Wavepad Sound Editor 5.05

Door: Ignace de Groot | 21 december 2011 15:29

MacWorld

U had graag een medley van enkele muzieknummers gemaakt, uw eigen stem bovenop een leuk achtergrondmuziekje gedrapeerd of een paar verrassende gimmicks toegevoegd? Creatief aan de slag met muziek dus, en dat roept om een tool als Wavepad Sound Editor!

Bij de installatie van Wavepad Sound Editor is het even opletten. U kiest zelf welke extra's er eventueel mee worden geïnstalleerd (zoals een brandtool of een cd-ripper), maar tenzij u dat anders aangeeft, installeert de software standaard ook een browser-werkbalk en past die startpagina en zoekmachine aan. Beter dat u deze niet mee-installeert.

De interface van Wavepad Sound Editor oogt helder en we zijn ook te spreken over de Command Bar, een paneel dat u naast een aantal typische functies (zoals het creëren of opnemen van een nieuw geluidsbestand of het openen van tracks op een cd) ook links naar een paar online videotutorials aanbiedt - deze laatste zijn bizar genoeg van een wat belabberde audiokwaliteit.

Audacity

Een gratis audiobewerker kan onmogelijk ontsnappen aan een vergelijking met de meest populaire freeware in dit genre: Audacity. Het moet gezegd, deze laatste heeft over het algemeen wat meer bewerkingsmogelijkheden, maar ook in Wavepad vinden we alle standaardfuncties terug, zoals knippen en plakken, mixen, trimmen, splitsen, het invoegen van andere geluiden of stiltes enzovoort. We telden ook een 35-tal effecten, waaronder fading, versterking, normalisering, ruisreductie, evenals een aantal speciale effecten, zoals tremolo, vibrato en doppler.

Bij Wavepad Sound Editor kunt u uit behoorlijk wat effecten putten.

Het programma beschikt verder over een ingebouwde equalizer en een tekst-naar-spraak converter, het helpt u bestanden in batch te converteren en geluiden uit een online database op te halen. Jammer genoeg blijkt dit laatste - in de gratis versie - niet veel meer dan een smaakmaker te zijn: na drie geluiden droogt de bron op.

Leuk is wel dat Wavepad ondersteuning biedt voor VST-plug-ins (Virtual Studio Technology: een standaard voor muziekeffecten). Het programma zelf biedt trouwens een link aan naar aanbevolen gratis plug-ins, inclusief instructies om die in Wavepad te integreren.

Wavepad kan met zowat alle bekende audioformaten overweg, zowel voor invoer als uitvoer. Tot onze verrassing troffen we ook diverse videoformaten aan in het invoervenster: de tool kan inderdaad zelf de audio extraheren uit onder meer avi, flv, mpeg en wmv. Online kunt u terecht voor een overzicht van de ondersteunde vertaalslagen (conversie van A naar B). Bovendien is de tool voor meerdere platformen verkrijgbaar. Waaronder Mac, iPhone en iPad.

Wavepad Sound Editor

Freeware

Taal Engels

Download 825 KB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.3+

Systeemeisen Onbekend

Maker NCH Software

Oordeel 7/10

Pluspunten

Overzichtelijke en logisch opgebouwde interface

Goed uitgebouwd effectenarsenaal en handige tools

Minpunten

Bepaalde onderdelen blijken sterk gelimiteerd in de gratis versie

De verschillen tussen de gratis en de commerciële edities zijn onduidelijk

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Wavepad Sound Editor 5.05

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.