50+ apps betrapt op inkijken klemborddata iOS 14

Door: Wesley Akkerman | 16 juli 2020 06:05

Nieuws

Toen de eerste ontwikkelaars met iOS 14 aan de slag gingen, kwam al snel aan het licht dat de populaire app TikTok constant naar je klemborddata keek. Dat het systeem dat aangeeft is één van de nieuwe functies van iOS 14. Nu blijkt dat veel meer apps zich hier schuldig aan maken.

TikTok heeft inmiddels beloofd het probleem met een update te kunnen oplossen. Maar hoe zit dat met andere apps? Onderzoeker Tommy Mysk heeft in een interview met Ars Technica aangegeven dat er meer dan vijftig apps zijn die zich hier schuldig aan maken. Nu iOS 14 op meer iPhones staat, komen er ook steeds meer apps aan het licht.

De data wordt gelezen op het moment dat iemand een app opent. Daardoor kan er gevoelige data gekopieerd worden en mogelijk op straat terechtkomen. Het gaat ook niet om de minste apps. Het gaat veelal om apps met een enorme gebruikersbasis, die tot nu toe betrouwbaar leken.

iOS 14 schijnt licht op markant probleem

Voorbeelden van apps zijn de New York Times en de Wall Street Journal, maar ook Bejeweled, Fruit Ninja en PUBG Mobile. Het zijn in feite apps die niets te zoeken hebben op je klembord. Misschien dat je eens een stuk tekst uit één van de artikelen van de nieuwsorganisaties wil kopiëren, maar dan nog hoeft zo’n app niet te lezen wat er al op dat klembord staat.

Gelukkig hebben veel appmakers beterschap beloofd. Samen met TikTok hebben verschillende andere developers gezegd minder met je klembord te doen. Soms is het nog wel eens nodig de data uit te lezen, bijvoorbeeld wanneer je zelf een stuk tekst wil kopiëren of plakken. Maar gewoon standaard zien wat iemand daar opgeslagen heeft, is echt not done.

Zo gebruikt de app Pixelmator het klembord alleen wanneer er een afbeelding gekopieerd is. Het zal ons in elk geval niets verbazen als we in de komende weken meer over klemborddata in iOS 14 te horen krijgen en het effect dat al dat nieuws gaat hebben op ontwikkelaars en populaire apps.

Ondertussen staan Android-gebruikers in de kou. Want het is nu niet duidelijk of alle apps die dit op iOS flikken, ook doen op het mobiele besturingssysteem van Google. Tot daar meer duidelijkheid over verschaft is, doe je er goed aan geen gevoelige informatie (zoals wachtwoorden of adresgegevens) te kopiëren naar het klembord. Want je weet niet wie er meeleest.

0 Reactie(s) op: 50+ apps betrapt op inkijken klemborddata iOS 14

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.