Slim toilet kan ziekten herkennen via afdruk

© PXimport

Slim toilet kan ziekten herkennen via afdruk

Geplaatst: 21 mei 2020 - 08:45

Aangepast: 25 november 2022 - 10:23

Wesley Akkerman

Er wordt op dit moment gewerkt aan een slim toilet dat in staat is je te herkennen aan een rectale afdruk. Je bezoek aan de wc kan zodoende geanalyseerd worden. De wc is voorzien van camera’s en sensoren die informatie vergaren uit je lichamelijke afval en die data gebruiken om te achterhalen of je ergens last van hebt.

Het project is opgezet door onderzoekers van Stanford University. De anus heeft 35 tot 37 vouwen waaraan een persoon herkend wordt; dit werkt net zoals een vingerafdruk. Zo kunnen verschillen opgemerkt worden en ziekten of andere problemen vastgesteld worden. Verder zijn er ook bewegingssensoren die de straal van urine volgen en medische sensoren die bekijken wat er precies in je uitwerpselen zit. Op de hendel van de wc (waarmee je doortrekt) zit tevens een vingerafdrukscanner waarmee je kunt laten weten dat jij bent wie je bent.

Slim toilet maakt gebruik van algoritmen

Via algoritme worden urodynamics vastgesteld van je urine. Deze data zegt iets over je doorstroming, omvang en stroomtijd. Vervolgens kan de data vergeleken worden tussen mensen met en zonder problemen. Zo wordt er onder meer gekeken naar het aantal witte bloedcellen die aanwezig zijn. Zijn er te weinig, dan kun je mogelijk een blaasinfectie hebben. Dit is slechts een deel van de moleculaire eigenschappen die gecontroleerd wordt.

Slim toilet

© PXimport

Voor andere ontlasting wordt gebruikgemaakt van de Bristol Stool Form Scale. De uitwerpselen worden hierdoor in zeven categorieën onderverdeeld, van ‘harde klonten’ tot ‘waterig’. Ook wordt er gelet op de hoeveelheid tijd dat iemand aan het poepen is. Het eerste prototype van het slimme toilet ziet verder of iemand last heeft van verstoppingen en infecties. Uiteindelijk is het doel van de onderzoekers dergelijke technologie te gebruiken voor het opsporen van darmkanker.

De verzamelde data wordt na het toiletbezoek opgeslagen in de cloud, waar de gegevens versleuteld opgeslagen worden.

Het doel achter dit slimme toilet is niet om dokters te vervangen, maar om er snel bij te zijn wanneer er onregelmatigheden aangetroffen worden. Mocht je dan iets tegenkomen, dan kun je die data meteen met je huisarts delen, die vervolgens stappen kan ondernemen.

Tegen het einde van het jaar hopen de onderzoekers een tweede prototype te hebben. Dat volgende prototype moet ook tumor-DNA en virale RNA kunnen detecteren. Daarmee zouden we ons bijvoorbeeld ook beter kunnen weren tegen virussen als covid-19, maar zover is het helaas nog niet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000