Apple presenteert nieuw macOS en nieuwe iMac

Door: Lub Snoek | 05 juni 2017 20:33

Nieuws

Tijdens WWDC17 heeft Apple macOS High Sierra gepresenteerd, een nieuw besturingssysteem voor Mac. Ook zijn er verbeteringen aangekondigd in de Mac-lijn en is er een volledig nieuwe iMac gepresenteerd.

macOS High Sierra

Zoals de naam al zegt, is de nieuwe macOS niet een volledig nieuw besturingssysteem, maar meer een verbetering van macOS Sierra. Zo zijn er verbeteringen doorgevoerd in de standaard apps van macOS zoals Safari en Mail, maar zijn er ook technische vernieuwingen doorgevoerd zoals de ondersteuning van Steam VR op Mac.

Apps

Apple heeft Safari dusdanig verbeterd dat het in macOS High Sierra de snelste browser is die je kunt gebruiken. De browser van Apple kan JavaScript-applicaties tot maar liefst 80% sneller verwerken dan voorheen. Safari is niet alleen sneller, maar ook beter geworden. Zo is er een nieuwe ‘Autoplay blocking’-functie, waardoor schreeuwerige filmpjes en muziek niet meer automatisch afspeelt en worden gebruikers dankzij Intelligent Tracking Prevention niet meer maanden achtervolgd door advertenties doordat ze ooit een bepaald product in hun online winkelmandje hadden geplaatst.

Techniek

In macOS High Sierra introduceert Apple ook een nieuwe manier om fysieke opslag te beheren: Apple File System. Doordat bestanden en apps steeds groter worden, heeft Apple enkele veranderingen doorgevoerd in hun opslagapparaten om zo bestanden sneller te kunnen verplaatsen, kopiëren, enzovoorts.

Ontwikkelaars kunnen nu ook aan de slag met Metal 2, de opvolger van Metal. Hiermee kunnen ontwikkelaars grafische applicaties ontwerpen. Met behulp van Metal 2 kunnen ontwikkelaars externe grafische kaarten maken voor Mac en ze krijgen toegang tot VR. Een logisch gevolg is dan ook dat Mac-gebruikers ook toegang krijgen tot Steam VR.

High Sierra komt in oktober naar je Mac en wordt een gratis update voor alle systemen die ook macOS Sierra konden draaien.

Mac

Niet alleen kreeg de inhoud een opfrisbeurt, bijna de volledige Mac-lijn kreeg een update. Alle iMacs krijgen nieuwe schermen met 500 nit en worden 43% helderder dan de huidige generatie schermen. Zowel de iMacs als MacBooks krijgen de zevende generatie Intel Kaby Lake-chips aan boord en een snellere SSD-schijf.

Professionele gebruikers zullen blij zijn met het feit dat de iMac tot maar liefst 64GB aan werkgeheugen zal ondersteunen en verbeterde Intel Iris Plus 640 en Radeon Pro 555 en -560 grafische kaarten. Kopers van de 5K iMac krijgen de keuze tussen de Radeon Pro 570, 575 en 580, waardoor er eindelijk een iMac kan worden samengesteld met 8GB aan grafisch geheugen.

Sneak peek

Tot slot liet Apple ons een nieuwe iMac zien: de iMac Pro. Deze iMac is gericht op de high-end gebruiker en wordt waarschijnlijk de opvolger van de Mac Pro, aangezien deze geen update heeft gehad. De iMac Pro krijgt dezelfde behuizing als de 5K iMac, maar is voorzien van meer professionele eigenschappen. Zo zal er een variant komen met een 18 Core Xeon-processor en wordt het de eerste Mac met 16GB aan grafisch geheugen. De iMac Pro kan tot 4TB aan SSD-geheugen bevatten en maar liefst 128GB aan werkgeheugen.

De iMac Pro zal later dit jaar verschijnen en het instapmodel krijgt een prijskaartje van 4999 euro.

0 Reactie(s) op: Apple presenteert nieuw macOS en nieuwe iMac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.