Garmin Edge Explore 2 - Sportieve fietscomputer

© PXimport

Garmin Edge Explore 2 - Sportieve fietscomputer

Geplaatst: 23 augustus 2022 - 09:14

Aangepast: 10 maart 2023 - 10:39

Joris Peterse

De Garmin Edge Explore 2 is een fietscomputer met een sportief tintje. Niet alleen helpt de computer je op weg, ook verzamel je veel ritgegevens om je prestaties en vorderingen nauwlettend in de gaten te houden. Desondanks voelt het apparaat wat gedateerd aan. Je leest er meer over in deze Garmin Edge Explore 2 review.

Het voelt misschien wat gek, om anno 2022 een fietscomputer te gebruiken. Het doet een beetje denken aan de Garmin- en TomTom-autonavigatiekastjes van zo’n tien à vijftien jaar terug. Wellicht is het ook een productgroep die langzaam van het toneel verdwijnt en vervangen wordt door een smartphone aan het stuur. Of door een e-bikedisplay. 

Dat hoeft geen existentiële problemen op te leveren voor Garmin, zoals dat wel het geval was met TomTom. Fietscomputers, apps, wearables. Ongeacht welke elektronica je gebruikt voor je fietstocht: Garmin loopt (of fietst ) voorop.

Garmin Edge Explore 2

© PXimport

Garmin Edge Explore 2

© PXimport

Garmin Edge Explore 2

© PXimport

Garmin Edge Explore 2

© PXimport

Garmin Edge Explore 2

© PXimport

Waar gebruik je je fietscomputer voor?

Toch zijn er specifieke gebruikstoepassingen die een fietscomputer de moeite waard maken. Zo kun je het apparaat gebruiken om te navigeren over wegen, fietspaden en zelfs bospaadjes. Verkeerde afslag? Dan herberekent het computertje je route, alhoewel het waarschuwingspiepje niet te missen is: deze gaat door zowel merg als been. 

Ten opzichte van de eerste generatie is de nauwkeurigheid van de GPS verbeterd dankzij Glonass-ondersteuning. Je kunt de eindbestemming handmatig invoeren, of een specifieke route inladen.

Dankzij de koppeling met je smartphone kun je ongevaldetectie inschakelen, die bij een valpartij nooddiensten en contactpersonen inlicht. Hoe goed deze functie werkt, hebben we in praktijk niet kunnen testen. De fietscomputer beschikt niet over een eigen simkaart, dus zo’n smartphonekoppeling is hiervoor wel noodzakelijk. 

Ook is er een soort van fietsalarm, dat afgaat als de smartphone en fietscomputer buiten bereik komen. Alhoewel het me stug lijkt dat dit een fietsendief écht tegenhoudt. Het alarm gaat af wanneer de Garmin buiten bluetoothbereik raakt. Kortom, wanneer de dief al weg is gefietst. Het is echter wel een goede manier om fietscomputerdieven te stoppen.

Tenslotte gebruik je de Garmin Edge Explore 2 om route- en gezondheidsdata te verzamelen. Denk aan snelheid, hoogteverschil, calorieverbranding, enzovoort.

De accuduur is een beetje afhankelijk van hoe je het apparaat gebruikt. Maar ga uit van een uur of veertien. Een voordeel ten opzichte van navigeren met een smartphone op je fietsstuur. Een smartphone heeft veel minder accu-uithoudingsvermogen. Via de usb-c-poort laad je het apparaat weer op.

Apps

Hiervoor komt de koppeling met je smartphone extra van pas, want de Garmin-app laat deze gegevens overzichtelijk zien. Als je meerdere apparaten van dit merk hebt, zoals een Garmin-smartwatch, dan sluiten deze data naadloos aan met de andere verzamelde gezondheids- en prestatiegegevens.

Ook kun je andere diensten koppelen. Bijvoorbeeld Strava en MapMyRide. Ben je een recreatieve fietser, dan zal ook de koppeling met Komoot je bevallen, zodat je routes met fietsknooppunten makkelijk importeert zodat de Edge Explore 2 je helpt met de navigatie.

 Voor het koppelen van andere diensten heb je een tweede app nodig: Garmin Connect IQ. Het is wat knullig dat je een tweede app nodig hebt hiervoor.

Garmin Edge Explore 2

© PXimport

Navigeren

Hoewel het navigeren met de Garmin Edge Explore 2 prima verloopt is navigeren door de apps en het apparaat minder toegankelijk. Het is vaak lastig om alles naar wens in te stellen en om te vinden wat je zoekt, bovendien werkt alles niet altijd vlotjes. Voordat ik met succes mijn eerste rit had gemaakt was ik al meerdere startpogingen, vloeken en zuchten verder. De interface op de fietscomputer zelf laat het apparaat ook nog meer verouderd overkomen.

Desondanks laat het scherm zich onderweg prima aflezen door de matte afwerking en helderheid. Ook levert een regenbui of een stoffig pad geen problemen op. Via een bijgeleverd opzetstuk zet je de Garmin Edge Explore 2 vast met elastiek op het stuur. Eventueel kun je een powermount-uitvoering aanschaffen die je aan een Bosch- of Shimano-bedieningspaneel koppelt.

Conclusie: Garmin Edge Explore 2 kopen?

Vooral voor de sportieve fietser is er haast geen betere fietscomputer dan deze Garmin Edge Explore 2 te vinden. De navigatie werkt goed, integratie met andere apps is prettig en de koppeling met Garmins gezondheids- en prestatiemetingen is uitstekend. Toch voelt het  allemaal wat verouderd, met name door het ontwerp, traagheid en interface. Hierdoor is het een kwestie van tijd totdat een smartphone deze functies overneemt.

7,0

Ons oordeel

Garmin Edge Explore 2

Pluspunten

Accuduur

Integratie met apps en Garmin-diensten

Minpunten

Komt verouderd over

Conclusie

**Prijs** € 299.- **Formaat** 11 x 5,6 x 2,1 cm **Gewicht** 104 gram **Scherm** 3 inch (400 x 240) **Aansluiting** usb-c **Overig** IPX7 **Website** [www.garmin.com](https://www.garmin.com/nl-NL/p/802162#overview)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten