De smartphonemarkt wordt steeds meer een duopolie

Door: Joris Peterse | 21 april 2022 11:24

Apple iPhone SE (2022)
Nieuws

De nieuwste globale smartphone-verkoopcijfers zijn somber. In het eerste kwartaal zijn 11% minder smartphones verkocht ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens marktonderzoeker Canalys domineren Apple en Samsung in deze cijfers steeds meer.

Sombere cijfers volgens Canalys, dat vaststelde dat er globaal 11% minder smartphones verkocht werden afgelopen kwartaal. Een instabiele markt was hier de oorzaak van: de pandemie (waaronder de aanvankelijke onzekerheid over de Omicron-variant van Covid-19 en Chinese lockdowns) en de Russische invasie van Oekraïne droegen bij aan een lagere vraag naar smartphones.

Het chiptekort, waar veel elektronicafabrikanten vorig jaar hinder van ondervonden, speelde een minder grote rol voor smartphonefabrikanten in het eerste kwartaal van 2022.

Smartphonefabrikanten maken zelf geen verkoopcijfers bekend. Ook beursgenoteerde smartphonemakers moffelen de verkoop weg in grotere productgroepen. Hierdoor moet er gekeken worden naar marktanalisten als Canalys.

Duopolie

De cijfers laten een groei zien bij slechts twee smartphonefabrikanten: Samsung en Apple, de twee grootste spelers. Eerstgenoemde is – en blijft – marktleider, met een groei van twee procent ten opzichte van vorig jaar naar 24%. Apple’s marktaandeel groeide met drie procent naar 18% van de globale verkoopcijfers.

Andere smartphonefabrikanten verloren marktaandeel en zagen de achterstand op Samsung en Apple groter worden. Xiaomi pakte 13 procent, Oppo (inclusief submerken OnePlus en Realme) zakte naar tien procent en Vivo tenslotte acht procent. Hiermee leveren Chinese merken gezamenlijk dus fors in. Een paar jaar terug was dit behoorlijk anders, toen Huawei een grote speler was. Vanwege het Amerikaanse handelsembargo is deze speler van het toneel verdwenen en lijken andere Chinese fabrikanten daar niet echt van te profiteren.

Ook in Nederland

De cijfers van Canalys zijn globaal. Zoomen we in de op Nederlandse smartphone-markt, dan komen we terecht bij een andere partij: Statcounter. In de cijfers van afgelopen kwartaal is het duopolie nog meer zichtbaar. Apple verkoopt de meeste smartphones: 39,5%, op de voet gevolgd door Samsung met 37,5%. Samen hebben deze smartphonemakers dus bijna 80% van de Nederlandse markt in handen.

Cijfers van het eerste kwartaal 2022 van Statcounter.

Hier is Huawei nog wel zichtbaar met zo’n vijf procent. Ook Xiaomi, de huidige nummer drie heeft een vergelijkbaar percentage. Een opvallend grote achterstand op de marktleiders.

De Nederlandse cijfers zijn net even anders dan de globale cijfers omdat markten verschillen. Zo worden de Chinese en Indiase markt gedomineerd door Chinese smartphonemerken en is vooral Apple minder groot dan in Westerse markten.

Een reden waarom juist Apple en Samsung de markt steeds meer domineren geven de analisten niet. Canalys wijst naar de nieuwe iPhone SE en Samsung’s Galaxy A-serie als mogelijke aanjagers. Maar ook andere factoren kunnen bijdragen, zoals het ecosysteem en ondersteuning. Op deze gebieden liggen Chinese merken achter op Apple en Samsung.

0 Reactie(s) op: De smartphonemarkt wordt steeds meer een duopolie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.