Zo deel je de slow-motion filmpjes van de iPhone 5s

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 21 november 2013 10:31

How To

Het is een geweldige nieuwe functie op de iPhone 5s, de mogelijkheid om slow-motion video's vast te leggen. Het delen van die bestanden leidt echter tot nogal wat problemen. Waarom lukt dat niet?

Slow-motion

Ze lijken bijna magisch, die filmpjes waarin je iets in slow-motion vastlegt en afspeelt. In werkelijkheid film je echter niet in slow-motion, je legt alleen meer frames per seconde vast. Een iPhone 4s legt bijvoorbeeld video's vast met 24 fps, oftewel één seconde beeld bestaat uit 24 frames. De iPhone 5s (review) schiet video op 120 fps, oftewel één seconde beeld, bestaat uit 120 frames.

Je kunt je voorstellen dat als je die 120 beeldjes afspeelt op dezelfde snelheid als waarmee je normaliter 24 frames zou afspelen, dat de video veel langzamer gaat. Dat is in principe ook wat er gebeurt, en dat is ook wat ervoor zorgt dat het delen van slow-motion video op de iPhone 5s zo moeilijk gaat.

Een slow-motion filmpje op de redactie van Computer!Totaal.

Compressie

De meeste apps zijn zo ontworpen dat video's gecomprimeerd worden voordat je ze uploadt, zodat ze sneller uploaden en er bandbreedte bespaard wordt. In het geval van slow-motion is dat echter juist niet wat je wilt, omdat de slow-motion eigenschap dan verloren gaat.

In plaats van de volle 120 beeldjes, worden er 24 frames achter elkaar gezet, waardoor de video ineens niet in slow-motion afspeelt, maar zelfs vier keer zo snel als een normale video. Best grappig, maar niet wat je wilt. Gelukkig geldt dat niet voor alle apps.

Delen

Een app als WhatsApp comprimeert je video onverbiddelijk en is daarom (op dit moment) niet in staat om de slow-motion video's te delen. Deel je een video via iMessage, dan wordt deze niet gecomprimeerd, met als gevolg dat de ontvanger (ook zonder iPhone 5s) deze in slow motion kan bekijken. Deel je een video via Facebook (vanuit de app Foto's), dan kun je kiezen voor de optie Details, waarin je vervolgens kunt kiezen voor Klein, Normaal of Groot (HD).

Wanneer je kiest voor de laatste optie, dan zal de slow-motion kwaliteit van je video bewaard blijven. Onthoud dus in alle gevallen: zodra er gecomprimeerd wordt, is er geen slow-motion meer. In de nabije toekomst zullen er steeds meer apps uitkomen die hier beter mee om kunnen gaan, maar vooralsnog moet je zelf dus de juiste opties kiezen.

Zorg ervoor dat je de juiste optie kiest, anders verliest je video' z'n slow-motion.

4 Reactie(s) op: Zo deel je de slow-motion filmpjes van de iPhone 5s

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 november 2013 13:52 Anoniem
  Apps moeten er niet uitkomen. Bij Apple moeten ze maar een update brengen waarbij het filmpje bij het overzetten naar de pc hetzelfde blijft dat wat je op je iphone hebt ingesteld( dan bedoel ik het moment dat je slo-mo wil en dan weer niet). Je kan het natuurlijk achteraf in imovie bewerken ook.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2013 15:07 Anoniem
  Dat achteraf bijwerken kan wel. Maar ik denk, als je een slow-motion filmpje opstuurt naar een bekende of naar wie dan ook, is het wel de bedoeling dat die persoon het filmpje gewoon na ontvangst direct probleemloos in de oorspronkelijke opzet kan afspelen. Zonder het zelf eerst nog te moeten bewerken. En dus zul je als afzender (voorlopig) bij het versturen van dergelijke slow-motion filmpjes er rekening mee moeten houden, dat het verzenden meer tijd neemt, en dat je wellicht ook meer data zal gebruiken (databundel), dan bij de verzending van een compact gecomprimeerd filmbestand.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 november 2013 11:11 Anoniem
  Misschien kan bovenstaand verhaal uitgebreid worden met een stukje over de app SlomoShare?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 april 2014 13:11 Anoniem
  Ik heb ook een iphone 5S en vindt de slow filmpjes erg leuk. Mijn kinderen vooral en bedenken de leukste dingen. Alleen nu hebben we een laptop, maar het lukt me niet om deze filmjes in slow motion te zien.
  Ik begrijp er niks van. Wat kan ik eventueel installeren om deze filmpjes mooi in slow motion terug te zien?
  Alvast hartelijk dank voor een reactie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.