Zo werkt het kompas op je smartphone

© PXimport

Zo werkt het kompas op je smartphone

Geplaatst: 22 februari 2022 - 09:22

Aangepast: 14 december 2022 - 10:06

Laura Jenny

Een kompas gebruiken, dat is niet iets waar je vaak aan denkt, maar onder andere door het coronavirus zijn puzzeltochten en wandeltochten met de smartphone steeds populairder geworden. Ook is en blijft het kompas een handig middel om te weten welke richting je op moet lopen of rijden. Hoe werkt dat kompas eigenlijk?

Een gewoon kompas werkt dankzij aardmagnetisme. Het idee is dat het kompas leest welke richting het magnetische veld is ten opzichte van het kompas. Hierdoor wijst het pijltje altijd naar het magnetische noorden. Niet de Noordpool, maar het plaatselijke magnetische noorden. Zo kun je uitvinden wat noord, oost, zuid en west is, en is het makkelijker om te begrijpen waar je bent of waar je naartoe moet.

In een smartphone werkt dat ook ongeveer zo. Er zit een kompas-chip in een telefoon waarbij het magnetische veld in twee of drie assen wordt waargenomen. De chip leest het magnetische veld in elke as en zet dit om naar informatie die de telefoon kan verwerken. Zo zie jij een ouderwets kompas op je scherm, al geven de meeste telefoons wel iets meer informatie weg. 

 

© PXimport

Magnetometer

Die kompas-chip wordt ook wel de magnetometer genoemd, waarmee de telefoon vrij accuraat kan laten zien waar je bent. Als je telefoon er tenminste eentje heeft, want niet alle telefoons zijn er standaard mee uitgerust. De meeste wel, maar er zijn uitzonderingen, zoals de Motorola G4. Hoewel je misschien nooit zelf een wandeling uitstippelt met een kompas, komt die chip toch wel van pas. Dat is bijvoorbeeld handig als je een navigatie-app gebruikt, zodat het puntje in de goede richting staat, hoewel er ook vaak wordt gesteld dat zeker niet alle Maps-apps dit gebruiken en GPS je ook al ver brengt.

Wil je echt een kompas zien op je telefoon, dan bieden veel telefoonmakers wel een kompas aan. iPhones hebben standaard een kompas geïnstalleerd, die je kunt vinden door naar de standaard kompas-app te gaan. Samsung heeft het in zijn Quick Tools, maar wil je bijvoorbeeld op een OnePlus gebruikmaken van een kompas, dan moet je hiervoor een kompas-app downloaden uit de Google Play Store. 

 

© PXimport

Kompas-apps

Nu zijn dit soort apps er in overvloeden, waardoor je vrij snel een geschikte variant kunt vinden. Een paar bekende namen zijn Compass Galaxy, Digital Compass en Kompas. Vaak kunnen die zelfs tonen hoe hoog je bent, want handig is als je naar de bergen gaat. Ook tonen veel kompas-apps, als je hiervoor toestemming geeft, zelfs het adres waar je je bevindt. Dat haalt wel de charme en het spelletje eraf in puzzeltochten, maar als je in nood bent, dan kan dat je leven redden. Daarnaast geven kompas-apps ook vaak aan hoe laat de zonsopgang en de zonsondergang zijn. Handig voor bijvoorbeeld de Ramadan.

Als je je kompas-app moet laten kalibreren met de magnetometer in je toestel, dan is het handig om hem omhoog te houden en in een soort acht te laten bewegen. Het beste is om dat kalibreren te doen op een rustige plek, waarbij er niet te veel andere elektronica in de buurt is. Die kunnen namelijk de magnetische velden verstoren. Dat geldt voor zowel iPhones als Androids: zelfs als de app er niet zelf om vraagt, is het verstandig om even te kalibreren zodat de locatie zo nauwkeurig mogelijk wordt afgelezen.

Smartphone-kompas

Kompas-apps zijn aanzienlijk meer uitgebreid dan een ouderwets fysiek kompas. Het kan veel spelletjes bederven, maar tegelijkertijd kan het je in benarde situaties enorm helpen. Staat er op je telefoon niet standaard een kompas-app, en heeft jouw toestel wel een magnetometer, dan is het zeker de moeite waard om zo’n app te downloaden. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten