepast: 14 december 2022 - 10:03

Ronald Smit

De meeste Chromebooks hebben een relatief krappe opslagruimte aan boord. 64 GB is heel behoorlijk en met 128 GB ben je in de wereld van Chrome OS al helemaal het heertje. Wil je ruimte vrijmaken op je Chromebook, dan kan dat bijvoorbeeld door de bestanden naar een NAS over te zetten. Zo werkt dat.

De praktijk leert dat je voor dagelijks gebruik van een Chromebook eigenlijk niet eens zoveel opslagruimte nodig hebt. Het idee is dat je met name progressive web apps (PWA’s) gebruikt, die in de browser draaien. Denk aan Google Docs, waar je meteen ook al je documenten in de cloud bewaart. 

Maar toch: ga je iets groters downloaden dan is het niet verstandig om zo’n download (denk aan bijvoorbeeld een gekocht muziek-album of zelfs een film) op de veelal bescheiden interne SSD van je Chromebook te laten staan. Daarom vertellen we je hoe een NAS uitkomst kan bieden.

Netwerkmap benaderen

Een NAS is en blijft momenteel het meest handige apparaat om thuis en in wat kleinere zakelijke omgevingen centraal je bestanden te bewaren. Het maakt ook uitwisselen tussen bijvoorbeeld mobiele apparaten, een traditionele pc of Mac en de Chromebook een eitje. We gaan dus als eerste eens een gedeelde netwerkmap benaderen vanaf de Chromebook.

Daarvoor start je de app Bestanden, te vinden op het dock (ofwel de Plank zoals ie in het Nederlands heet). Het pictogram ervan heeft de vorm van een blauwe cirkel met daarin een zeegroene archiefmap. Klik erop om de app te openen.

 

© PXimport

Je ziet nu een venster dat behoorlijk lijkt op de Windows Verkenner, of de Finder in macOS. Aan de linkerkant vind je verzamelmappen (‘bibliotheken’) en de map Mijn bestanden met daaronder tenminste de map Downloads en al naar gelang de configuratie en gebruik van je Chromebook mogelijk meer mappen. Daarbij is het goed om te weten dat de standaardmap die Chrome OS eigenlijk voor alles als standaard gebruikt Downloads is. 

In principe vind je hier niet alleen je downloads terug, maar bijvoorbeeld ook documenten. Niet heel gek, want als je een Word-document in de webomgeving van bijvoorbeeld Office 365 maakt, haal je dat bestand in de browser immers binnen via een downloadactie. Ook gemaakte screenshots belanden echter in de map Downloads, net als diverse andere zaken die je hier of daar genereert. 

Na een tijdje is er ongetwijfeld het een en ander in deze map te vinden. En het is dan ook de eerste locatie die je opent om op te schonen. Om als opslagdoel – want we gaan onze bestanden verplaatsen – een NAS-share te kiezen, klik je op de knop met de drie puntjes helemaal rechtsboven in het venster van Bestanden. Klik dan op Services en daarna op SMB-fileshare.

 

© PXimport

IP-adres en accountgegevens

Tik het IP-adres van je NAS in ’t veld onder URL voor fileshare, in de volgende vorm: \\192.168.1.139\share. Waarbij het daadwerkelijke IP-adres en de naam van share vanzelfsprekend vervangen dienen te worden met wat voor jou van toepassing is. Tik vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord van de gewenste NAS-account die toegangsrechten tot de betreffende gedeelde map heeft. 

Laat je het selectievakje voor de optie Inloggegevens onthouden aangevinkt staan, dan hoef je bij de eerstvolgende keer verbinden geen accountgegevens in te voeren. Gebruik die optie uiteraard alleen als de Chromebook van jou is en door jou beheerd wordt. Klik tot slot op de knop Toevoegen. De gedeelde map verschijnt nu in de kolom links, onder Google Drive.

 

© PXimport

Klik op de net toegevoegde netwerkmap en je ziet de inhoud daarvan, inclusief eventueel onderliggende mappen enzovoort. De share op de NAS is nu gewoon via Bestanden toegankelijk. 

Klik in de kolom links op de map Downloads. Selecteer (bijvoorbeeld) alle bestanden via Control-A. Alt-klik (ofwel: houd de Alt-toets ingedrukt en klik op de trackpad, dit is de rechter muisklik-equivalent op de Chromebook) ergens in de selectie en dan in het geopende contextmenu op Knip.

 

© PXimport

Plakken in een NAS-map

Klik in de kolom rechts op de net toegevoegde netwerkshare. Het is handig om per ‘opschoondatum’ een aparte submap aan te maken, zo krijg je geen conflicten met bestandsnamen. Wij hebben een map Chromebook aangemaakt, met daarin de map Map Downloads en vervolgens een map met als naam de huidige datum. 

Zorg dat die map geopend is en Alt-klik in deze lege map en kies in het geopende contextmenu deze keer voor de optie Plak. Alle geselecteerde bestanden worden nu overgeheveld. Heb je een flinke verzameling grote bestanden, dan is de overdrachtssnelheid (en de dus de kopieertijd) erg afhankelijk van een wifi-verbinding.

Duurt het je te lang, dan kun je een USB-C-naar-Gigabit-ethernet-dongle kopen. Bekabeld gaat dan op volle snelheid.

 

© PXimport

Bestanden verkleinen

Al onze bestanden uit de map Downloads zijn nu overgeheveld naar de NAS-share. Missie geslaagd. Wil je op de NAS of op een lokale map op de SSD van je Chromebook wat extra ruimte besparen, dan kun je bestanden ook zippen. Selecteer daarvoor een of meer bestanden in een map (meerdere bestanden selecteren kan op dezelfde manier als die je kent vanuit bijvoorbeeld Windows, gebruik makend van Control- of Shift-klikken). 

Alt-klik op de selectie en kies in het contextmenu voor de optie Geselecteerde bestanden toevoegen aan zip-bestand. Vervolgens wordt er een zip gemaakt met de standaardnaam Archive.zip.

Om deze wel érg universele bestandsnaam wat meer herkenbaar te maken, Alt-klik je op het zipje en vervolgens in het geopende contextmenu op Naam wijzigen. Tik een nieuwe naam en klaar. 

Een bestand verwijderen is een kwestie van het ongewenste bestand selecteren (of een selectie aan bestanden, wederom) en dan op de prullenbak helemaal rechtsboven in het Bestanden-venster klikken. Of Alt-klik en kies voor Verwijderen en nogmaals Verwijderen ter bevestiging.

Veilig uitwerpen

 

© PXimport

Belangrijke opmerking tot slot: trek om bestandsverlies- of beschadiging te voorkomen - net als bij welke andere computer ook - nooit zomaar een USB-stick of ander extern opslagmedium uit je Chromebook. Gebruik daarvoor het uitwerpsymbooltje achter dat apparaat in de kolom links of Alt-klik op het uit te werpen apparaat en dan op Apparaat uitwerpen in het geopende contextmenu. Wacht in beide gevallen tot het apparaat uit de lijst verdwijnt!

In geval het een opslagmedium betreft, vind je in datzelfde contextmenu trouwens ook een optie aan om de zaak te formatteren. Om de verbinding met een gedeelde netwerkmap te verbreken Alt-klik je op de share en dan op Sluiten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten