Apple kondigt nieuwe iPad Pro aan met usb-c en Face ID

Door: Rens Blom | 30 oktober 2018 16:02

Nieuws

Op een eigen evenement in New York heeft Apple dinsdag de nieuwste Apple iPad Pro gepresenteerd. De tablet heeft een ontwerp dat lijkt op de iPhone; smalle schermranden, geen thuisknop en een Face ID-gezichtsscanner boven het display. Ook nieuw is de usb-c-aansluiting, die de Lightning-poort vervangt.

Met deze ontwerpkeuzes stapt Apple af van het traditionele iPad-ontwerp. De nieuwe iPad Pro is dankzij de gekrompen schermranden even groot als zijn voorganger (10,1 inch), maar heeft een groter scherm van 11 inch. Bij het 12,9 inch model heeft Apple er wel voor gekozen om de schermgrootte gelijk te houden en de fysieke afmetingen te verkleinen.

Beide iPad Pro's hebben een lcd-scherm met een resolutie van 2388 bij 1668 pixels. De iPad is gemaakt van metaal en ondersteunt daarom geen draadloos opladen – een functie die Apple vorig jaar introduceerde op de glazen iPhone.

Face ID zonder notch

Door de smallere schermranden is er op de nieuwste iPad Pro geen ruimte meer voor een thuisknop met vingerafdrukscanner. Die is geschrapt: je bedient de tablet met gebaren en beveiligt hem met een 3D-scan van je gezicht. Deze Face ID-techniek zit ook in de scherminkeping (notch) op nieuwere iPhone’s, maar op de iPad zijn de benodigde gezichtsherkenningsensoren in de schermranden geplaatst. De tablet heeft daarom geen notch. Face ID werkt op de iPad Pro in horizontale en verticale modus (de iPhone-sensoren doen het alleen in verticale modus).

Lees ook: 10 tips voor je iPad

Geen Lightning-poort

De bekende Lightning-poort, om de accu op te laden, is eveneens afwezig. In navolging van de MacBook geeft Apple ook zijn iPad Pro een usb-c-aansluiting, die voor meer doeleinden gebruikt kan worden dan opladen en datadoorgifte. Volgens Apple gaat de accu van de iPad Pro 10 uur mee. Opladen gaat snel met de 18W-oplader.

Net als de iPhone 7 en nieuwer heeft de iPad Pro geen 3,5mm-hoofdtelefoonpoort.

iOS 12.1

In de nieuwe iPad Pro zit een A12X-processor, een opgevoerde versie van de A12-chip die de nieuwste iPhone’s aandrijft. De tablet kan opnieuw met de drukgevoelige Apple Pencil-styluspen overweg (er komt ook een nieuwe Pencil-versie) en heeft verbeterde camera’s voor- en achterop (12 megapixel). Ook bluetooth 5.0 is aanwezig. De iPad Pro verschijnt als wifi-only-versie maar ook als 4G-uitvoering met ondersteuning voor eSim.

Uit de doos draait de iPad Pro op iOS 12.1, dat vanavond ook voor andere iOS-apparaten beschikbaar komt.

Prijs en beschikbaarheid

De iPad Pro (wifi-only) met 64GB opslaggeheugen en 11 inch scherm kost 799 dollar. De 12,9 inch versie gaat 999 dollar kosten. Modellen met meer opslaggeheugen (maximaal 1TB) en optioneel 4G-ondersteuning worden duurder. De iPad Pro is vanaf 7 november te koop. Nederlandse prijzen en releasedatum zijn nog niet bekendgemaakt.

0 Reactie(s) op: Apple kondigt nieuwe iPad Pro aan met usb-c en Face ID

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.